16 Октомври, 2024 12:03 622 14

Пакистанският премиер призова за разширяване на китайската инициатива "Един пояс, един път"

  • пакистан-
  • премиер-
  • китай-
  • инициатива-
  • един пояс един път

Шехбаз Шариф подчерта нуждата от засилено регионално сътрудничество на среща на Шанхайската организация за сътрудничество в Исламабад

Пакистанският премиер призова за разширяване на китайската инициатива "Един пояс, един път" - 1
Снимкa: БГНЕС

Пакистанският премиер Шехбаз Шариф призова днес китайската инициатива "Един пояс, един път" да бъде разширена, за да се засили регионалното сътрудничество, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Той се изказа на среща на правителствените ръководители на страните от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), която се провежда в Исламабад и в която участват представители на 11 държави, сред които домакинът Пакистан, Китай, Русия и Индия.

В срещата участват седем премиери, включително китайският Ли Цян.

"Знакови проекти като инициативата "Един пояс, един път" на президента Си Цзинпин трябва да бъдат разширени с фокус върху развитието на пътищата, железопътните линии и дигиталната инфраструктура, които засилват интеграцията и сътрудничеството в нашия регион", заяви Шариф на срещата, която той председателства.

Инициативата "Един пояс, един път", на стойност 1 трилион долара, е глобален план за инфраструктурни и енергийни мрежи, стартиран преди десетилетие. Неговата цел е да свърже Азия с Африка и Европа по суша и море.

Опонентите на Пекин възприемат "Един пояс, един път" като средство, с което Китай разпространява геополитическото и икономическото си влияние.

Западните страни, посредством платформата Г-7, миналата година обявиха планове на стойност 600 милиарда долара за развиване на конкурентна инфраструктура.

Критиците на "Един пояс, един път" твърдят, че инициативата създава непосилна задлъжнялост за развиващите се страни.

Икономическият коридор Китай-Пакистан е част от "Един пояс, един път", като Пекин инвестира милиарди долари в Пакистан за създаване на пътна инфраструктура, стратегическо пристанище и летище.

Шариф каза, че коридорът "Китай-Пакистан" ще допринесе за засилване на сътрудничеството. Той отбеляза, че 40% от световното население живее в десетте страни, които са пълноправни членове на ШОС.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЗА

    6 2 Отговор
    "Критиците на "Един пояс, един път" твърдят, че инициативата създава непосилна задлъжнялост за развиващите се страни."

    Критиците са баш тези,дето се имат,за развити...не развиващите се...Г7 е стойка Г с "Един пояс, един път"...западналия запад утече и го осъзнава...но суицидните му мераци не спират... ;-)

    Коментиран от #7

  • 2 УРААА

    2 3 Отговор
    СЛАВА НА БИКС❤️🌹❤️🌹

    Коментиран от #3

  • 3 УРААА

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "УРААА":

    СЛАВА НА БРИКС ❤️🌹❤️🌹

    Коментиран от #5

  • 4 честен ционист

    3 5 Отговор
    "Един пояс, един път" ще заобиколи Ганчо.
  • 5 ха ха

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "УРААА":

    СЛАВА НА ИБРИКС! ❤️🌹❤️🌹
  • 6 Непознат , а

    3 1 Отговор
    Пакистан у нас е непознат ,а е над 800 000 кв.км. и близо 250 млн. население.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Хахахаха

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "БОЗА":

    Такива предатели не съм виждал никъде, като копейките. Да желаят лошо на запада в който и те самия живеят! Такива българопредателк няма никъде. Да желаят лошо на България, стига да е добре за раша.
  • 8 Хахахаха

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Непознат , а":

    И какво от това? Какво значение има колко е голяма? Аз само знам, че е както в раша хората от там емигрират, а обратно влизат само когато ги депортират обратно. Така е и в рашата.
  • 9 честен ционист

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "Непознат , а":

    Глупости, навремето що пакистанки изучихте по медицинските университети за сестри. Пък и сега като почнат да ви ги връщат инженерите и докторите от Германия с репатрака ще имате възможността да се опознаете.
  • 10 Госあ

    2 0 Отговор
    Пекин инвестира милиарди долари в Пакистан за създаване на пътна инфраструктура, стратегическо пристанище и летище

    Коментиран от #14

  • 11 Госあ

    2 0 Отговор
    казяците ни разпраат колко са лоши инвестициите от милиарди на Пекин, затова си седим без инвестиции. запада инвестира у ликвидиране не енергетика и индустрия и некоя друга къща за гости
  • 12 А не искате ли разширяване на...

    0 1 Отговор
    На два пояса и два пръта, и да ви хвърчат чалмите?
  • 13 зле

    0 1 Отговор
    шахбат ппсочи ли точната сума с която се е продал задните части на поднебесния ?Пази в тайна да не му се смеем или е назначен за главен ибиркчия на гоподяря на галактиката ?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.