23 Октомври, 2024 07:09 536 6

Застаряването на учителския състав в Гърция предизвиква опасения за бъдещето на образованието

  • гърция-
  • учители-
  • застаряване-
  • образование

Липсата на млади преподаватели и технологични умения в средните училища създава предизвикателства, свързани с пенсионирането и стреса

Застаряването на учителския състав в Гърция предизвиква опасения за бъдещето на образованието - 1
Снимка: БГНЕС

Две трети от учителите в държавните средни училища в Гърция са на възраст над 50 години, което поражда опасения относно риска от прегаряне и затрудненията при адаптирането към новите технологии, цитирано от БТА.

Според данни на Министерството на образованието, 66% от 66 445-те постоянни учители в средните училища са на възраст над 50 години, а почти 20% са на 60 и повече години, съобщава "Катимерини".

Въпреки че по-възрастните преподаватели притежават значителен опит, липсата на млади учители – само 118 души са под 30-годишна възраст – представлява сериозно предизвикателство, особено във връзка с технологичните умения и нарастващите случаи на пенсиониране.

Замразяването на наемането на учители по време на годините на икономически ограничения доведе до застаряване на работната сила, като новоназначените от 2019 г. насам вече са опитни заместник-учители.

С очакваното пенсиониране на над 2200 учители през 2024 г., експертите призовават за повече подкрепа, особено при справянето с проблеми като насилието сред учениците. Те също така настояват за наемане на повече психолози и социални работници, които да помогнат на учителите да се справят със стреса и административната тежест.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Задачата на образованието

    4 2 Отговор
    В тази система е, да произвежда тъпанари. Е, къв им е проблемът тогава? Даже и без даскали училището ще си изпълнява "важната" задача, децата да са възможно невежи и тъпи!
  • 2 Питащ

    1 2 Отговор
    Кой задава задачата на образованието?
  • 3 Фен

    3 2 Отговор
    Който владее миналото, владее бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото.
  • 4 Учител

    5 4 Отговор
    "опасения за бъдещето на образованието"

    Пък при нас няма никакви опасения защото образование отдавна няма - завършили "висше" образование а не могат да пишат правилно - до къде стигнахме за 35 години като краварска колония. Но пък на господарите не им трябват умни аборигени - то не трябва много акъл за да миеш чинии и кенефи а колкото по неграмотни толкова по лесно се управляват.

    Коментиран от #6

  • 5 "Даскале", не си никакъв даскал,

    1 1 Отговор
    щом не знаеш, че акъл насила не се налива. Съдейки по твоето образование отпреди 35 г. ти си още по-зле от днешните деца. Пред "защото", "за да" и "а" се слага запетая. "По-неграмотни" е с дефис. Наречието "докъде" се пише слято.
    Ами това стига, за да не допускаме на власт копейките: неграмотници да учат другите на образование.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: