13 Октомври, 2024 05:33 577 1

Колумбийската армия подгони партизани отцепници

  • колумбия-
  • армия-
  • партизани

Военните започнаха операция срещу отделилата се от ФАРК група Централен генерален щаб (ЕМС)

Колумбийската армия подгони партизани отцепници - 1
Снимка: YouTube

Колумбийската армия започна вчера операция срещу партизанската група Централен генерален щаб (ЕМС), отцепила се от ФАРК, в регион, превърнат в "международен пазар за кокаин", съобщи президентът Густаво Петро, цитиран от Франс прес, цитирана от БТА.

"След повече от пет години господство над (град) Платеадо от страна на ЕМС, която е превърнала региона в международен пазар за кокаин, армията навлиза", заяви президентът в профила си в Екс.

Операцията, наречена "Персео", е започнала призори. Сутрешните боеве "бяха интензивни", като въоръжената група е използвала бойни дронове, според командирът на армията генерал Луис Кардозо, давайки първоначална оценка.

"Изглежда, че се опитват да хвърлят гранати с дронове", обясни Кардозо. Той добави, че "двама мъже са леко ранени" и помоли местното население да остане по домовете си.

Колумбийските въоръжени сили са разположили в региона самолети, артилерия и бронирани машини за борба с бунтовниците. През юли армията вече започна офанзива в района след атака с дрон, при която загина дете и бяха ранени шестима души.

Платеадо е един от основните бастиони на ЕМС в района на каньона Микай - планински комплекс, в който изобилстват насаждения от листа на кока, стратегически район за производството на кокаин.

Междувременно отцепниците призоваха делегациите да не отиват на световната среща за биоразнообразието в югозападната част на Колумбия (КОП16), която се очаква да започне на 21 октомври в Кали, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Групировката направи това изявление, след като колумбийското правителство започна офанзива срещу нея.

"Изправено пред войната, с която (властите) отговарят на нашата воля за мир за КОП16, подканваме делегатите от националната и международната общност да се въздържат от присъствие на това събитие", заяви тя в Екс.

"КОП16 е фиаско", добави EMC-FARC.

На световния дипломатически и икономически форум се очакват около 12 000 представители на около 200 страни. Целта му е да помогне за създаването на пътна карта за опазването на природата до 2030 г., по силата на историческото споразумение, постигнато в Монреал през 2022 г. Богота планира да използва тази конференция, за да застане начело на световната мобилизация за опазването на природата, отбелязва АФП.

Първоначално EMC-FARC беше обявила примирие по време на провеждането на КОП-16, след множество атентати и чести сблъсъци със силите на реда. Вчера обаче армията започна офанзива срещу нея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленко

    0 0 Отговор
    Дано това не забави доставките на кока кола.