Last news in Fakti

13 Май, 2014 18:06 2 184 4

Намериха останки от кораба на Колумб?

  • христофор колумб-
  • кораб-
  • "санта мария"-
  • хаити-
  • археолози

Откритието край бреговете на Хаити може да стане едно от най-важните в археологията

Група американски археолози са открили на дъното на Карибско море близо до северното крайбрежие на Хаити останки от плавателен съд, който по тяхно мнение е „Санта Мария“ - флагманът на флотилията, с която Христофор Колумб е стигнал до Америка, съобщи „Индипендънт“. Той е претърпял корабокрушение преди повече от 5 века. Ако предположението на изследователите се потвърди, това ще се превърне в едно от най-важните археологически открития в света.

"Всички географски, топографски и археологически данни показват, че това са отломките на „Санта Мария“ заявява пред изданието водачът на експедицията Бари Клифърд – един от водещите американски подводни археолози. Неговият екип от няколко години обследва дъното в тази част на Карибско море и така му се удало да локализира мястото, на което са останките. То съвпада с описаното в дневника на Колумб преди повече от 500 години. Подводните течения в този участък също съвпадат с данните какъв курс е държал корабът преди своето изчезване.

Главното доказателство за това, че край бреговете на Хаити са открити именно останките на „Санта Мария“, е намерената на кораба пушка от  XV век: оръжие от този тип, какъвто според историческите документи се е намирал на борда на плавателния съд. Косвено потвърждение е и големината на кораба.
Учените още не са пристъпили към анализ на самите останки, които трябва да бъдат подложени на детайлно научно изследване. Според водещия американски морски археолог проф. Чарлз Бикър от Университета на Индиана, снимките изглеждат много убедително, но ще са нужни по-твърди доказателства.

Бари Клифърд се надява за започне съвместна работа с правителството на Хаити, за да се съхранят останките от кораба, променил света, а това би донесло много печалби от туризъм. По думите му, съдът може да се превърне в първото материално свидетелство за пътешествието на Колумб.
"Санта Мария" е еднопалубен тримачтов кораб, на борда на който през 1492 г. Христофор Колумб открива Америка. Дължината му е била 21-25 м, а в него са се побирали до 40 души. Корабът се разбива в риф край брега на Хаити на 25 декември 1492.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владислав Димитров

    2 5 Отговор
    Колумб откри Америка, след много години американците откриха Колумб... кораба де !
  • 2 Бай Иван

    5 4 Отговор
    А всъщност Колумб дори не е открил Америка.Стига с тези спекулации!
  • 3 Stone Kold

    5 3 Отговор
    некво изгнилодърво намерили и сега сигур на търг за стотици милиони ще се пусне
  • 4 ВАСИЛ ДИМЧЕВ

    2 0 Отговор
    Обикновено американските антики са от 70-80те години на 20 век.