25 Май, 2014 15:31 1 054 0

Славянск, Донецк и Луганск няма да гласуват за президент (обновена)

  • украйна-
  • избори-
  • президент

До 11:00 ч. местно време в Украйна своя глас дадоха 17,52 %

Славянск, Донецк и Луганск няма да гласуват за президент (обновена) - 1
Снимки АП/БТА

Международната общност се надява изборът на нов държавен глава в Украйна да доведе до края на конфликта в страната. Над 36 милиона избиратели са призовани да гласуват днес в Украйна на президентски избори.

Избирателната активност в предсрочните президентски избори в Украйна е 38,53%, към 15:00 часа местно време. Това съобщиха от Централната избирателна комисия на Украйна. При последните президентски избори през 2010 г. избирателната активност към 15:00 часа е била малко над 45%.

До 11:00 ч. местно време в Украйна своя глас дадоха 17,52 % от избирателите в страната, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на информация от Централната избирателна комисия. Най-висок е процентът на гласувалите в Киевска област – 22,71 % и в Кировград – 22,07%.

В източноукраинските градове Славянск, Донецк и Луганск няма да има гласуване на днешните избори за президент, тъй като не са доставени бюлетини, съобщиха от ЦИК.

„Изборите са в цяла Украйна, не в Донецк или Луганск. Няколкостотин избирателни секции не могат да работят нормално, но това няма да попречи на комисията да проведе вота и да обяви резултатите”, заяви говорителят Константин Хивренко.

В повечето области на Украйна изборите започнаха безпроблемно. Прогнозите сочат, че в различните региони, пред урните ще се явят между 60 и 80% от имащите право на глас 33 милиона украинци. Над 32 000 секции отвориха врати, като властите твърдят, че проблемите на Изток не са показателни за цялата страна.

Протест срещи президентските избори се провежда в град Харков. Няколкостотин души излязоха с плакати с лозунги като "избори без избор" и "Не на кървавите избори".

В Донецк, повече от 5000 души участваха в митинга срещу президентските избори.

Международните наблюдатели вече са констатирали редица нарушения. В Източна Украйна започнаха сигналите за нарушения на Изборния процес. Стотици избирателни секции в Донецк и Луганск изобщо не отвориха врати за неудоволствие на някои гласоподаватели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: