Last news in Fakti

25 Март, 2014 13:02 1 944 0

Свлачище погуби най-малко 14 души в САЩ

  • вашингтон-
  • свлачище-
  • кал-
  • жертви-
  • безследно изчезнали-
  • сиатъл

Поне 176 от жителите на градчето Озоу в щат Вашингтон са в неизвестност

Свлачище погуби най-малко 14 души в САЩ - 1
Снимки: АП/БТА

Свлачище в американския щат Вашингтон взе най-малко 14 жертви, след като 54-метрова стена от кал се срути близо до градчето Озоу северно от Сиатъл. Според местните власти около 176 души са в неизвестност. Спасителните екипи работят денонощно, като използват хеликоптери и лазерна фотография за издирване на безследно изчезнали, но надеждата за намиране на оцелели е малка.

Свлачището атакува в събота северната част на щата Вашингтон на 90 км от Сиатъл. Потоците кал и камъни разрушиха близо 30 къщи. Причина за бедствието са проливните дъждове в региона. Де факто градчето Озоу е наполовина обезлюдено – към момента налице са едва към 180 от неговите жители.

Президентът на САЩ Барак Обама обяви извънредно положение в щата и нареди на федералните власти да координират усилията за облекчаване на положението на засегнатите от катастрофата. След като огледа пораженията от въздуха, губернаторът на Вашингтон Джей Инсли заяви, че човешката фантазия е бедна, за да си представи настъпилото опустошение. „Като общност и окръг ние започваме да осъзнаваме, че ни предстои възстановителна операция. Но има ужасно много смърт...“, сподели пред медията той.

Властите продължават издирвателно-спасителната операция в наводнената територия, покрита с кал и отломки, като включиха и следови кучета. Условията са коварни и действията на спасителите могат да предизвикат нови свлачища, ето защо в понеделник те бяха принудени временно да се изтеглят, докато експерти потвърдят, че няма по-нататъшни рискове.

В момента времето се е подобрило и издирването е възстановено.

Свлачището е откъснало от света град Дарингтън и е запушило северния ръкав на река Стилагуамиш, която е започнала да си проправя път през отломките. Това е добре, защото ако беше пробила изведнъж бариерата от кал и камъни, можеше да стане катастрофално наводнение, смятат специалисти.

Подобни свлачища е имало в региона през 1969 и 2006 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА