24 Октомври, 2024 10:33 507 5

Казахстан отбелязва националния си празник - Ден на Републиката

  • казахстан-
  • деня на републиката-
  • празник-
  • виктор темирбаев-
  • посланик-
  • българия

Виктор Темирбаев - Извънреден и Пълномощен Посланик на Република Казахстан в Република България

Казахстан отбелязва националния си празник - Ден на Републиката - 1

25 октомври е една от най-важните дати в историята на съвременния Казахстан.

В този основен за страната ни ден, през 1990 г. беше приета Декларацията за държавния суверенитет, която се превърна в правно основание, върху което започна да се изгражда нашата държава.

След това, въз основа на тази Декларация, на 16 декември 1991 г. бе приет Законът за държавната независимост на Република Казахстан. В много отношения членовете на Закона бяха продължение на разпоредбите, залегнали в Декларацията.

Въз основа на тези два важни документа беше приета Конституцията на Република Казахстан.

Важно е да се разбере, че Денят на Републиката, който се чества на 25 октомври, беше първата стъпка към независимостта и стремежа на нашата нация към свободен живот и самостоятелно развитие.

През годините на независимост Казахстан постигна значителен напредък по пътя към демократизацията. В резултат на мащабните политически реформи ролята на парламента се засили и отговорността на правителството се увеличи. Прилага се концепцията за „чуваща държава“, която позволява на гражданите открито да изразяват своите мнения и да проявяват социална активност.

Казахстан отбелязва националния си празник - Ден на Републиката

Референдумът, проведен на 6 октомври 2024 г. по въпроса за изграждането на атомна електроцентрала в Казахстан, потвърждава ангажимента на страната към такъв демократичен подход, като се отчитат мненията на обществото при вземането на важни решения на национално ниво.

Реформите имат за цел да укрепят върховенството на закона, да повишат правната култура, да създадат по-приобщаващо общество и в крайна сметка да създадат справедлив Казахстан. През 2024 г. беше приет закон и съответните законодателни актове, касаещи правата на жените и безопасността на децата. Освен това от 2024 г. стартира проектът „Национален фонд за деца“, в рамките на който 50% от инвестиционния доход на Националния фонд ще бъде разпределен между всички деца на възраст под 18 години.

Днес Казахстан е отворена държава, която се е утвърдила като надежден партньор в международните отношения.

Като най-голяма икономика в региона, Казахстан стана първата държава в Централна Азия, която подписа и ратифицира Споразумение за разширено партньорство и сътрудничество с Европейския съюз, нашият основен търговски партньор.

Страната остава най-привлекателното място за привличане на чуждестранни инвестиции, чийто обем през годините на независимостта надхвърли 440 милиарда щатски долара, което представлява над 60% от чуждестранните инвестиции в региона на Централна Азия.

Международните рейтингови агенции потвърждават стабилността на нашата икономика. През септември 2024 г. Казахстан получи най-високия рейтинг в историята си по скалата на международната рейтингова агенция Moody's - Baa1 с прогноза „стабилен“. Повишаването на кредитния рейтинг на Казахстан се дължи на продължаващото подобряване на институционалната и политическата среда, съчетано със стабилни темпове на диверсификацията на икономиката. Тези фактори допринасят за укрепване на икономическата стабилност и подобряване на кредитната устойчивост до нивото на страните с по-висок рейтинг.

В столицата на Казахстан функционира Международният финансов център „Астана“ (МФЦА) – уникална за региона на Централна и Средна Азия платформа със специален правен статут, която дава на участниците специални привилегии. Центърът обединява най-добрия опит и най-съвременните възможности на модерните финансови центрове в Ню Йорк, Лондон, Дубай, Хонконг и Сингапур. Обемът на инвестициите, привлечени чрез МФЦА в икономиката на Казахстан, надхвърля 13 милиарда щатски долара. Днес на платформата на МФЦА работят около 3,2 хиляди компании от повече от 80 страни по света.

Недрата на Казахстан имат огромни запаси от природни ресурси, благодарение на които страната е важен доставчик на световните стокови пазари и предимство за бъдещи инвестиционни проекти. В Казахстан се извършва близо една четвърт от световното производство на гъбен титан, също така страната е вторият по големина производител на хром в света, (16% от световното производство), като в същото време разполага с находища на минерали като злато, сребро и силиций.

Световната банка изчислява, че в Казахстан има повече от 5 хиляди все още неизследвани находища на стойност над 46 трилиона щатски долара. Минерално-суровинната база на страната се формира от находища на черни, цветни, благородни и редки метали, както и неметални минерали.

Страната ни се позиционира като най-големият транзитен хъб в Централна Азия и се намира на кръстопътя на пътища, свързващи Север, Юг, Запад и Изток. През територията на Казахстан преминават 13 международни транспортни коридора.

Отделно бих искал да отбележа, че в условията на геополитическо напрежение все повече нараства значението на Транскаспийския международен транспортен маршрут (т.нар. Среден коридор), който минава през Китай, Казахстан, акваторията на Каспийско море, Азербайджан, Грузия, Турция и по-нататък следва към страните от Европа.

Наскоро Казахстан стартира международна информационна кампания „Born Bold“, предназначена да демонстрира динамичния и визионерски подход на страната към икономическия растеж, социалния прогрес и иновациите. Кампанията има за цел да превърне Казахстан в център за инвестиции и иновации в Централна Азия, свързвайки Европа и Азия чрез стратегическа търговия, логистика, инфраструктура и технологични проекти.

На международната сцена Казахстан създаде уникална идентичност, благодарение на своите визионерски дипломатически усилия.

Политиката на страната, насочена към това да се освободи човечеството от ядрените оръжия и към укрепване на режима за неразпространение на ОМУ, спечели признанието на международната общност и затвърди глобалното лидерство на Казахстан в областта на разоръжаването, неразпространението и ядрената сигурност. Доказателство за това беше затварянето на Семипалатинския ядрен изпитателен полигон и отказ от четвъртия по мощност ядрен арсенал в света.

Казахстан се превърна в платформа за междурелигиозен диалог, насочен към насърчаване на взаимното разбирателство и сътрудничество между религиозните лидери, както и използвайки своето геостратегическо местоположение, миролюбива и балансирана външна политика, страната оказва пълно съдействие за уреждане на регионални и международни спорове, предлагайки неутрална платформа за преговори.

Във външната политика Астана изгражда равноправни и взаимноизгодни отношения с всички страни по света и твърдо се придържа към стратегическия курс за укрепване на многостранното сътрудничество с държавите от Централна Азия. Ние възнамеряваме да продължим да допринасяме за по-нататъшното развитие на регионалното сътрудничество за поддържане на стабилността в региона, придържайки се към принципа „Успешна Централна Азия - успешен Казахстан“.

Настоящата година бе белязана от председателството на страната ни в редица международни организации, като Съвещание за взаимодействие и мерки за доверие в Азия, Организацията на тюркските държави, Консултативната среща на държавните глави на Централна Азия, Организацията на Договора за колективна сигурност, Ислямската организация за продоволствена сигурност и Международния фонд за спасяване на Аралско море.

През годините на независимост Казахстан изгради приятелски и конструктивни отношения с всички страни по света и се проявява като „мост“ между Изтока и Запада, предлагайки хармонизиращ наратив в често разделен свят.

За 32 години от установяване на дипломатически отношения между Казахстан и България успяхме да изградим наистина приятелски отношения. През този кратък по исторически стандарти период се сформира доверителен политически диалог, който се развива последователно.

България е важен и надежден партньор на Казахстан в Югоизточна Европа, както и в Европейския съюз. Нашето двустранно сътрудничество и взаимодействие в рамките на международни организации, включително ООН, служи за „модел“, основан на принципите на взаимно сътрудничество и подкрепа.

Убеден съм, че през следващите години всестранното сътрудничество между Казахстан и България в политическата, търговско-икономическата и културно-хуманитарната сфера ще продължи да се развива динамично.

Постиженията на Казахстан не само в икономическата сфера, но и в областта на международните отношения и сигурността, демократизацията и социалната отговорност са резултат от постоянното развитие на държавата. Денят на Републиката символизира единството и солидарността на народа на Казахстан, призовавайки всички граждани да се обединят около обща визия: изграждане на устойчиво и проспериращо общество, продължаване на изпълнението на реформите и стремеж към напредък както в страната, така и на международно равнище.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    2 2 Отговор
    Да благодарят на Руската империя и на СССР,че съществуват и че им подариха една богата и що-годе развита държава.И още да благодарят на руснаците,че им създадоха градове и им създадоха икономика.
  • 2 гном

    3 0 Отговор
    Честит Празник, БЪЛГАРИ !!!
  • 3 Добре дошли в многополюсен свят!!

    2 3 Отговор
    Макрон към Шулц:
    Братко тоя БРИГС взе повечето от Европа какво ще правим?
    Ами да скачаме и ние в него ?
    Да ама първо трябва да лазим по червеното килимче нали знаеш при ония с голямата маса
    ТИХО че има цензура тук
    Дедо Байдрън: Чувам ви чувам ви
  • 4 Просто човек

    3 2 Отговор
    Отървалили сте се от рашисткото иго...Честит празник!

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.