Last news in Fakti

25 Юни, 2014 12:44 3 714 15

Путин има коз да вкара армията в Украйна

  • украйна-
  • русия

Руският президент от 16 декември 2009 г. има широки правомощия да готви в пълна секретност операции на армията или специалните сили в чужбина

Путин има коз да вкара армията в Украйна - 1
Владимир Путин поиска от парламента да отмени разрешението за военна намеса в Украйна. Снимка: АП/БТА

Президентът на Русия Владимир Путин все пак ще има скрит коз, който ще му позволи да вкара армията в съседна Украйна дори и горната камара на парламента – Съветът на федерацията отмени даденото на 1 март разрешение, предупреждава в. „Ведомости“.

Водещият делови вестник припомня, че през 2009 г. е прието постановление, което развързва ръцете на държавния глава.

Съветът на федерацията на 16 декември 2009 г. гласува на тогавашния президент Дмитрий Медведев „безсрочно право на оперативно използване на въоръжените сили на Русия в чужбина за защита на интересите на държавата и на гражданите, така и в защита на мира и сигурността по света“.

Пожелал анонимност източник от руското министерство на отбраната коментирал пред в. „Ведомости“, че постановлението от 2009 г. може да влезе в сила, ако конфликтът в сепаратистките югоизточни райони на Русия се прехвърли на територията на Русия или военните действия ескалират, че да представляват заплаха за мирното население от двете страни на границата. Експерти посочиха, че руският президент от 2009 г. има широки правомощия да готви в пълна секретност операции на армията или специалните сили в чужбина. Това се налагало, за да може врагът да бъде изненадан.

По време на своето посещение във вторник във Виена Владимир Путин поиска от парламента да отмени разрешението за военна намеса в Украйна. От Кремъл коментираха, че целта е да се помогне за нормализиране на положението. Владимир Путин призова също така за удължаване на примирието, което изтича в петък.

Украинският президент Петро Порошенко веднага изрази задоволство от съобщението и подчерта, че това е първата конкретна стъпка към уреждане на положението в източната част на Украйна.

До петък в проруските райони на Украйна Донецк и Луганск действа примирие. Във вторник вечерта Киев обяви, че сепаратистките милиции са свалили военен хеликоптер.

Това е второто сваляне на хеликоптер от проруските бунтовници в района на Славянск. Първият беше на 30 май. Тогава загинаха 14 военни, сред които и висш генерал.

Машината е превозвала екип техници за инсталиране на оборудване за наблюдение за нарушения на прекратяването на огъня като част от мирния план. Те се връщали след изпълнена мисия, когато в района на село Билбасовка по Ми-8 е била изстреляна ракета.

В телефонен разговор във вторник вечерта американският президент Барак Обама и британският премиер Дейвид Камерън са се съгласили, че ако Москва не вземе мерки за деескалация на обстановката в Украйна, страните от Г-7 ще бъдат готови да наложат нови санкции на Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nakata88bg .

    7 0 Отговор
    ако конфликтът в сепаратистките югоизточни райони на Русия се прехвърли на територията на Русия или военните действия ескалират, че да представляват заплаха за мирното население от двете страни на границата - тогава президентът не "има право", тогава той ще е ЗАДЪЛЖЕН да реагира! президентът е гарант за конституционен ред в държавата!
  • 2 Бай Бай

    6 0 Отговор
    Само ми е интересно кой определи югоизточните райони на Русия като сепаратистки и какво общо имат с кризата в Украйна. Как се прехвърлят от Русия в Русия. Венци вземи от време на време да си ги четеш статиите преди да ги публикуваш.

    Коментиран от #3

  • 3 nakata88bg .

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Бай":

    живеем в демокрация - когато хората излизат с европейски знамена в киев - това е "евроинтеграция", когато хората излизат в руски знамена в източна украйна - това е "сепаратизъм" и тероризъм
  • 4 преподобния расист

    4 0 Отговор
    Автора на "статията" е предобрил с белия прах..... за пране, според мене.
    Какво е свален хеликоптер, пълен с бандеровски терористи - едно прекрасно начало на деня!
  • 5 Монго

    4 0 Отговор
    Абеее, не е хубава работата дето става...
  • 6 мечока

    1 12 Отговор
    Че вкара у ду..нцето че си го ..... Върна 20 години назад една доста интелигентна нация.

    Коментиран от #7

  • 7 Монго

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "мечока":

    Да бе, всичка там са шахматисти, ядрени физици и специалисти по монокулярна биология...

    Коментиран от #8

  • 8 мечока

    1 13 Отговор

    До коментар #7 от "Монго":

    Ми всъщност е точно така Половината от руснаците и украинците са доста по надарени "интелектуално" от Путин. Неговото време мина преди 10г. От тогава дърпа назад целия регион. Нещо като Станишев, само че по-тъп и много по инат !
  • 9 galaxy

    3 0 Отговор
    Путин е най-великата личност в наше време! В него са надеждите на света за по-хубав и справедлив живот. Подкрепям го във всяко негово начинание. Световната мръсотия е толкова голяма, че дано да успее да свърши повече работа.

    Коментиран от #10

  • 10 Десислава Димитрова

    0 10 Отговор

    До коментар #9 от "galaxy":

    тва сигурно е някакъв майтап.путин вкара наи-сериозния европейски народ в безвремието.русия няма икономическа, нито политическа доктрина.управлява се тоталитарно от група милиционери дето си мислят, че разбират от всичко.полвинчати икономически решения ,полвинчати политически такива водят русия към пропаст.за съжаление ние ще бъдем потърпевши също.

    Коментиран от #11

  • 11 Йордан Христов

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Десислава Димитрова":

    Ти май не помниш какво беше Русия при предателите Горбачов и Елцин??? Сега целия свят се съобразява с Русия. Русия ще освободи света от "демокрацията" при която целия свят са колониални държави на САЩ и богатите еврейски фамилии. На теб май ти харесва да робуваш и слугуваш! Жалко!!!

    Коментиран от #12

  • 12 Десислава Димитрова

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "Йордан Христов":

    русия преди да освободи света е нужно да се освободи от кгб която е управлява незачитайки правото на свободен избор .когато в русия хората имат възможност да гласуват за други партии извън единна русия тогава да търсят чуждо освобождение.русия при елцин бе зле ,но имаше алтернатива ,но сега няма такава .днес правото на свободен избор на руснака е тотално отнето и за съжаление нещата отиват от зле на по зле.другаря путин се окупава начело на русия и скоро ще се обяви за фюрер или вожд .

    Коментиран от #13

  • 13 Монго

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Десислава Димитрова":

    За какъв се беше обявил Буш през втората иракска война? За спасителя или за месия, къде бяха химическите оръжия заради, които се започна войната, някой намери ли ги...Същото се опита и Обама в Сирия-използване на химическо оръжие/ама доказано, ама не-няма значение, победителите не ги съдят/, трябваше дребния "фюрер или вожд" да им скръцне със зъби. Има ли значение дали се правиш на световен полицай или на фюрер и вожд...В Украйна поне има руснаци, в Косово какво имаше освен американския интерес да има нестабилна Европа. И не ми казвай за прецедента с Украйна, който може да рефлектира у нас, защото американците го предизвикаха в Косово...

    Коментиран от #14, #15

  • 14 galaxy

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Монго":

  • 15 Десислава Димитрова

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Монго":

    прецедента в косово го предизвикаха сърбите разчитайки на лъжливи обещания за руска подкрепа.сърбите осъзнаха грешката си и днес се стремят към европейския съюз и нато .само че не така мислеха 90 те години на 20 ти век когато пращаха снайперисти в сараево и убиваха цивилни въпреки споразумението в дейтмънд и сините каски в босна.света няма как да търпи геноцид в европа и сърбите получиха това което си търсеха 70 години.те в политиката си на геноцид избиха и прогониха и хиляди българи за които ти и останалите путиновисти удобно забравяте.сръбската национална доктрина до нато бомбандировките имаше за цел разцепването на българия.сърбите финансираха в бг омо илинден,те съботираха евроейската ни интеграция с измислени процеси за малцинствени права и т.н. щуротии,финансираха българската мафия и с помоща на сръбската държава инфилтрираха престъпни авторитети в българската мафия с цел разбалансиране на държавата ни.легия и сретан йосич ,а и аркан бяха агенти на службите там и действията им в бг бяха съобразени със сръбския интерес и доктрина.пореви за косово ,но знай че ако не бе станало отцепването му 2 млн.албанци щяха да бъдат изгонени от там и освен хуманитарната катастрофа ,познай къде щяха да се заселят.тва ти го давам за домашно на теб и на останалите путиновисти,дето не правите разлика между казуса косово и украйна и българския интерес в двата случая.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания