12 Октомври, 2024 21:53 1 417 16

Чарлз III: Няма да възразя, ако Австралия стане република и не ме смята за държавен глава

  • чарлз трети-
  • австралия-
  • великобритания

Думите на краля присъстват в писмо от Бъкингам до членовете на Австралийското републиканско движение

Чарлз III: Няма да възразя, ако Австралия стане република и не ме смята за държавен глава - 1
Снимка: YouTube

Британският крал Чарлз III няма да възрази, ако Австралия реши да се обяви за република и вече не го смята за държавен глава, съобщи The Daily Mail, цитиран от БТА, позовавайки се на извадки от писмо, което личният секретар на монарха изпрати до членовете на Австралийското републиканско движение в навечерието на посещението на Чарлз III в Канбера и Сидни.

„Като конституционен монарх, Негово Величество действа според съветите на своите министри, така че въпросът дали Австралия да стане република трябва да реши австралийската общественост“, се казва в документа, който ръководството на движението получен в отговор на молба за среща с краля.

Австралийското републиканско движение, основано през 1991 г., настоява държавният глава да се избира и постът на генерал-губернатор да бъде премахнат. Предполага се, че Австралия и Обединеното кралство ще останат „най-близки приятели и съюзници“.

Референдумът в Австралия се проведе на 6 ноември 1999 г. Гражданите бяха помолени да отговорят на въпроса дали подкрепят идеята за трансформиране на държавата в парламентарна република, оглавявана от президент. Републиканското движение в страната трябваше да получи повече от 50% от гласовете в поне четири щата, но в крайна сметка 55% от гласоподавателите (около 12 милиона австралийци участваха в референдума) бяха за запазване на властта на британците монарх, а само 45% гласуваха за създаването на република. Дебатът за обявяването на република в Австралия се засили след смъртта на кралица Елизабет II през септември 2023 г.

В началото на февруари Бъкингамският дворец обяви, че Чарлз III е бил диагностициран с рак, след което той временно се оттегли от повечето обществени задължения. Точната диагноза на монарха не бе обявена, но тя е поставена, след като кралят претърпя операция на 26 януари поради уголемена простата. Въпреки болестта си, през последните месеци Негово Величество се появява все по-често на публично място.

Посещението в Австралия и островната държава Самоа, част от Британската общност на нациите, ще бъде второто чуждестранно посещение на монарха, откакто беше диагностициран с болестта. За последен път сегашният крал е бил в Австралия през 1994 г., където бе прострелян два пъти с халосни патрони от студента Дейвид Канг, който обясни постъпката си с желание да привлече вниманието към проблемите на камбоджанските бежанци.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Австралия

    12 7 Отговор
    Ще те смятаме за Лукова глава!
  • 2 Мунчо

    12 2 Отговор
    Хубаво е направил
  • 3 Да живее краля

    6 7 Отговор
    Великата Британска Империя

    Коментиран от #4

  • 4 Бай Дън

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "Да живее краля":

    Бог да пази кралицата!
  • 5 Ердоган

    6 2 Отговор
    Дон дон, ако аз предприема такава стъпка дон, ще падна от прозореца дон
  • 6 Браво

    4 5 Отговор
    Джендъртите се разделят
  • 7 Кенгуру

    14 2 Отговор
    Утре отивам в Англия-тук не се издържа вече
  • 8 Гунчо

    6 3 Отговор
    На горкия болен дедо вече хич не му пука за някаква Австралия. Ако щат, и на маймуни да се прекръстят.
  • 9 089954

    4 5 Отговор
    Айде и Австлалия в БРИКС
  • 10 Kaлпазанин

    10 3 Отговор
    Прах в очите ,дайте да видим писмото ,а за Шотландия възразявате ли Нова Зеландия Кипър фолклендските острови отвъд морските територия дето им викате и навсякъде дето се говори официално вашия език ,а ????лицемерието ви направо блика изпод редовете и лъжите обора Канада исраел все ваши марионетки
  • 11 Много хитър ход!

    11 1 Отговор
    Направо им е иззел инициативата на републиканците. Те се популяризират чрез борбата си, а се оказва, че няма за какво да се борят.
  • 12 Чърчил

    7 0 Отговор
    ОК.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Поредния

    3 2 Отговор
    Убитак който е хванал товарния влак
  • 15 Терористи от Перник

    1 1 Отговор
    Пернишки Терористи убиват хора в центъра на Виена Австрия по особено жесток начин , полицията въобще не реагира!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: