26 Септември, 2024 12:49 405 8

Папа Франциск посети Люксембург преди визитата си в Белгия

  • люксембург-
  • папа франциск-
  • белгия-
  • визита

Светият отец ще се срещне с жертви на сексуални посегателства и ще обсъди нуждите на бежанците

Папа Франциск посети Люксембург преди визитата си в Белгия - 1
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск пристигна днес в Люксембург на кратко посещение в една от най-малките европейски държави, преди визитата си в Белгия през уикенда, където ще обърне внимание на нуждите на бежанците и ще се срещне с група жертви на сексуални посегателства от страна на католически духовници, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Обиколката на Светия отец в Люксембург и Белгия, която ще завърши в неделя, представлява рядка европейска визита от страна на Франциск, който обикновено предпочита да посещава места, където никога не е стъпвал папа, или държави, в които католиците са малцинство. Визитата се провежда по-малко от две седмици след като Светият отец се завърна от 12-дневна обиколка в четири държави в Югоизточна Азия и Океания.

87-годишният Франциск пристигна на международното летище "Финдел" в Люксембург с чартърен полет на "ИТА Еъруейс", на борда на който бяха и придружаващите го репортери. Папата ще прекара деня в страната, а вечерта ще се отправи към белгийската столица Брюксел. Това ще бъде първото посещение в Белгия на глава на Римокатолическата църква за последните 30 години.

Посланикът на Белгия във Ватикана, Патрик Рено, заяви, че се очаква Франциск да се срещне на четири очи с група от 15 жертви на сексуални посегателства в Белгийската католическа църква.

По-късно днес папата ще проведе лични срещи с Великия херцог Анри Люксембургски и с министър-председателя Люк Фриден, след което ще произнесе реч пред политическите власти в страната. Той ще се срещне и с местни католици в катедралата "Нотр Дам" в столицата Люксембург.

По време на полета от Рим тази сутрин Франциск поздрави журналистите, които пътуваха с него на борда, но не обиколи самолета, за да се срещне с тях поотделно, както обикновено прави, отбелязва Ройтерс.

Папата, който изпитва затруднения с ходенето поради болки в коленете и гърба, заяви, че не се чувства готов да отиде до задната част на самолета.

Люксембург, с площ от 2 586 кв. км, има около 271 000 католици от общо 654 000 души население, според данни на Ватикана.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце ЕООД

    1 0 Отговор
    В Белгия, на кого ще говори?!

    Коментиран от #4

  • 2 Путинофил

    0 1 Отговор
    Пазете си децата!
    Тези католици си падат по момченца!
    Също като путен, когато ги целува по коремчетата!
  • 3 ТаУмВзе

    1 0 Отговор
    Да видим, колко Кинтаж е Обрал папата за Зеленски де! Щото друго нема как да е.

    Коментиран от #5

  • 4 Баце,

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Баце ЕООД":

    много ти е бедна мисълта!
    Прояви малко повече творчество!

    Коментиран от #8

  • 5 Още един неграмотен русофил

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Напротив, Папата призова Зеленски да се предаде !

    Коментиран от #6

  • 6 ТаУмВзе

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Още един неграмотен русофил":

    Наивитет е присъщ само на децата!

    Коментиран от #7

  • 7 Още един неграмотен русофил

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "ТаУмВзе":

    Беги, беги!
    Липса на мисъл!
  • 8 Баце ЕООД

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Баце,":

    Не бе, бил съм в Белгия. Питам.