Last news in Fakti

27 Май, 2014 16:00 1 309 0

Крайнодесните, които успяха да влязат в Европейския парламент

  • еп-
  • евроизбори-
  • крайнодесни партии-
  • неонацистки партии

Тази година за първи път открито неонацистки партии ще заседават в Брюксел

Крайнодесните, които успяха да влязат в Европейския парламент - 1
Снимка АП/БТА

Лидер с татуировка на свастика, друг, който иска да изгони всички мюсюлмани от страната си и трети, който е предложил да се заразят с вируса на Ебола всички мигранти. Това са само част от хората във випуск 2014 г., определени да влязат в Европейския парламент, който се очертава като най-евроскептичия, крайнодесен, антиимигрантски и антисемитски парламент от създаването на ЕС.

Тази година за първи път открито неонацистки партии ще заседават в Брюксел като представители на своите народи. Като че ли в този европарламент се заформя една трета голяма група, която ще оказва силно влияние за бъдещето на Европейския съюз и тя не е нито лява, нито дясна, а анти-европейска, евроскептична и затворена. Евроскептиците ще заемат около една трета от Европейския парламент - общо 229 от 751 места, през следващите 5 години.

Тези резултати са плашешти за една отворена и свободна общност, каквато е ЕС, тъй като означават по-голяма дума в Брюксел за тези, които искат да ограничат правомощията на съюза или напълно да ги премахнат. Крайнодесните депутати пристигат в Европейския парламент от цяла Европа, за да реализират своя антиевропейски и екстремистки курс.

Ето пълния списък на страховитите крайнодесни формации, които европейският избирател реши да подкрепи:

"Национален фронт", Франция

Един от най-големите победители на тези Европейски избори беше френският "Национален фронт" с подкрепа от 25%. Ако предварителните резултати бъдат потвърдени, антиимигрантската партия ще има цели 25 депутати в ЕП, което е значително увличаване от трите евродепутатски места, които партията имаше досега.

Лидерът на партията Марин льо Пен трябваше да работи усилено, за да постигне тези резултати, включително като преработи идеите на собствения си баща и основател на партията. Миналият месец тя припомни едно изказване на своя баща и основател на партията Жан Мари Льо Пен, че "Монсеньор Ебола" би могъл да оправи проблема с имиграцията в Европа само "за три месеца".

Тя редовно е осъждана за крайните си възгледи и реториката на расова омраза, но и заради идеите си срещу имигрантите. В емоционална реч по телевизията френският премиер определи победата на "Националния фронт" като нещо "повече от сигнал за тревога". По думите му "това е разтърсване, земетресение".

„Алтернатива за Германия” и „Националдемократическа партия“, Германия

За първи път на тези избори участва и еврокритичната партия „Алтернатива за Германия”, която също се увенча с успех, като спечели до 7%. Партията, която е против еврото, ще е част от следващия ЕП.

Друга страховита формация е немската крайнодясна неофашистка Националдемократическа партия. Тя взе 1%, който й стига, за да изпрати един депутат в Брюксел. Нео-нацистката кампания на тази групировка бе спиране на имиграцията и расистка и антисемитска риторика. Те водиха кампанията си под знамена и лозунги като "Парите за баба, вместо на синтите и ромите" и "лодката е пълна", имайки предвид, че Европа е "континент на белите хора" и трябва да остане такъв. Те прокарват нацистки възгледи и идеология на "националсоциализма".

„Златна зора“ и „Сириза“, Гърция

Според първоначалните прогнози "Сириза" е спечелила между 26 и 30% от гласовете на гръцките гласоподаватели. СИРИЗА изгради предизборната си кампания на отричането на мерките за строги икономии и обещанието за тяхното премахване, ако спечели вота за Европейски парламент.

Гръцката ултранационалистическата партия „Златна зора“ успя да спечели първите си места в ЕП. Тя получават между 8 и 10% от гласовете на избирателите.

Партията, около която се завъртяха много скандали, обвинения и проблеми със закона има идеологическа ориентация към националсоциализма, Третия райх, Хитлер и СС-частите. Основният говорител на партията има татуировка на свастика, а голям брой от привържениците и членовете на "Златна Зора" са в затвора по какви ли не обвинения, включително и убийство.

Те често са свързвани с вандалски прояви като писане на расистки слогани по стените на джамии, синагоги и гробища. През май 2012 г., "Златна зора" се яви на гръцките избори под мотото "Ние можем да отървем земята от мръсотията", създадоха хранителни банки "само за гърци".

Дори гръцките власти дават следното определение за партията: „Гръцката крайнодясна партия "Златна зора" представлява военна организация, разполагаща с оръжеен арсенал и ясно изразена принадлежност към идеите на Хитлер и неонацизма.“

„Датска народна партия", Дания

Крайнодясната "Датска народна партия" успя да спечели много гласове– 27% и удвои броя на членовете си в Европейския парламент. Основател на партията Пиа Кяерсгаард е на мнение, че Дания не е страна, където имиграцията е добре дошла.

Популярността на партията се дължи на засилващите се опасения в страната, че нарастващата имиграция ще се окаже непосилно бреме за социалната система.

В отговор на критика тя заяви: "Ако искат да превърнем Стокхолм, Гьотеборг или Малмьо в Скандинавския Бейрут, с войни, убийства и групови изнасилвания, нека го направим. Винаги можем да сложим бариера на моста Йоресунд."

„Истинските финландци“, Финландия

Анти-европейската партия на Финландия се представи по-зле от очакваното в тези избори, но все пак получи двама евродепутати. Партията, известна преди като "Истинските финландци" се характеризира с изявеният евроскептицизъм, както и комбинацията между икономически виждания ляво-център със строги консервативни социални принципи. Много анализатори я определят като крайна дясна партия.

От партията се обявяват за ограничаване на емиграцията във Финландия, по-голяма независимост от законодателните решения на ЕС, спиране на помощта за фалиралите европейски държави, връщане към традиционните финландски ценности.

Член на партията бе глобен през 2011 г. за коментар в своя блог за мюсюлманите, друг отказа покана за събитие в Деня на независимостта, защото не искал да вижда еднополови двойки. Въпреки това партията многократно отхвърли отправените обвинения в расизъм и хомофобия.

„Партия на свободата“, Холандия

В Холандия обаче крайнодясната евроскептична "Партия на свободата" изненадващо спечели с едно евродепутатско място по-малко и падна от пет на четири места. Лидерът на партията Геерт Вилдерс най-вероятно е разочаровани от резултатите.

Известен с явната си критика към исляма, Вилдерс е известен с репликата: "Аз не мразя мюсюлманите, мразя исляма". Той води кампании да сложи край на мюсюлманската имиграция в Холандия и репатрира мюсюлманите, които в момента живеят там. "Ислямът е Троянският кон в Европа. Ако не спрем ислямизация сега, Еврабия и Холандрабия ще бъдат само въпрос на време", казва веднъж Вилдерс в холандския парламент.

Тази седмица също нямаше разлика в говоренето на партията. "Повече или по-малко мароканци искате да има в този град и в тази страна?", крещеше той по време на митинг, а тълпата скандираше „По-малко! По-малко!". „Ние ще го направим", крещеше той в отговор.

„Партия на свободата“, Австрия

Широко разпространеното разочарование от ЕС не пропусна и Австрия където най-голям успех отбелязва дясноцентристката „Австрийска народна партия“, която получава 27,3% от гласовете.

Огромен успех отбеляза и крайнодясната "Партия на свободата", която спечели около една пета от гласовете със своята анти-имиграционна платформа. Тя получи подкрепата на 20,5% от избирателите и удвои броя на членовете си в Европейския парламент, от двама на четирима. Лидерите на крайната австрийска десница обявиха надеждата си да се съюзят с "Националния фронт" на Марин льо Пен.

"Ако има имигранти от Турция, които се оплакват, че в класните стаи в училищата виси кръст, аз ще им кажа: "Вървете си у дома!" Това беше мотото на лидера Хайнц-Кристиан Щрахе тази седмица. Партията е с яростна анти-мюсюлманска политика и вярва, че Австрия нетрябва да приема повече имигранти. Щрахе гордо заявява, че самият той не е расист, защото "яде кебап."

„Северна лига“, Италия

Крайнодясната партия „Северна лига“ успя да спечели 6% от гласовете в Италия. Въпреки скандалите, свързани с корупция и сътресенията в политическата система на страната партията се вдигна на крака и успя да върне доверието на хората. Успехът на партията се дължи на близостта й до народа, водачите й винаги са били достъпни за своите избиратели.

„Северната лига“  изповядва антиевропейска и антимигрантска политика. Още през 2005 г. тя искаше Италия да се откаже от еврото като валута.

Освен това расистката риторика стана все по-често срещана в речите на партията. „Африка не е произвела велики гении, както всеки може да види от детските енциклопедии", каза един от бившите членове на Европейския парламент, член на партията.

"Йобик", Унгария

Дясната националистическа партия Йобик е една от най-очевидно нео-нацистките партии в Европейския парламент. Тя успя да запази позициите си от изборите през 2009 г. като събра 14,7% от гласовете и изпраща трима членове в ЕП.

Крайнодясната партия многократно е призовавала към нулева толерантност спрямо престъпността и "паразитния начин на живот" на ромите.

Членовете на партията също така призоват евреите, които живеят в страната да се разписват в специален регистър. "Мисля, че е неприемливо хора от еврейски произход да живеят тук, особено да са част от унгарския парламент и унгарското правителство. Това всъщност представлява риск за националната сигурност в Унгария", заяви заместник лидера на партията.

"Йобик" шокира Европа преди четири години, като стана трета сила на парламентарните избори в Унгария.

"Партия за независимост на Обединеното кралство" (UKIP), Великобритания

Британската "Партия за независимост на Обединеното кралство" (UKIP) също е сред победителите с подкрепа от 27%.

"Аз не просто искам Великобритания да напусне ЕС. Аз искам Европа да напусне ЕС", заяви лидерът на партията Найджъл Фараж, като обяви първоначалните резултати за историческа победа за своята партия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА