13 Октомври, 2024 04:23, обновена 13 Октомври, 2024 05:03 958 11

Иран: Винаги ще подкрепяме Ливан с цялата ни мощ!

  • израел-
  • хизбула-
  • сащ-
  • франция

САЩ се надяват Израел да премине "най-скоро от военни действия към дипломация", Еманюел Макрон призова „Хизбула“ незабавно да прекрати ударите срещу еврейската държава

Иран: Винаги ще подкрепяме Ливан с цялата ни мощ! - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на иранския парламент Мохамед Багер Калибаф заяви, че страната му винаги ще подкрепя Ливан с „цялата си сила", предаде агенция Синхуа, цитирана от БТА.

"Иран винаги ще подкрепя с цялата си сила решенията, взети от ливанското правителство, народа и Ислямската съпротива", заяви той на пресконференция след срещата си в Бейрут с ливанския си колега Набих Бери.

Той добави, че Иран е готов да предложи подкрепа за разселените и засегнатите от войната ливански граждани под надзора на правителството и да създаде хуманитарен въздушен мост, за да улесни тази подкрепа.

Багер Калибаф също така изказа съболезнованията си във връзка със смъртта на лидера на "Хизбула" Хасан Насралла.

Председателят на иранския парламент пристигна в Ливан по-рано днес, за да изрази подкрепата на Техеран, отбелязва Синхуа.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин изрази пред израелския министър на отбраната Йоав Галант дълбоката си загриженост от съобщенията, че израелски сили са обстрелвали позиции на мироопазващите сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В разговора с израелския си колега Остин призова да се гарантират безопасността и сигурността както на Временните сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ), така и на ливанските въоръжени сили, се казва в изявление на американското министерство на отбраната на САЩ.

Освен това Остин е подчертал "необходимостта от възможно най-скорошно преминаване от военни операции в Ливан към дипломатическо решение", се посочва в изявлението, цитирано от Асошиейтед прес.

Министърът на отбраната на САЩ добави, че трябва да бъдат предприети и стъпки за справяне с хуманитарната ситуация в Газа, но потвърди "непоколебимия, траен и железен ангажимент на САЩ към сигурността на Израел".

Най-малко 40 страни изразиха вчера "пълна" подкрепа за Временните сили на ООН в Ливан (МЮНИФИЛ) и призоваха за защита на "сините каски", петима от които бяха ранени за 48 часа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Призоваваме всички страни в конфликта да уважават присъствието на ЮНИФИЛ, което означава да гарантират безопасността и сигурността на всички техни служители по всяко време", заявиха 34-те страни, които участват в силите на ООН. По-късно към тях се присъединиха още шест държави, според писмото, публикувано в профила в "Екс" на полската мисия в ООН.

Израел бе подложен на поредица от критики, след като ЮНИФИЛ обвиниха израелските войски, че "многократно" и "умишлено" са обстреляли позициите им, припомня АФП.

Временните сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) предупредиха за опасност от "катастрофален" регионален конфликт, на фона на сраженията между израелската армия и съюзниците на Иран - ливанската групировка "Хизбула" и палестинската "Хамас", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Най-малко 15 души загинаха вчера при израелски удари в три села на север и юг от Бейрут, извън крепостите на "Хизбула", съобщи снощи ливанското министерство на здравеопазването.

"Конфликтът между Хизбула и Израел не е просто конфликт между две държави. Много скоро той може да се превърне в регионален конфликт с катастрофални последици за всички", заяви говорителят на ЮНИФИЛ Андреа Тененти.

Израел премести фронтовата линия на войната в Ливан с цел да държи "Хизбула" далеч от граничните райони и да спре ракетния ѝ обстрел, за да позволи на около 60 000 разселени жители да се завърнат в Северен Израел. Фронтът се превърна в открита война на 23 септември с началото на интензивните израелски бомбардировки на бастиони на "Хизбула" в Ливан, при които загина и лидерът на движението Хасан Насралла. На 30 септември израелската армия започва сухопътна офанзива в Южен Ливан, припомня АФП.

Междувременно президентът на Франция Еманюел Макрон призова „Хизбула“ незабавно да прекрати ударите срещу Израел. Той повтори и призива си за незабавно прекратяване на огъня в Ливан, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„В Ливан трябва незабавно да бъде въведено прекратяване на огъня“, заяви френският президент по време на телефонен разговор с Набих Бери, председателя на ливанския парламент.

Ударите на „Хизбула“ срещу Израел трябва да бъдат „незабавно прекратени“, допълни държавният глава в момент, в който по данни на израелската армия ливанското ислямистко движение е изстреляло около 320 снаряда към Израел по време на Йом Кипур, най-светлия еврейски празник.

Еманюел Макрон също така изрази „голяма загриженост относно засилването на израелските удари в Ливан и драматичните им последици за цивилното население“, подчертаха от Елисейския дворец. По данни на ливанското министерство на здравеопазването девет души са загинали в събота при нови удари на израелските сили по две ливански села.

Пред Набих Бери френският президент призова ливанците „да се обединят в името на единството и стабилността на страната“, като прикани всички партии да „посрещнат заедно това ново изпитание“, като подкрепят „всеобхватна политическа програма, основана на избора на президент, който ще гарантира националното единство“.

Франция ще продължи да полага усилия за мобилизиране на международната общност в рамките на Международната конференция в подкрепа на народа и суверенитета на Ливан, която ще бъде организирана в Париж на 24 октомври, подчертават от Елисейския дворец.

Накрая Еманюел Макрон потвърди „ангажимента на Франция към ЮНИФИЛ“ („Временните сили на ООН в Ливан“) и отново изрази „възмущението си от неоправданите нападения срещу миротворци в последно време“.

Макрон проведе и телефонен разговор с премиера на Ирак Мохамед Шиа ас Судани и подчерта, че е важно тази страна да не допусне да бъде въвлечена в конфликта.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лумпен

    7 3 Отговор
    Какви са тези войски които не могат да се защитават?
    Като ги нападат евреите да се защитават!
    Нали са от ООН! Затова са пратени!
    Да налагат мир !
    Или са на плаж ?
    Нямат оръжие сигурно ?
    Горкичките...!
  • 2 Празни приказки

    10 1 Отговор
    САЩ от 1 година "призовават за мир" докато продължават да наливат оръжия и пари в Израел! Ционисткото лоби в САЩ се вихри!
  • 3 Мир в Близкия Изток

    9 4 Отговор
    ще има само когато се премахне Нетаняху!
  • 4 койчу

    3 1 Отговор
    Каква мощ?
  • 5 Ми помагайте бе!

    3 2 Отговор
    Или ви се свършиха ракетите?
  • 6 Скитникът евреин

    8 3 Отговор
    Ревящите за геноцид 80 год., провеждат такъв в момента!
  • 7 Линда

    1 2 Отговор
    Виждаме тази ,,мощ,,
  • 8 Линда

    1 3 Отговор
    Евреите направиха съвременното : Щом не искаш мира , на ти секира !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Kaлпазанин

    2 2 Отговор
    Лицемери ,все едно казват стойте си на г@@@@@@@,желязна подкрепа за исраел бля бля ,най светлия еврейски празник ,сатани и светли празници ,това дърдорене направо блика на ционистки стонове
  • 11 име

    3 0 Отговор
    Абе, краварите е ясно че ще играят по свирката на евреите, ама иранците какво чакат?Haциcтитe да избият всички съседи мюсюлмани ли?