29 Април, 2014 13:37 1 232 0

Транспортираха простреляния кмет на Харков за лечение в Израел

  • кмет-
  • харков-
  • ранен-
  • прострелян-
  • покушение-
  • лечение-
  • израел-
  • генадий кернес

Жизнените показатели на Генадий Кернес са стабилизирани, което позволило преместването, но състоянието му остава много тежко

Транспортираха простреляния кмет на Харков за лечение в Израел - 1
Състоянието на Генадий Кернес продължава да е тежко. Снимка: АП/БТА

В нощта срещу вторник кметът на Харков Генадий Кернес, който се намира в тежко състояние след покушение срещу него, е бил транспортиран за лечение в Израел, съобщи "Интерфакс-Украина". По данни на NEWSru.co.il, той е бил доставен с чартърен полет в клиника в Хайфа.

Късно през нощта в понеделник пристигнали израелски лекари, които високо оценили работата на украинските си колеги, но настоятелно препоръчали Кернес да бъде преместен в Израел, като преценили, че състоянието му позволява това. В 3.20 часа самолетът излетял от летището в Харков. Около 9 часа сутринта той вече е бил настанен в болницата заедно със съпругата си и придружаващия го екип израелски медици.

Според директора на Харковския институт за обща и спешна хирургия Валерий Бойко, жизнените показатели на Генадий Кернес са били стабилизирани, което позволило да се прогнозира успешно преместване. Специалистите както и преди го поддържат в медикаментозна кома и вентилират дробовете му с апаратура.

“Израелската медицина има голям опит при лечението на огнестрелни рани“, обясни днес заместник-кметът на Харков по въпросите на здравеопазването и социалната защита на населението Светлана Горбунова-Рубан, аргументирайки решението да бъдат поканени консултанти от Израел. Главната прокуратура е дала разрешение за лечение на харковския кмет в чужбина.

Според сайта на градския съвет, реакцията на жителите на Харков била трогателна: те звънели по телефоните на всички възможни служби с въпроси какво е състоянието на Кернес, могат ли да помогнат с нещо, да дарят кръв и т.н.  

Продължават да се тиражират версии за покушението. Според една от основните става дума за отмъщение в отговор на противодействието на кмета срещу проруските сепаратисти. Близкият приятел и съратник на Кернес, кандидатът за президент на Украйна Михаил Добкин обаче не поддържа тази версия.

„Да се говори, че сепаратистите или както там наричате хората, които днес не са съгласни с политиката на органите на централната власт, са избрали такъм начин за дестабилизация на ситуацията в страната, говори за пълното й непознаване“, коментира той. Според него, мотивът е политически, но не се знаело от коя страна идва подтикът.

В медиите се споменава и за конфликт между Кернес и бившия губернатор на Харковска област Арсен Аваков, който в момента е вътрешен министър. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА