9 Октомври, 2024 04:18 508 4

Израелски удар уби седем цивилни в жилищна сграда в Дамаск, ранените са 11

  • ливан-
  • дамаск-
  • сирия-
  • израел

Британският външен министър заминава за Бахрейн и Йордания в опит да осигури прекратяване на огъня в Газа и Ливан

Израелски удар уби седем цивилни в жилищна сграда в Дамаск, ранените са 11 - 1
Снимка: YouTube

Израелски удар порази жилищна сграда в предградие западно от столицата на Сирия Дамаск, предаде Ройтерс, цитиран от БТА, като се позова на сирийската държавна новинарска агенция.

По предварителна информация в следствие на удара са загинали седем цивилни и са били ранени 11, съобщи сирийската медия, като се позова на източник от въоръжените сили и добави, че са били нанесени тежки материални щети на частната собственост в района на удара.

Според цитирания източник въздушният удар е бил извършен с три ракети, изстреляни откъм Голанските възвишения.

По-рано държавната новинарска агенция каза, че сирийската противовъздушна отбрана е прехванала "вражески" цели в близост до Дамаск.

Израел извършва удари срещу свързани с Иран цели в Сирия от години, но засили атаките си след нападението на палестинската групировка "Хамас" на израелска територия от 7 октомври миналата година, която предизвика войната в "Газа", посочва Ройтерс.

Британският външен министър Дейвид Лами предупреди днес, че страните трябва да продължат усилията си да осигурят прекратяване на огъня в Газа и Ливан, предаде АФП, цитирана от БТА.

„Не трябва да се отпускаме в този критичен момент, за да можем да постигнем прекратяване на огъня в Газа и Ливан, да доставим помощта, от която Газа отчаяно се нуждае, и да освободим всички заложници“, каза той.

Лами, който ще проведе разговори с лидери от Бахрейн и Йордания и ще се срещне с личния състав на британските въоръжени сили, разположени в Близкия изток, определи ситуацията като „изключително опасна“. Според Министерството на външните работи той ще „настоява за прекратяване на цикъла на насилие“ и ще изрази опасенията на Лондон относно „риска от ескалация и грешна преценка“.

Ръководителят на британската дипломация също така ще повтори призивите на страната си за незабавно прекратяване на огъня в Газа и Ливан и ще поиска от регионалните партньори да призоват Иран и подчинените му групировки да проявят сдържаност.

В Бахрейн той ще посети фрегатата „Ланкастър“ на Кралските военноморски сили, която е разположена в страната и патрулира във водите на Червено море и Персийския залив, за да противодейства на бунтовниците хуси в Йемен. Той ще се срещне и с „високопоставени личности“ в страната, а в Йордания ще разговаря с министъра на външните работи Айман Сафади, допълни Форин Офис.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 агреия

    8 0 Отговор
    Най-накрай, Нетаняху ще доведе до дипломатическа изолация на Израел и създаде омраза към самите евреи навред по Земята. Подобнни военни успехи, придружени с разруха и много убити граждани в нападаните държави ще възбуди не само недоволство но и омраза.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тролскасмрад

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "русия ТЕРОРИСТ И ФАШИСТ НОМЕР ЕДНО":

    Много от рано те е напънало, нещо развалено си ял снощи.