13 Април, 2014 12:02 834 1

Македония избира президент

  • македония-
  • избори-
  • президент

Кандидатите са четирима, вероятният победител е Георге Иванов

Македония избира президент - 1
Снимка АП/БТА

За президент ще бъде избран кандидатът, който получи мнозинство от целия брой гласоподаватели в списъците. Ако никой не получи мнозинство, след 14 дни на 27 април, ще се проведе втори тур на изборите между двамата кандидати, които имат най-много гласове. Ще победи този, който получи повече гласове, при условието избирателната активност да е най-малко 40 % от всички регистрирани гласоподаватели.


В Македония днес започна първият кръг от президентските избори. В тях участват четирима кандидати - досегашният президент и кандидат на ВМРО-ДПМНЕ Георге Иванов, кандидатът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Стево Пендаровски, Зоран Поповски от ГРОМ и Илияз Халими от Демократичната партия на албанците, съобщават македонските медии.

Според анализатори, досегашният държавен глава Георге Иванов има най-големи шансове да си осигури още един мандат, но това ще стане на втория кръг. Очаква се Иванов и Пендаровски да отидат на втори кръг на 27 април. На същата дата ще се състоят и предсрочните парламентарни избори.

На разположение на гласоподавателите са 3480-те избирателни секции, които отвориха врати рано сутринта и ще останат отворени до 19:00 часа. Право на глас имат 1 779 572 избиратели.

За първи път тази година на президентските избори ще има възможност да гласуват и македонците в чужбина.

Новият президент ще заеме длъжността на 12 май, когато според Конституцията изтича петгодишният мандат на Георге Иванов.

Четиримата кандидати за президент започнаха предизборната си кампания на 24 март 2014 г. и трябваше да я завършат 24 часа преди изборния ден. За победител ще бъде обявен този, който получи повече гласове при условие, че до урните отидат най-малко 40% от всички граждани, имащи право на глас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    2 0 Отговор
    Президента им е-"Земльолунен", щото цялата Земя, барабар с Луната е тяхна...
Новини по държави: