26 Октомври, 2024 16:37 1 236 9

Техеран се връща към нормалното си ежедневие

  • иран-
  • техеран-
  • израел-
  • работа

Тази сутрин столицата изглежда както винаги, с обичайните си задръствания и закъснения, въпреки очаквания ответен удар на Израел

Техеран се връща към нормалното си ежедневие - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Жителите на Техеран в момента се връщат към ежедневието си въпреки снощните израелски удари близо до иранската столица, отбелязва ДПА, цитирана от БТА. „Това не беше истинска атака“, заяви, отпивайки чая си, 57-годишнен продавач на шафран в северната част на Техеран, представил се с фамилията Мусави. Той разказа, че е служил 28-месеца в иранската армия по време на войната с Ирак през 80-те години на миналия век.

„Не се страхуваме от голяма война. Иран при всяко положение ще реагира“, допълни той.

„Изобщо не забелязах атаката снощи“, коментира Киан, 20-годишен студент по архитектура. „Не се страхувам от израелска атака, защото знам, че техните цели са военни и не са насочени срещу мирното население“, добави той.

Израел нанесе „прецизни удари“ по военни цели, включително по заводи за производство на ракети и противовъздушни системи, съобщиха по-рано Израелските сили за отбрана.

Тази сутрин Техеран изглежда както винаги, с обичайните си задръствания и закъснения, въпреки очаквания ответен удар на Израел. Учебната дейност в училищата продължава, а въздушният трафик е подновен.

Смята се, че ударите са отговор на нападението на Иран от 1 октомври срещу Израел, когато Ислямската република изстреля близо 200 балистични ракети към държавата на евреите.

Жителка на източно предградие на Техеран разказа пред ДПА, че снощи прозорците на дома ѝ са се разтресли и е чула приглушени експлозии в далечината.

Военният комплекс Парчин се намира на югоизток от Техеран. „Може би там са и ударили“, заяви тя и добави, че е почувствала „стрес“, гледайки през прозореца.

Иранските държавни медии омаловажават атаките, заявявайки, че израелските бойни самолети не са проникнали в иранското въздушно пространство и че щетите са минимални.

Наблюдателите приемат, че това може да е индикация, че иранското ръководство желае да представители на настоящия кръг удари за приключен.

Израел се е вслушал в съвета на САЩ да не бомбардира петролния сектор или ядрените съоръжения на Иран, каза пред ДПА анализатор с тесни връзки с елитния Корпус на гвардейците на Ислямската революция.

Той припомни, че иранският външен министър Абас Арагчи е казал по-рано този месец, че Иран не се стреми към ескалация.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛИСТ

    14 15 Отговор
    Русия в предупредила Иран няколко часа предварително. Така , че Иран е бил подготвен.

    Коментиран от #4

  • 2 Милен

    13 11 Отговор
    Евреите и псевдоперсите са се разбрали да мятат бомби в пустинни местности, така хем ще демонстрират мускули, хем няма да се стигне до по-сериозен конфликт.
  • 3 Шекелчета,

    13 14 Отговор
    Иран освен,че разполага с хиперзвукови ракети с които демонстрира колко стеува(железния)купол на израел ,Персия разполага вече и с ядрени глави и затова снощи юдите от кумова срама пред света сътвориха тази смешна постановка ..
  • 4 Цирка на Парите

    10 8 Отговор

    До коментар #1 от "РЕАЛИСТ":

    Извънземните също предупредиха земляните, че интелекта на хората изчезва, но те били подготвени .....за съдбата си. Разума не било хубаво, защото разума е колективно мислене, което не е удобно за Шваб, Байдънови, Клинтънови, Фонделайнови....
  • 5 Гунчо

    13 7 Отговор
    Просто разиграват театър, защото САЩ и арабски петролопроизводители искат да няма война.
  • 6 РЕАЛИСТ

    7 10 Отговор
    Нямат кьорав реализъм за нищо. Аз съм неграмотен, но знам, че имат рускини в харема, без да са женени за тях. Май им казват реалистки ли беше, реститутки ли. А бе, рускини! И чисти, и нечисти.
  • 7 ТаУмВзе

    3 11 Отговор
    Путин като е евреин, защо не убива, а?
  • 8 Бахумба Пин Чин

    11 5 Отговор
    И аз предупредих Русия, пък тя взе, че избяга.
  • 9 Русофилчо

    10 2 Отговор
    Ама сигурни ли са, че евреите няма да повторят?