2 Май, 2014 22:30 2 044 1

Обама и Меркел с нов ултиматум към Русия

  • обама-
  • меркел-
  • русия-
  • украйна-
  • санкции

Двамата лидери обсъждаха варианти за общи политически и икономически действия по украинската криза

Обама и Меркел с нов ултиматум към Русия - 1
Снимка: AP/БТА

Барак Обама и Ангела Меркел отправиха нов ултиматум към Русия - да сложи оръжие или да се готви за нови санкции. Американският президент се срещна в петък с германския канцлер във Вашингтон. Двамата лидери обсъждаха варианти за общи политически и икономически действия по украинската криза, съобщи bTV.

Основната идея е оказване на финансов натиск върху Русия. „Рублата вече достигна най-ниската си стойност за всички времена. Цената на руските акции спадна рязко, а Русия изпадна в рецесия. Инвеститорите я напускат и е изчислено, че инвестиции за 100 милиарда долара ще напуснат Русия през тази година. Руските компании все по-трудно се сдобиват с капитала, от който имат нужда, а кредитният рейтинг на страната е малко над критичното. С една дума - руските действия в Украйна правят слабата руска икономика още по-слаба”, заяви Барак Обама.

Според американския държавен глава, ситуацията в Русия ще се влоши още повече, ако Кремъл не нареди на бунтовниците в Украйна да сложат оръжие. Американският президент обвини Кремъл, че нарушава женевското споразумение за урегулиране на кризата. Това стана само няколко часа, след като Москва отправиха същите обвинения към Киев.

„Европа е готова на трета фаза от санкции срещу Москва, ако изборите в Украйна не се състоят”, заяви, от своя страна, германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с американския президент. „25 май е извънредно важен ден. Украинският народ има право на самоопределение. Ако обаче изборите не се състоят, ще е неизбежно да има още санкции”, каза Меркел.

След като обясни, че ЕС разполага с „широка палитра от възможности” за действие, тя уточни, че ЕС не иска обезателно да прибягва до санкции. На същото мнение беше и американският президент Обама, който предупреди, че ако кризата в Украйна се изостри и се създаде заплаха за произвеждане на изборите, САЩ и техните съюзници няма да имат друг избор освен да въведат по-строги санкции срещу Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 0 Отговор
    Подслушващият и подслушваната заедно...