11 Октомври, 2024 05:39 1 879 8

Протестиращи срещу скъпотията разграбват магазини в Мартиника, има загинал ВИДЕО

  • мартиника-
  • насилие-
  • протести

Недоволството срещу високите цени на френския остров прерасна в насилие

Протестиращи срещу скъпотията разграбват магазини в Мартиника, има загинал ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Протестите срещу високите разходи за живот на френския карибски остров Мартиника прераснаха в насилие късно в сряда, като най-малко един човек беше убит, а демонстрантите подпалиха полицейски участък, автомобили и пътни барикади, стигна се и до сблъсъци с полицията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това беше една от най-изпълнените с насилие нощи от началото на протестите преди повече от месец, като правителството излезе с изявление, в което твърди, че никой от полицаите не е използвал оръжие и че убийството се разследва.

На видеозаписи, публикувани в социалните мрежи, се вижда как протестиращите разграбват магазини за хранителни стоки и други обекти, докато хвърлят камъни и бутилки по полицията, която отговаря със сълзотворен газ.

Последната вълна от насилие накара правителството да обяви нов комендантски час, като подчерта, че демонстрациите по обществените пътища са забранени.

Протестите избухнаха ден преди правителството да насрочи среща с граждани, на която да се обсъди как да се постигнат достъпни цени на основните стоки.

Във вторник Дидие Лагер, кмет на Фор дьо Франс, столицата на острова, излезе с изявление, в което обяви срещата в четвъртък и заяви, че признава, че много хора в Мартиника се борят и че исканията им са легитимни.

"Разбирам страданието и гнева“, пише той. "Познавам нетърпението на всички и примирението на онези, които отдавна са загубили надежда“.

В резултат на продължаващите протести специално подразделение на френската полиция за борба с безредиците беше разположено в Мартиника.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    7 0 Отговор
    Сигурно някога са се изхранвали спокойно от това, което отглеждат!
  • 2 И Киев е Руски

    23 1 Отговор
    Сега в Мартиника а скоро и в цяла еУропа

    Коментиран от #3

  • 3 гьот лак

    1 13 Отговор

    До коментар #2 от "И Киев е Руски":

    как е в рузийката?запали ли свещ за реколтата 🤡

    Коментиран от #8

  • 4 Дълбоката държава Сорос и Ротшилд

    12 1 Отговор
    Е и? Ние сме вашата демокрация, гои. Без анти-семитизъм
  • 5 нищо странно няма

    10 0 Отговор
    съвсем нормално хората неискат да са роби за разлика от нас…
  • 6 ха ха

    5 1 Отговор
    видими резултати от фашизирането на "свободния пазар" , до там ги е докарала демокрацията , да разбиват хранителни магазина за да оцелеят
  • 7 факуса

    1 1 Отговор
    тез руснаци направо разбиха колониите на макарон,явно му играят сечено
  • 8 факуса

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "гьот лак":

    свеща я пратихме в говедарника да си светят в ТЪМНОТО докат си търсят демокрацията
Новини по държави: