Last news in Fakti

18 Юни, 2014 15:31 1 398 9

Киев се договори за временно примирие със сепаратистите

  • украйна-
  • русия-
  • луганск-
  • сепаратистите-
  • армията-
  • военнослужещи-
  • луганск

Това е станало след среднощно позвъняване на руския президент Путин до украинския му колега Порошенко

Киев се договори за временно примирие със сепаратистите - 1
Телата на загиналите военни от сваления самолет на летището в Луганск вече са предадени на украинската страна. Снимка: АП/БТА

Между сепаратистите в Луганск и представители на Украинската армия днес е постигната договореност за временно примирие, за да предадат страните една на друга телата на  загиналите. Пресслужбата на самообявилата се Луганска народна република съобщава, че инициативата е дошла от властите в Киев и радетелите на независимостта на Луганс са я приели, предава "Интерфакс". Изпълняващият длъжността министър на отбраната на Украйна Михаил (Михайло) Ковал обяви, че едностранното прекратяване на огъня, за което говореше президентът Петро Порошенко, в най-скоро време ще е факт.

През нощта и тази сутрин в града е било относително спокойно. Според свидетели, първият етап на размяна на загиналите вече е осъществен. При сградата на областната администрация са били донесени около 100 ковчега с тела на украински военнослужещи, включително и загиналите на летището в Луганск миналата събота. Представители на армията са поели своите загинали.

Ковал съобщи на брифинг в Киев, че телата на военните, загинали в сваления от сепаратистките бунтовници военно-транспортен самолет Ил-76 още днес ще бъдат пренесени в Днепропетровск и Мариупол от международната организация на Червения кръст, предаде агенция УНИАН. Самолетът бе свален от зенитен ракетен комплекс на 14 юни при опит за кацане на летището, при което загинаха всички на борда – 9 членове на екипажа и 40 военнослужещи.

Втората част от обмена на загинали ще се състои в града, който по ирония на съдбата се нарича Щастие, контролиран от украинската армия. Представителите на Луганската народна република щели да отидат там, макар да нямали пълна сигурност дали по тях няма да бъде открит огън въпреки споразумението за примирие.

По-рано днес, след нощно позвъняване от страна на руския президент Владимир Путин и обсъждане с него на кризата в Украйна, Петро Порошенко заяви, че властите едностранно ще прекратят огъня в източната част на страната, за да дадат възможност на членовете на незаконните въоръжени формирования да се разоръжат, а руските наемници – да напуснат Украйна. В същото време той отбеляза, че периодът на примирието ще бъде много кратък.

Въпреки че Москва неохотно призна Порошенко за новия законноизбран президент на Украйна, напрежението в отношенията между двете държави остава високо, коментира „Ройтерс“.
Русия изрази неудовлетвореност от половинчатите мерки, обещани от украинските власти – тя очаква пълно, а не временно прекратяване на огъня на югоизток, заяви външният министър Сергей Лавров на пресконференция в Баку.

Ако огънят бъде прекратен окончателно, а проруските опълченци, които се обявяват срещу властта в Киев, също проявят добра воля и след това последват преговори, това ще бъде крачката, която всички очакваме от Порошенко, обясни Лавров. Ако обаче е за определен период, за да предадат опълченците оръжия и да ги вкарат в затвора, а така наречените сепаратисти да напуснат Украйна, това вече прилича на етническа чистка, коментира той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вежливые люди

    9 0 Отговор
    армия несет огромние потери, ситуация для хунты укропитеков складывается печальная.
    Потери со 2 мая по 14 июня:
    укрокаратели всего 2600 чел.,
    из них:
    правосеки Яроша- 1200,
    наемники Коломойского- 770,
    хохловская армия- 330,
    иностранные наемники- 140,
    СБУ- 100,
    погранслужбы- 40,
    ЦРУ- 25.

    Коментиран от #2

  • 2 Монго

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вежливые люди":

    Чак 25 от ЦРУ, едва ли. По вероятно, ако има такива в Украйна, това да са от т.н. частни армии използвани и в Ирак- "Blackwater" и "Greystone". Агентите на ЦРУ няма да си бутат носовете на огневата линия...

    Коментиран от #5

  • 3 ВАСИЛ ДИМЧЕВ

    3 0 Отговор
    Че кой контролира порошенко че обява примирие.

    Десният сектор са неформални военни формирования и едва ли някой би могъл да ги контролира. Именно и затова хунтата ги насочва на изток защото ако се приберат в киев ще настане истинският купон.
  • 4 Десислава Димитрова

    1 9 Отговор
    кво се оказа.украинските фашисти правят хуманитарни жестове към руските сепаратисти.те не убиват мирни жители както тука плачат от дни путиновистите ,а заради нежеланието си да сринат донецк и славянск дадоха стотици жертви.наи-големия лаф е този на лавров.ако си тръгнат руските наемници ,това би било етническо прочистване
  • 5 nakata88bg .

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Монго":

    преди две-три седмици нали свалиха хеликоптер, в който се оказаха 13 агенти на ЦРУ, сащ ги признаха - заявиха че са били "съветници и помощници в създаване на демократична украйна"

    Коментиран от #6

  • 6 Десислава Димитрова

    1 6 Отговор

    До коментар #5 от "nakata88bg .":

    даи линк с инфо.вие тук сте групата за дезинформация.то не бяха убити деца ,то не бяха стотици мирни жертви,а се оказа че основно мрът руснаци от русия и украински воиници.вчера по данни на агенциите са прибрани телата на около стотина украински воиници.сега украинския президент дава едностранно примирие и коридор за изтегляне на руските наемници-както се казва смях.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Монго

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Десислава Димитрова":

    Дръж Деси, дръж, мори ги лошите русофили...
  • 8 nakata88bg .

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Десислава Димитрова":

    ето - http://vz.ru/news/2014/5/7/685681.html
    да, и направих грешка - сащ ОТКАЗАХА да приберат телата на загиналите агенти

    Коментиран от #9

  • 9 Десислава Димитрова

    1 5 Отговор

    До коментар #8 от "nakata88bg .":

    нака даваш ми линк на руски неизвестен за никого саит в които се твърди че на хеликоптера е имало наемници от фирмите използвани от сащ.тва е доста по различно от поста ти.да не говорим че този саите е все едно аз да ти дам телевизия алфа или весник уикенд за източник.
Новини по държави: