Last news in Fakti

6 Юни, 2014 12:31 1 285 1

Юнкер: Няма да коленича пред Великобритания

  • великобритания-
  • жан-клод юнкер-
  • дейвид камерън-
  • еп-
  • ес-
  • ек

Бившият премиер на Люксембург остро разкритикува европейските лидери

Юнкер: Няма да коленича пред Великобритания - 1
Снимка АП/БТА

Жан-Клод Юнкер заяви в четвъртък, че няма да коленичи пред Великобритания,  за да си осигури подкрепа за неговата кандидатура за председател на Европейската комисия, пише британският в. "Гардиън".

"Няма да ме принудят да коленича пред британците, ще бъде грешка да отстъпим пред тях", подчертал Юнкер по време на заседание при закрити врата на Европейската народна партия, която има най-много депутати в ЕП след изборите през май. ЕНП обедини сили с християндемократите в ЕС.

Във връзка със силното противопоставяне на Дейвид Камерън срещу амбицията му да стане следващият президент на комисията, Юнкер заяви, че това е медийна кампания и времето за избор на високия пост в Брюксел изтича.

Още след обявяване на резултатите от евровота британския премиер Дейвид Камерън изрази несъгласието си Юнкер да заеме висшия европейски пост. Според британците той е прекалено голям федералист. Камерън иска някой, който да разбира нуждата от промяна и от реформи, посочва британският вестник.

Германският канцлер Ангела Меркел вече няколко пъти заяви подкрепата си за Юнкер, макар да подчерта, че гледната точка на Лондон трябва да се вземе предвид.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС би трябвало да предложат име на кандидат за председателския пост на ЕК на срещата си на върха в Брюксел на 26 и 27 юни. ЕП ще се произнесе по това предложение по време на пленарна сесия в Страсбург в средата на юли.

Освен това бившият  премиер на Люксембург остро разкритикува европейските лидери, като се оплака, че е бил пренебрегнат след обединението на европейските дясноцентристки партии, които спечелиха европейските избори.

Изказването на Юнкер отприщи нова вълна от порочни борби за власт между парламента и националните лидери на ЕС, както и между Великобритания и други страни членки на съюза.

Камерън отправи предупреждение, че страната му ще напусне ЕС ако Юнкер бъде избран за председател на ЕК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    4 0 Отговор
    "Няма да коленича пред Великобритания", ти пък, гледай нас, ние сме коленичели пред цяла Европа, и познай къде ни се "равнява" погледа