5 Октомври, 2024 13:45 423 20

Казахстан се подготвя за референдум за изграждането на АЕЦ

  • казахстан-
  • аец-
  • избори

Междувременно наблюдатели предлагат да се погледне на събитието от по-широка перспектива

Казахстан се подготвя за референдум за изграждането на АЕЦ - 1
Снимка: М. Богданова ©

Тази неделя в Казахстан ще се проведе референдум за изграждането на атомна електроцентрала (АЕЦ). Междувременно наблюдатели предлагат да се погледне на събитието от по-широка перспектива. Референдумът ще помогне за оформянето на избирателната култура, ще приложи концепцията за слушаща държава и ще вземе предвид възгледите на жителите за бъдещето на републиката.

„В нашия случай това далеч не е технически въпрос“, каза Талгат Калиев, кандидат на политическите науки, директор на Казахстанския институт за приложни етнополитически изследвания, в интервю за ТАСС. "Казахстанците имат положително отношение към референдума, защото през последните десетилетия нашите решения се взимат без да се взема предвид мнението на населението. Никой нищо не е питал", допълни той.

Национален референдум в историята на суверенен Казахстан ще се проведе за четвърти път. Народното мнение беше питано два пъти през 1995 г. и отново - при сегашния президент - през 2022 г. Но тогава се обсъждаха изключително политически въпроси.

Понастоящем в Казахстан по-голямата част от електроенергията се генерира от централи, работещи с въглища. Според Министерството на енергетиката на републиката това е повече от 60% от цялото производство. В страната има и газови, водноелектрически, слънчеви и вятърни електроцентрали, но тези мощности не са достатъчни. Например през декември 2022 г. беше регистриран исторически максимум на потреблението, надвишаващо общото производство на всички електроцентрали в страната с повече от 1000 MW, което доведе до заплахата от въвеждане на ограничения върху доставката на енергия за предприятията.

Калиев отбеляза, че привържениците на изграждането на атомни електроцентрали разбират тези аргументи. „Имаме сериозен енергиен недостиг, което забавя индустрията на страната. Ако планираме да се развиваме интензивно в бъдеще, нуждите ни от електроенергия ще нарастват“, подчерта той.

Двусмисленото отношение към ядрената енергия в Казахстан предизвиква спомени от миналото - страната е дом на най-големия в света полигон Семипалатинск, където е извършен първият тест на съветската атомна бомба през 1949 г. За 40 години там са извършени повече от 450 атмосферни и подземни експлозии, а засегнатата от тестовете площ надхвърля 300 хиляди квадратни метра. км. През по-голямата част от съветския период данните за тестовата площадка бяха класифицирани. През 1989 г. последната експлозия е извършена на полигона и две години по-късно той е затворен.

Според Калиев противниците на строежа на АЕЦ припомнят и други събития, свързани със съветската история. „Все още има спомен за Чернобил“, каза той. - В същото време някои фобии не винаги са рационални. Трудно е да се прецени доколко те са оправдани, но имаше тестове на полигона в Семипалатинск и ние наистина страдахме от тях.“

Ако привържениците на ядрената енергия спечелят, бъдещата атомна електроцентрала ще стане втората в историята на Казахстан. Първият е построен преди повече от 50 години по съветски технологии. Това беше първият в света пилотен промишлен реактор на бързи неутрони BN-350. Пуснат е през 1973 г. в град Шевченко (сега Актау), работил е почти четвърт век.

Приблизително след като този реактор беше спрян през 1999 г., се заговори за необходимостта от изграждане на нова, голяма и модерна атомна електроцентрала. Това е особено важно предвид факта, че Казахстан сега е един от водещите световни производители и доставчици на уран.

Ако гражданите, разбира се, кажат „да“, те възнамеряват да построят нова атомна електроцентрала в района на езерото Балхаш в района на Алма Ата в село Улкен. Строителната площадка е одобрена от експерти на МААЕ, а от Министерството на водите и напояването увериха гражданите, че езерото няма да претърпи щети от централата – една и съща вода ще се използва многократно за охлаждане, а заустването на използваната вода от ядрената електроцентрала в резервоари беше изключено.

Стойността на строителството се оценява от властите на страната на 10-12 милиарда долара, като потенциален доставчик на технологии казахстанските власти са готови да обмислят сътрудничество с руската държавна корпорация "Росатом". Също като възможни доставчици са посочени китайският CNNC, френският EDF и южнокорейският KHNP. Министърът на енергетиката на Казахстан Алмасадам Саткалиев, малко преди референдума, обяви, че не изключва привличането на консорциум от доставчици.

Калиев отбеляза, че очаква висока избирателна активност за референдума. „Кампанията за ангажиране на гражданите беше мащабна, обширна и с високо качество. В бъдеще, ако назреят съдбоносни решения, смятам, че ще има още референдуми“, каза Кадиев.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знаем резултата в диктаторските държави

    1 9 Отговор
    предварително. Това не е новина.

    Коментиран от #4, #12

  • 2 Откога на путинските мекерета

    1 9 Отговор
    им казват суверенни държави? Тук новина е само думата "суверенен".
  • 3 1551

    11 0 Отговор
    В Казахтан референдуми а тука забранени...Сметай каква бананова република сме...

    Коментиран от #8

  • 4 ежко

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Знаем резултата в диктаторските държави":

    Що така бе?Нали ти живееш в демокрацията на демокрациите, където за нищо не те питат!май усещам яд и завист.
  • 5 Сталин

    12 0 Отговор
    Значи в Казахстан има повече демокрация от колониалната дупка на Сащ, България
  • 6 Дамммммм

    7 1 Отговор
    Даже вече и Казахстан ни удари у земята-референдум за АЕЦ.....А ние в демократична България член на ЕС и НАТО само гледаме отстрани и подсмърчаме...
  • 7 гражданин

    4 1 Отговор
    нашата държава, не е диктаторска като Казахстан, но резултатите за гражданите са същите, все едно че е

    Коментиран от #11

  • 8 Европеец

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "1551":

    Същото помислих и аз, като видях заглавието..... Статията няма да е чета... Па остава да напишете,че в Казахстан било диктатура, a в bg територията било демокрация....

    Коментиран от #9

  • 9 Копейска ти работа!

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Европеец":

    Обратна демек!
  • 10 Ердоган

    1 1 Отговор
    Путин: Ще си построим АЕЦ с парите на казахстанския народ и години по-късно ще си я вземем като запорожката АЕЦ
  • 11 Защото не печелят

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "гражданин":

    Коцетата ли? Това само доказва, че демокрацията работи. В голяма степен. Не знам доколко са добри изборите ни, но е знайно, че българите не обичат анархо- фашисти. Като Възраждане. Такива партии печелят предни места само при ниска избирателна активност, но тук нямат шанс да управляват. Българинът е здравомислещ тип, дори да е шмекер. Популизмът минава временно - стед по-чалгарските слоеве на обществото и само пред ексцентрични (леви) интелектуалци. Пред другите е кауза пердута.

    Коментиран от #19

  • 12 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Знаем резултата в диктаторските държави":

    А тук нали сме демокрация резултатите от референдумите не ги зачитат?!
  • 13 ако искат

    1 0 Отговор
    действително да им излезе 10-12 милиарда долара, то трябва да говорят само с "Росатом" или китайците. В краен случай могат да използват и южнокорейците, ама ще им излезе по-скъпо.
    Франсетата може и да им предложат такава цена на блок (просто, за да са в играта), но като знаем как просрочват, то казакстанците ще трябва да са готови за значително оскъпяване.
    Затова пък ние направо се набутахме при най-тегавите и скъпите
  • 14 Демократ

    1 1 Отговор
    Мръсни руски свине.
    Забранете на казахстан да купува реактори и гориво от Рашкия.

    Коментиран от #15

  • 15 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Демократ":

    Кой да им забрани? Я пак ?

    Коментиран от #16

  • 16 Демократ

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Коко":

    Дъежави като Япония Южна Корея Индия Фрянция и тн. Които правят реактори

    Коментиран от #17

  • 17 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Демократ":

    Защо? Защото "демокрацията" ти ли го изисква?!

    Коментиран от #18

  • 18 Демократ

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Коко":

    Да демокрацията го изисквя за да изметем планетата от руснаците.
  • 19 ежко

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Защото не печелят":

    В Австрия на изборите миналата седмица спечелиха техните Коцета, а избирателната им активност е била 56,25% -една от най-високите от 1999г. насам.И щом в уредена Австрия печелят т.н. Коцета при висока избирателна активност значи едното няма нищо общо с другото....А когнитивния дисонанс от който страдаш,е една друга тема....
  • 20 Всичко московско е бokлyk и менте

    0 0 Отговор
    "Росатом" се видя, че вече не могат да работят без доставки на оборудване от Запад.
    В Турция го закъсаха и няма надежда да завършат проекта.