27 Септември, 2024 05:03 1 840 43

Силяновска към ЕС от Общото събрание на ООН: Отблокирайте ни, стига двойни стандарти!

  • гордана силяновска-
  • северна македония-
  • оон-
  • вистор орбан

Виктор Орбан пристигна в Охрид

Силяновска към ЕС от Общото събрание на ООН: Отблокирайте ни, стига двойни стандарти! - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разбиране и „справедливо отблокиране на преговорния процес за членство в Европейския съюз”, за Северна Македония, отказ от двойни стандарти и зачитане на принципи и ценности, залегнали в основните документи на ЕС заяви, че очаква от европейските и стратегическите партньори на Северна Македония президентът на страната Гордана Силяновска – Давкова, в речта си пред Общото събрание на ООН, предаде БТА.

Силяновска каза, че разширяването на ЕС трябва да бъде обвързано с критериите от Копенхаген и „освободено от вето, свързано с опити за ревизия на историята и незачитане на националната и културна идентичност”.

„Обединението на Европа е като недовършена симфония без нас. Европейският съюз е не само политическа система, но и политическа философия, в която вярват повечето македонски и балкански участници в политическия живот и граждани. Интеграцията е мощен мотив и ключова сила за демократично развитие”, каза Силяновска, добавяйки, че Северна Македония очаква начало на преговори с ЕС от 2005 г., „насърчавана от международни представители с мотива: „само това условие“, „само тази отстъпка“, „само тази конституционна поправка”.

„Като професор по конституционно право и като бивш член на Венецианската комисия, знам, че това, което е законно, не винаги е справедливо и легитимно, защото в случая на моята страна не е действано в съответствие с международното и националното право, т.е. „беше забравено“ правото на самоопределение на всеки народ, гарантирано от Устава на ООН“, каза Силяновска.

Тя припомни, че „като една от шестте съставни югославски републики” Северна Македония е участвала в създаването на ООН, а при приемането си в ООН през 1993 г., под името Бивша Югославска Република Македония, е била изправена пред „голяма несправедливост и все още се сблъсква с нея”.

„През 2018 г. беше подписано и ратифицирано Преспанското споразумение, след което последва неуспешен референдум и конституционни промени, с които Република Македония формално и юридически стана Република Северна Македония. Но членството в ЕС не само не се сбъдна, но македонските граждани сега са изправени пред ново, отново "последно условие", за поредна конституционна промяна, но не за членство, а за началото на преговори и то за втори път”, заяви пред Общото събрание на ООН Силяновска.

По думите ѝ „там, където има вето, често няма справедливост”, а самото вето се е превърнало в инструмент за билатеаризация на европейската интеграция.

„В условията на конфликт на европейска почва стагнацията на европейската интеграция не само демотивира македонските граждани и забавя реформите, но и дестабилизира региона на Югоизточна Европа, оставяйки място за проникване на злокачествени влияния”, заяви президентът на Северна Македония.

Междувременно премиерът на Унгария Виктор Орбан пристигна в Охрид, за първото официално посещение на министър председател в Република Северна Македония, след като правителството на Християн Мицкоски беше гласувано в парламента на страната, предаде БТА.

"Горд съм от възможността да засилим сътрудничеството между нашите две държави. Вярваме, че това посещение ще отвори нови пътища за икономически и културен обмен и ще укрепи нашите приятелски отношения. Очакваме ползотворни разговори и съвместни инициативи", написа във Фейсбук профила си Мицкоски.

В рамките на посещението в Северна Македония Орбан и Мицкоски ще проведат среща на четири очи, предстоят и двустранни срещи, както и съвместно заседание на министрите от двете правителства.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 55 от Козлодуй

    37 3 Отговор
    ВЕТО .

    Коментиран от #10

  • 3 Ами северно македонци

    47 2 Отговор
    Сами си го направиха
  • 4 Мицковски

    46 2 Отговор
    Късно е либе за китка
  • 5 Българин

    55 1 Отговор
    Ама вие сами се блокирахте бе г-жо Президент. Никой не ви е виновен. Много сте трудни за разбиране, съгласихте се да промените името си, при условие, че толкова яростно защитавахте тезата, че сте хилядолетна държава. По-голямо унижение от това, здраве му кажи. Инатихте се 17 години и накрая клекнахте. Сега пак така ще стане. Но ако чакате още 17 години, не е сигурно дали ще ви приемат, защото може да е много късно.

    Коментиран от #9

  • 6 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    34 6 Отговор
    Земенски номер две....
  • 7 Защото

    30 9 Отговор
    Окраина е Руската Македония !!!

    Коментиран от #33

  • 8 Дали някой изтърпя...?!

    39 1 Отговор
    Да прочете до край глупостите на ,,гордата"-Гордана...?!?!
    Аз не можах!!!
  • 9 Хе,хе...!

    25 8 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Че то след...17 години-ще има ли ЕС...?!?!
  • 10 Вето

    8 21 Отговор

    До коментар #2 от "55 от Козлодуй":

    и за България в Шенген ;)
  • 11 Перо

    39 3 Отговор
    Македонизмът няма нищо общо с демокрацията! Нещо повече, това е най-уродливата форма на национализъм за геноцид, дискриминация, терор и насилие над свободно мислещите хора над една етническа група от населението! Правилата за влизане в ЕС са ясни и не могат да се налагат условия на страната кандидат за членство! Това не е женски пазар! Или се изпълняват или има отказ от продължаване на процедурата! Имаше двустранни проблеми и с други страни от бивша СФРЮ, но при проявения положителен диалог се оправиха. “Макетата” трябва да разберат, че с македонизма никога няма да влезнат в ЕС, колкото и да се правят на потърпевши, незаслужено наказани и да чакат силово решаване на проблема от страна на ЕС към БГ! След 80 г. истината за тази държава дойде и всички започнаха да я разбират!
  • 12 Като и гледам физиономията...

    30 1 Отговор
    ...- само мотика в тяхното ТКЗС...!
  • 13 Охобохо

    18 1 Отговор
    ЕС: Ще ви отблокираме когато вятърът в Северна Македония духне от северо - юг.

    Коментиран от #15

  • 14 Браво

    0 48 Отговор
    Браво ! Изключителна реч на Гордана Силяновска .Изнудването над Македония трябва да спре и в най скоро време ЕС да почне преговори с македонците и да ги приеме в ЕС .Обичам те Македонийо мой мил народе македонски нищо че живея в страна ,която те изнудва .Виждам че България е несправедлива към Македония .и ме е срам от това .Бог да е с Македония!

    Коментиран от #19, #20, #21, #23, #28

  • 15 Тогава

    0 24 Отговор

    До коментар #13 от "Охобохо":

    ЕС тика Македония в прегръдката на Путин. Ма те си знаят, няма да е първата глупост на ЕС

    Коментиран от #39

  • 16 Дани

    7 4 Отговор
    За Русия съм,но Орбан да внимава.Ще му кръцнем газта!
  • 17 Охобохо

    20 1 Отговор
    Браво! Гордана Силяновска с възторжен скок- от трън, та на глог...
    Изпълнявайте критериите за приемане в ЕС, иначе няма Европа.
  • 18 Хахаха

    14 1 Отговор
    Сърбоманите македонисти буквално си разкостиха държавата.
    Сега, голяма част от населението ще се пише албанци, а оше по-голяма част българи
  • 19 Ей , циониста

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Браво":

    Постоянно си сменяш Ника.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Перо

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Браво":

    Простотията не е от вчера! Джендърията е от вчера!

    Коментиран от #37

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 едно эсвео

    4 0 Отговор
    тъй ше ви отпуши маймудонци
  • 27 Нема, маце!

    11 0 Отговор
    Озаптете се първо с тая сърбоманска политика.
  • 28 А тъй нааааа

    12 0 Отговор

    До коментар #14 от "Браво":

    Македонците отдавна са в Европа. Мешаницата скопска обаче първо трябва да се отърси от СФРЮ и наследството на Тито, за да може продължи напред. В Преспанския договор е написано че паметника в центъра на Скопие, трябва да се демонтира и да бъде извозен в столицата на Македония. Така че когато се оправите с французите, отново ще ви потропа ветото от Македония. Така че стегнете се и си изпълнявайте договорите. Никой не ви е виновен че си дадохте територията на албанците. Бачкайте здраво, защото чувам че албанците ви работят здраво в Европа, а в територията ви се водят на работа и получават заплата и стаж. Не гледайте навън, бурята е вътре в територията ви, и скоро ще се разрази с пълна сила. Албанците сега ще получат паспорти за Европа, ще създадат фирми в територията, и ще ви впрегнат на работа. А те за разлика от вас, няма да се отрекат от дедите си, и ще ви унищожат бавно и сигурно.
  • 29 Хахааа!

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Горан":

    Шегаджия!
  • 30 Пешо

    3 4 Отговор
    Македонците един ден ще ни благодарят , че не са в ЕС.
  • 31 Ваня

    2 13 Отговор
    Права е жената. Европа е не справедлива към Македония и Русия. Използва двойни стандарти. Щом признава Украйна да я признае и нея.

    Защо помага на българите този прогонил съюз.

    Коментиран от #32, #34, #36, #41

  • 32 изгнила

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ваня":

    си ти реш
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Перо

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ваня":

    Ти четеш ли за какво става дума? Украйна член ли е на ЕС?
  • 35 Наблюдател

    3 0 Отговор
    Никакви преговори повече или изпълняваш тоя за което си поел ангажимент или не на ЕС точка на никой не му пука дали ще сър във ЕС или не със вас и без вас
  • 36 Щом е прогнил

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ваня":

    Защо плащате по 3 бона за паспорти? Когато 800 години след смъртта на Сашко, заедно с нас сте се заселили тук на Балканите, заедно с нас сте прогонили всички македонци под Коринтския проток, и сега искате да се наречете антични. В цяла Македония от Егея до Шар планина няма ни един македонец. А днес заедно с малоазиатските цигани сте се хванали за гушите кой е по-маледонец, няма такова нещо македонец, то е изчезнало някъде около 400 година от новата ера.
  • 37 Филип Киркоров

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Перо":

    Не говори така за нас, другарю.
  • 38 Бай той Толстой

    4 0 Отговор
    Госпожата прилича на леля Мара от съседното село Така се и държи🤗.
  • 39 Бай той Толстой

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тогава":

    Е,и?🤗Баланс трябва,моето момиче-затова са две, всичко е по две🤗
  • 40 Па съм я бе

    2 0 Отговор
    Тая прилича на Желювица😁
  • 41 Буцефал

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ваня":

    Да дойда да ви сритам,а?😊
  • 42 Човек

    2 0 Отговор
    Да променят името си на Българска Македония, иначе няма да вдигнем ветото. Веднъж си промениха името по настояване на Гърция, значи могат да го направят отново. Ако не, да си стоят извън ЕС и да се правят на велики колкото си искат.
  • 43 ГЛЕЙ СЕГА

    1 0 Отговор
    ПОДАВАТЕ МОЛБИЧКА ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ БЪЛГАРИЯ ИЛИ АЛБАНИЯ ИЛИ И ДВЕТЕ ЗАЕДНО И ГОТОВО
    АЙДЕ ОТИВАЙТЕ ДА ПИШЕТЕ
Новини по държави: