15 Октомври, 2024 11:23 367 11

Над 400 000 деца разселени в Ливан за три седмици, предупреждава УНИЦЕФ

  • деца-
  • разселени-
  • уницеф-
  • ливан

Военната ескалация принуждава стотици хиляди деца да напуснат домовете си, като системата на образованието и здравеопазването в Ливан е тежко засегната.

Над 400 000 деца разселени в Ливан за три седмици, предупреждава УНИЦЕФ - 1
Снимка: БГНЕС

Над 400 000 деца в Ливан са били разселени от домовете си през последните три седмици, съобщи днес Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), цитиран от Асошиейтед прес. Организацията предупреди, че е изгубено едно поколение в малката страна, която се бори с множество кризи, включително сега и с война, цитирано от БТА.

Израел ескалира кампанията си срещу базираната в Ливан въоръжена групировка „Хизбула“, предприемайки и сухопътна операция. Това се случва след година на взаимна размяна на огън през границата, по време на военната операция срещу „Хамас“ в ивицата Газа.

Сраженията в Ливан принудиха 1,2 милиона души да напуснат домовете си. Повечето от тях са избягали в столицата Бейрут и в северните части на страната през последните три седмици от началото на ескалацията.

Заместник-изпълнителният директор на УНИЦЕФ за хуманитарни операции, Тед Чайбан, посети училища, които са превърнати в центрове за настаняване на разселените семейства.

„Това, което ме порази най-много в тази война, е че тя е само на три седмици, а толкова много деца вече са засегнати,“ каза Чайбан пред Асошиейтед прес в Бейрут. „Докато стоим тук, 1,2 милиона деца са лишени от образование. Обществените училища или са недостъпни, или са повредени от военните действия, или се използват за центрове за настаняване. Последното нещо, от което се нуждае тази страна, е още едно изгубено поколение,“ добави той.

Някои частни училища в Ливан все още работят, но системата на обществените училища е тежко засегната, както и най-уязвимите хора в страната – палестинските и сирийските бежанци. „Тревожа се за стотиците хиляди ливански, сирийски и палестински деца, които са в риск да останат без образование,“ каза Чайбан.

Над 2300 души в Ливан са загинали при израелските удари, като близо 75% от тях са убити през последния месец, съобщи Министерството на здравеопазването. Над 100 деца са били убити, а повече от 800 са ранени през последните три седмици.

Чайбан подчерта, че разселените деца са настанени в претъпкани центрове, където три или четири семейства живеят в една класна стая, разделена с пластмасови плоскости, а 1000 души ползват само 12 тоалетни. Много от тях живеят в палатки на пътищата или по плажовете.

„Много от тези деца са преживели толкова много насилие, включително звуци от изстрели и въздушни удари, че се разтреперват при всеки силен шум,“ каза Чайбан. Той допълни, че заповедите за евакуация допълнително влошават състоянието им.

Сто центъра за първична медицинска помощ също не функционират заради ескалацията, като само 12 болници приемат пациенти.

Водната инфраструктура също е тежко засегната. През последните три седмици са повредени 26 водни централи, които осигуряват вода на близо 350 000 души. УНИЦЕФ работи с местните власти за възстановяването им.

Чайбан призова за защита на гражданската инфраструктура и настоя за незабавно спиране на огъня в Ливан и Газа, подчертавайки, че конфликтът не може да бъде решен по военен път.

„Това, което трябва да направим, е да гарантираме, че тази лудост ще спре. Трябва да има примирие, преди да видим още разрушение, болка, страдание и смърт, каквито вече видяхме в Газа,“ каза Чайбан.

Въпреки множеството нужди, искането за спешна помощ от 108 милиона долара за Ливан е финансирано едва на 8% три седмици след началото на ескалацията, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СМС от Ванга

    3 1 Отговор
    В България се раждат все по-малко деца, година след година.

    Коментиран от #10

  • 2 Последния Софиянец

    8 0 Отговор
    Съда в Хага да арестува Нетаняху.
  • 3 Антидемокрад

    6 0 Отговор
    Страните с развивта еврейска "демокрация" в това време се занимават с ръбовете на Сайбъртръка.
  • 4 провинциалист

    4 1 Отговор
    За нас може да са деца, но за "богоизбрания народ" са терористи и той има право да се защитава от тях.
  • 5 Гръч

    4 0 Отговор
    Путин спаси децата в Украйна и беше осъден от сороския съд
  • 6 Артър Иконома

    5 0 Отговор
    Садисти-терористи, сър!
  • 7 гробар

    1 0 Отговор
    когато козлодуйския паразит пукяса съседите ще разберат по вyнята. Ще разбият врата с екипите от гражданска защита, а вътре ще го намерят надут, накацан от буболечки, ако е стоял по дълго и с чepвеи. Търбуха му ще се е спукал от трупните газове и ще тече гнойни течност. Тургат го в гумен чувал и в служебния гроп!
  • 8 Гунчо

    0 2 Отговор
    Искат премирие, но продължават да поддържат Хизбула, Хамас и действията им. За тях те са по-важни, отколкото страданията на децата им. Е?
  • 9 ООН констатира и отчита дейност

    0 1 Отговор
    Под носа на УНИФИЛ Хизбула си изкопа тунели, напълни ги с оръжия и обстрелва Северен Израел. Унифил си взимат заплатите и командировъчните, а светът им плаща курорта. Сега като видяха истинска армия пред портите си започнаха да се жалват, че войната била истинска. Палячовци.
  • 10 Ти, телефониста, колко?

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "СМС от Ванга":

    Ти, телефониста, колко деца направи, отгледа, възпита?
  • 11 Пак повтарям! .....!!!!

    1 0 Отговор
    Който защитава престъпнатната държава Израел нека има поне достойнството и ясно да заяви, че е изрод подкрепящ геноцид, военни престъпления и избиване на жени и деца. Не да ми мяуче и глупости да пише и само разумните хора да дразни по форумите. Не е и в полза на самите тях впрочем. По добре е да замълчат.