26 Септември, 2024 04:20 715 4

Виена заплаши с по-строг граничен контрол заради бежански лагер в Унгария

  • австрия-
  • граница-
  • мигранти-
  • унгария

Трафикантите на мигранти избягват Австрия, заяви вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер

Виена заплаши с по-строг граничен контрол заради бежански лагер в Унгария - 1
Снимка: Shutterstock

Изграждане на предполагаем бежански лагер в Унгария в близост до границата с провинция Бургенланд стана причина министърът на вътрешните работи Герхард Карнер да заплаши да засили граничния контрол, предаде австрийската новинарска агенция АПА. „Ако е необходимо, граничният контрол с Унгария ще бъде значително затегнат. Недвусмислено съобщих това и на унгарските власти“, каза той в позиция, цитирана от агенция АПА и БТА.

„Нелегалната миграция по границата между Бургенланд и Унгария е намаляла с 97%“, продължи Карнер. „Трафикантите на мигранти избягват Австрия. Освен това 60 австрийски полицейски служители бяха изпратени на унгарска територия (за подкрепа при) справянето с каналджиите.“

Още вчера областният управител на Бургенланд Ханс-Петер Доскоцил се изказа по отношение на предполагаемия бежански лагер. Той e установил „организиран от държавата нелегален трафик на мигранти“ и подчерта, че провинцията „ще се защитава с всички правни и политически средства, с които разполага“. Доскоцил повтори призива си за засилено наблюдение на зелената граница и обяви, че ще изпрати писмо до Унгария. В случай че съседната държава се придържа към плановете си, областният управител иска да подготви затварянето на граничните пунктове, вероятно и чрез създаването на пешеходни зони, като например в Шатендорф.

Партията на Зелените взе отношение по въпроса и нападна в частност както унгарския премиер Виктор Орбан, така и Австрийската партия на свободата (АПС). „Според нашата информация не е официално потвърдено дали такъв лагер действително ще бъде построен. Във всеки случай за нас е от решаващо значение да се сложи край на пропускането (на мигранти) към Австрия по нареждане на Орбан. Унгария и другите известни нарушители на закона трябва най-накрая да поемат отговорност и да спазват общите правила на играта“, написа говорител на партията в коментар до АПА. „Политици като Орбан и техният дребнав национализъм застрашават просперитета и свободата на хората в Европа. Фактът, че Орбан е идол на (лидера на АПС – бел.АПА) Херберт Кикъл, говори красноречиво“.

В новосформирания европейски парламент партията на Орбан "ФИДЕС-Унгарски граждански съюз" и Австрийската партия на свободата са членове на крайнодясната политическа група „Патриоти за Европа“.

През последните седмици унгарските медии съобщиха за строителни работи на мястото на бивше професионално училище в близост до западното унгарско село Витнед. Доскоро семейства на бежанци от Украйна живееха в част от бившият чифлик „Цермайор“. След като те се изнесоха, районът беше ограден и оттогава се извършват строителни, ремонтни и обзавеждащи дейности. Медиите публикуваха снимки, на които се вижда, че във физкултурния салон са поставени десетки двуетажни легла. Витнед се намира в западната част на област Дьор Мошон Шопрон, само на няколко километра от границата в Бургенланд в района на Зевинкел и Дойчкройц.

В средата на септември унгарското правителство отрече създаването на бежански лагер. Тогава Тамаш Менцер, говорител на ФИДЕС, заяви, че „никога няма да има мигрантски лагер където и да било в Унгария“. Случаят обаче не се утихна. Медиите съобщиха, че миналата неделя стотици местни жители са демонстрирали в близост до мястото.

„Ще продължим да демонстрираме, докато не получим официален и достоверен отговор за използването на склада“, заяви пред АПА главният организатор на демонстрацията, безпартийният местен политик Ласло Ремете. „Хората не вярват на уверенията на Алпар Дьопарош, член на парламента от управляващата партия ФИДЕС, отговарящ за този избирателен район, че това е просто ремонт.“

„Не ни харесва фактът, че не ни вземат на сериозно, че не ни дават надежден отговор. Искаме да ни информират какво точно се подготвя тук: защо има огромна радиокула, защо е изградена триметрова телена ограда, защо полицията охранява обекта? За местните жители е притеснително, че не знаят дали тук наистина се изгражда мигрантски лагер или нещо друго“, подчерта Ремете.

През лятото Съдът на Европейския съюз наложи на Унгария глоба в размер от 200 млн. евро и дневна санкция в размер на един милион евро за всеки ден забавяне. Основният въпрос беше ефективният достъп на търсещите убежище до процедурите за предоставяне на такова. Правителството на десния националист Орбан, обаче, досега отказваше да извърши плащанията. Вместо това Орбан иска пари от ЕС, за да финансира миграционната си политика - като огради по границите, и заплаши, че ще качи търсещите убежище на автобуси и ще ги изпрати в Брюксел. Наскоро Европейската комисия обяви, че ще приспадне глобата от плащанията на ЕС, които Унгария би получила. Част от европейското финансиране за Унгария вече беше спряно от 2022 г. заради обвинения в корупция и опасения, свързани с върховенството на закона.

Източник: www.bta.bg


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шенген от тук,

    1 1 Отговор
    Шенген от там, Шенген за нас, на св. Мук.
  • 2 Аха

    2 0 Отговор
    Общите правила на играта са богатите общества с центъра на Европа не искат да наложат забрана за емиграция уж защитавайки човешки права като задължават държавите външни граници да приемат мигрантите и да не ги пропускат. Лицемери както и с подкрепата за Украйна подарявайки и парите на данъкоплатците
  • 3 Слави

    0 1 Отговор
    Виена или малката Сирия?
  • 4 зевзек

    1 0 Отговор
    Виена ще е малкото Алепо, или малкия Дамаск, или може би малкия Техеран, не е добра практика, да си решаваш собствените проблеми, на гърба на съседите ти, в нашия общ Европейски дом, едва ли има емигранти, повече от едно на хиляда, които да искат да останат в Унгария, освен ако не са някакви украинци от Ужгород, които искат да се върнат, веднага след края на войната, всички останали искат да бягат на Запад
Новини по държави: