3 Октомври, 2024 16:52 958 19

ЕК подава иск срещу Унгария във връзка със спорния закон "за суверенитета"

  • европейска комисия-
  • иск-
  • унгария-
  • спорен закон

Според Брюксел законът нарушава европейското право

ЕК подава иск срещу Унгария във връзка със спорния закон "за суверенитета" - 1
Снимкa: БГНЕС

Европейската комисия съобщи днес, че подава иск срещу Унгария пред Съда на Европейския съюз във връзка със спорния закон "за суверенитета", приет в края на 2023 г., предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирано от БТА.

Брюксел смята, че този текст, приет по инициатива на унгарския премиер националист Виктор Орбан, нарушава европейското право. „След като направи задълбочена оценка на отговора на унгарските власти, Европейската комисия твърди, че повечето от посочените оплаквания все още не са разгледани“, се казва в изявление на ЕК.

Чрез закона, който предвижда постановяването на присъди, включващи лишаване от свобода, се създава орган за наблюдение, предназначен да предотвратява „чуждестранна намеса“ в изборния процес и „защитава суверенитета“ на страната.

Неправителствените организации и противниците на Орбан виждат в това нова атака, целяща да заглуши опониращите му сили. През февруари ЕК изрази сериозно безпокойство по този въпрос и започна съдебно производство срещу Унгария с официално уведомително писмо за нарушения на правото на Европейския съюз.

Унгарското правителство предупреди, че няма да отстъпи, което бележи пореден епизод от трайната конфронтация между Орбан и партньорите му от ЕС. Будапеща редовно обвинява Брюксел и "различни чуждестранни организации", особено американски, че "разпределят милиарди евро" на опозицията, за да "повлияят на избора на гласоподавателите".

С унгарския законодателен пакет, изготвен преди европейските и местните избори през юни 2024 г., се създава "независима служба за защита на суверенитета", чиято задача е да "разследва незаконни атаки", застрашаващи националната сигурност. Засегнати са дейностите на организации, получаващи чуждестранно финансиране, отбелязва АФП.

Няколко неправителствени организации за защита на правата на човека, включително "Амнести интернешънъл" (Amnesty International), обвиняват правителството, че иска да "заглуши критичните гласове", като смятат, че "журналисти, бизнесът, профсъюзи, църкви и общини" могат да бъдат обект на посегателство.

САЩ заявиха, че са "обезпокоени" от "закон, несъвместим с нашите споделени ценности на демокрация, лична свобода и върховенство на закона", който предоставя на правителството "драконовски инструменти, които може да бъдат използвани за сплашване и наказване на хора, чиито възгледи не се споделят от управляващата партия" ФИДЕС.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    39 7 Отговор
    А Главчо миналата седмица от Ню Йорк захилен каза, че България е гласувала с "Не" текста внесен от Русия за суверените държави.

    Коментиран от #11

  • 2 ТаУмВзе

    60 5 Отговор
    Орбан е единственият вменяем във бивша Европа, соросоидните пудели на краварчето се чудят кво да му измислят! Ма човека си гледа интересът на Народа и го боли шмайзера и тва е!
  • 3 рев на соросоиди

    48 4 Отговор
    лгблт и соросоидите ревът като умряли куч...а

    Коментиран от #14

  • 4 Фашистките ес и нато

    48 3 Отговор
    искат те да надзирава и да ликвидират суверенитета на държавите
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Борете се бе унгарци

    21 2 Отговор
    Е@@@@@@@това лие вашия ЕС 🇪🇺 за който драпахте 18.години НАПРАЗНО ТЕ УМРЯХА ЗА БЪЛГАРИЯ🇧🇬 новите уж българи я друснаха такива традиции и цености че не мож я позна🇧🇬
  • 7 404

    29 2 Отговор
    скоро ще му викаме фашисткия съюз и 3-тия райх....като рай на земята....акакахахахах
  • 8 Този съюз е

    32 2 Отговор
    умрел кон! Ама индианците казваха: "Не язди никога умрял кон!"
    Разпадане! НЕизбирани искат да са ни шефове. От къде на къде?
    Това ли е демокрацията им?
  • 9 Сандо

    20 2 Отговор
    Нещата в европата стават сериозни,върви се към унищожението на държавите с техните защитни механизми.И какви събития се предвиждат за реализация,след като континента и нещото,наречено "съюз" остане една беззащитна мръвка?И кой ли ще я хапне?
  • 10 Историк

    21 2 Отговор
    Изборите вече са цирк за пред обществото, знаем как се печелят и в САЩ, и в Европа...
  • 11 Стенли

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Че то от главанака какво друго можеш да очакваш само простотии къвто Боко такъв и главанака
  • 12 остап БЕНДЕР

    6 0 Отговор
    ЕВРОПЕИСКАТА БУХАЛКА ИН АКШЪН
  • 13 Нямаме закон за НПО

    11 1 Отговор
    Забелязахте ли как работи фашистката с-ма в тоталитарния ЕС?
    Някакви неправителствените организации, на които им се плаща за определена дейност и за които не е гласувал нито един унгарски гражданин задават дневния ред, негодуват срещу Орбан и неговата политика, за която са гласували унгарските граждани.
    Тава не е демокрация, а терор.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ами

    2 1 Отговор
    Да ви сеизходя поголяма нужда на ЕК.
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор
    "САЩ заявиха, че са "обезпокоени" от "закон, несъвместим с нашите споделени ценности на демокрация, лична свобода и върховенство на закона","
    САЩ част от ЕС ли са ❓
    Или ЕС е колония на САЩ‼️
  • 18 Гост

    1 0 Отговор
    Унгария на Орбан....вън от ЕС...
  • 19 Мишо

    0 0 Отговор
    Да ви го наъкам на демократичния съюз на "равноправни" държави в Европа!
Новини по държави: