Last news in Fakti

23 Юни, 2014 19:57 725 0

Външните министри на ЕС подкрепиха усилията на Порошенко

  • украйна-
  • порошенко-
  • външни министри-
  • ес-
  • вигенин

Държавниците се събраха в Люксембург

Външните министри на ЕС подкрепиха усилията на Порошенко - 1
Снимка: МВнР

Министрите на външните работи на държавите-членки на ЕС потвърдиха подкрепата си за усилията на новоизбрания украински президент Петро Порошенко за намиране на трайно решение на кризата в Украйна. В провелия се днес в Люксембург Съвет „Външни работи“ взе участие и украинският външен министър Павло Климкин, който представи плана на президента за прекратяване на огъня и предприемане на конкретни стъпки за намаляване на напрежението и възстановяване на мира и сигурността в Източна Украйна, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Министрите на външните работи изразиха увереност, че предстоящото подписване на Споразумението за асоцииране и Дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия между ЕС и Украйна ще даде силен тласък на реформите в страната, които ще доведат до цялостна модернизация, засилване на върховенството на закона и постигане на икономически растеж. ЕС насърчава украинските власти да продължат работата за провеждане на конституционни реформи чрез приобщаващ диалог, които включват мерки за децентрализация, гарантиране на правата на националните малцинства, реформа на съдебната система и борба с корупцията.

Съветът взе решение за създаването на мисия по линия на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз, която да подпомогне реформите в гражданския сектор на сигурността в Украйна, в т.ч. в областта на полицията и върховенството на закона. Очаква се разполагането на мисията да започне през юли 2014 г.

ЕС ще продължи да подкрепя икономическата стабилизация на Украйна, като потвърждава готовността си да съдейства за постигането на компромис между Русия и Украйна по въпроса с газовите доставки. Въпросът е от ключово значение както за украинската икономика, така и за енергийната сигурност на ЕС.

Министър Вигенин подчерта, че за България е от ключово значение да се постигне споразумение по газовия спор между Украйна и Русия, доколкото страната ни е изцяло зависима от транзита пред Украйна и всяко прекъсване на доставките е заплаха за националната сигурност.

Българският министър изрази становище, че не са налице основания за преминаване към следващо равнище на санкции срещу Руската федерация и отбеляза факта, че руският президент Владимир Путин е подкрепил мирния план на украинския държавен глава Порошенко.

Министрите на външните работи взеха решение за преминаване към втората фаза от плана за визова либерализация, като бе подчертана необходимостта Украйна да изпълни всички стандарти и критерии.

Министрите обсъдиха също и ситуацията в Либия, като изразиха сериозна загриженост относно влошаването на политическата ситуация и сигурността в страната. Нестабилността в Либия създава сериозни рискове и за сигурността на съседните държави и региона като цяло. ЕС изразява готовност да продължи да подкрепя Либия по пътя към демокрация и приветства предстоящото провеждане на парламентарни избори на 25 юни 2014 г., които да доведат до създаването на силни и легитимни институции, способни да гарантират сигурността и да проведат необходимите реформи. ЕС ще продължи да подпомагалибийските власти в усилията им за подобряване на управлението на границите и за борбата с трафика на хора и нелегалната миграция.

Министрите обсъдиха и ситуацията в Сирия и възможностите за продължаване на политическия процес за намиране на изход от кризата в страната. Подчертано бе, че намирането на политическо решение на конфликта в Сирия е условие за установяването на стабилност в региона. Изразена бе сериозна загриженост относно силния бежански натиск върху съседните Ливан, Йордания и Ирак, както и за дейността на групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта“.

Министрите на външните работи обсъдиха влошаващата се ситуация по сигурността в Ирак в резултат на офанзивата и завладяването на обширни иракски територии от групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ и изслушаха специалния представител на Генералния секретар на ООН за Ирак Николай Младенов. Изразена бе твърдата  подкрепа на ЕС за единството, суверенитета и териториалната цялост на Ирак и бе отправен призив към иракските лидери за диалог и създаване на правителство на националното съгласие с участието на всички етнически и религиозни общности. ЕС изразява сериозна загриженост от задълбочаващата се хуманитарна криза и готовност да предостави хуманитарна помощ на вътрешно разселени в резултат на конфликта хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА