Last news in Fakti

31 Март, 2014 16:14 1 292 0

Си Дзинпин се срещна с европейските лидери

  • си дзинпин-
  • ес-
  • среща-
  • китай

Той се превърна в първия китайски лидер, посетил щаба на Европейския съюз в Брюксел

Си Дзинпин се срещна с европейските лидери - 1
Снимка: БТА

Китайският държавен глава Си Дзинпин  се срещна с лидерите на Европейския съюз, с които обсъди възможностите за по-тесни бизнес взаимоотношения между двете страни, съобщава NewsDaily.

Посещението на Си Дзинпин е историческо, тъй като той се превърна в първия китайски президент, посетил щаба на 28-членния съюз в Брюксел.

ЕС е най-големият търговски партньор на Китай. Страната с най-голямо населения в света пък е вторият най-голям търговски  партньор на съюза, измествана само от САЩ. Търговските отношения между двете страни възлизат на $ 1.37 млр. на ден.

Дзинпин се срещна с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо, председателя на Европейския парламент Мартин Шулц и председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.

Срещата в Брюксел е последна спирка на китайксия лидер, от неговата европейска обиколка, като вече бяха посетени Германия, Франция и Холандия. Той пристигна в Белгия вчера, като бе посрещнат с кралски почести и проведе среща с крал Филип и кралица Матилде. Той посети и местен зоопарк, където видя двете китайки панди, подарени специално от Пекин.

По време на срещата с европейските лидери Си Дзинпин изрази подкрепата си към европейската интеграция, като изрази желанието на Китай за продължителен обмен и диалог с Европа, основани на взаимно уважение и разбирателство. Той изрази и желанието си Европа да покаже повече доверие към мирното развитие на Пекин. Матртин Шулц определи Китай като световна сила, реализирала огромни постижения в своето развитие. Той изрази надежди за задълбочаване на сътрудничеството между ЕС и азиатската държава. По-късно в днешния ден Си Дзинпин ще проведе разговори с белгийския премиер Елио Ди Рупо и представители на местния парламент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: