20 Май, 2014 21:36 1 016 0

Орешарски: Подкрепяме инициативата за регионална група за реакция при кризи

  • пламен орешарски-
  • израел-
  • посещение

Израел е потенциален източник на инвестиции, има възможности за сътрудничество в областта на търговията, земеделието, високите технологии, както и в сферата на сигурността

Подкрепяме инициативата на вицепремиера и министър на външните работи Авигдор Либерман за регионална група за реакция при кризи. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Разговорът на двамата продължи 40 минути повече от предвиденото по инициатива на г-н Нетаняху. Премиерът Орешарски поздрави своя колега за начина, по който води икономиката на страната. Той отбеляза, че въпреки кризата, България е успяла да запази фискална стабилност, което й е позволило да бъде в добри позиции в сравнение с останали държави от Европа.

Г-н Орешарски подчерта, че Израел е потенциален източник на инвестиции и добави, че има възможности за сътрудничество в областта на търговията, земеделието и високите технологии, както и в сферата на сигурността. „Важно е правителствата да подкрепят своите бизнеси“, заяви министър-председателят. Той подчерта, че България предлага добри условия за инвестиции.

Двамата премиери се договориха за провеждането на съвместно заседание на двете правителства. Министър-председателят подчерта, че преди това е необходимо да се инициира смесена комисия за икономическо сътрудничество. Премиерът Нетаняху също отбеляза, че Израел има интерес за сътрудничество в областта на земеделието. Г-н Орешарски отбеляза още, че Израел има глобално лидерство в управлението на водните ресурси и по тази линия двете страни могат да си сътрудничат.

По отношение на енергетиката премиерът Орешарски изтъкна, че имаме интерес към газа, който се предвижда Израел да усвои от находищата в Южното Средиземноморие. Министър-председателят отбеляза и работата на кабинета за енергийна диверсификация.

По време на срещата беше обсъдена и възможността за сътрудничество в областта на здравеопазването, като беше акцентирано върху възможността Израел да подпомага на страната ни по отношение на Спешната помощ и фармацевтиката от гледна точка на науката и модерните технологии за лечение. Министър-председателят Пламен Орешарски увери своя израелски колега, че е напреднало разследването на атентата в Бургас.

Премиерът благодари за поканата да посети Израел, като отбеляза с усмивка, че той е премиер за първи път, а г-н Нетаняху – за трети.

„Израел винаги сме възприемали като приятелска страна и сме държали да развиваме двустранните си отношения на една взаимно изгодна основа“, заяви министър-председателят Орешарски на съвместна пресконференция с израелския премиер Бенямин Нетаняху. „С Израел ни свързват исторически традиции, свързани сме и сега. Имаме добри политически контакти, приемлив търговско-икономически обмен, който трябва да разширяваме и отлично сътрудничество в критични сектори като сигурността“, добави премиерът. „Дълбоко съжаляваме за случая на бургаското летище. Продължаваме да правим всичко възможно за завършване на разследването. Уведени сме, че виновните за този атентат трябва да бъдат изправени пред съд“, добави министър-председателят.

Премиерът Орешарски благодари за поканата и за гостоприемството на израелската страна. Той изтъкна, че се радва за възможността да обсъди с израелския си колега конкретни форми на сътрудничество между България и Израел. „Убеден съм, че ще дадем тласък за по- нататъшното ни сътрудничество и се надявам по-късно през годината да домакинствам срещата на двата кабинета в София“, добави премиерът Орешарски.

Премиерът Нетаняху изтъкна приятелството между България и Израел, както и куража на българите по време на холокоста, които са отказали да съдействат за масовото убийство на евреи. „Винаги ще помним това“, каза израелският министър-председател.

Междувременно стана известно, че премиерът Орешарски е получил най-високото отличие - Кръст на Йерусалимската патриаршия.

Усилията на българското общество за спасяването на българските евреи показват, че остава това, което правим за другите, заяви Орешарски при посещението си в Мемориалния комплекс “Яд Вашем”.

Това е място, което заслужава дълбок поклон пред паметта на всички, които са загинали в резултат на холокоста. То ни задължава да помним и да работим това никога да не се повтаря, заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на посещението си.

Премиерът отбеляза усилията, които е направило българското общество за спасяването на българските евреи. „В такъв момент човек си мисли, че е важно не това, което правим за себе си, остава това, което правим за другите“, каза министър-председателят.

Той участва в мемориалната церемония във възпоменателната зала в „Яд Вашем“, запали вечния огън и поднесе венец пред паметната плоча. „Много съм впечатлен как „Яд Вашем“ пази спомена за холокоста и учи всички нас и бъдещите поколения как винаги да помним и никога да не допускаме такава трагедия да се случи отново“, написа премиерът в книгата за гости.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА