Last news in Fakti

24 Юни, 2014 15:03 887 1

В Украйна договориха примирие до 27 юни

  • украйна
В Украйна договориха примирие до 27 юни - 1
Снимка: АП/БТА

На приключилите късно в понеделник преговори между Киев и проруските сепаратисти е било договорено примирие до 9 часа на 27 юни. Новината съобщи бившият президент на Украйна Леонид Кучма. Той участва в преговори в Донецк за постигане на мирно разрешение на Кризата. В разговорите участваха лидерите на проруските сепаратисти от Донецк и Луганск, руският посланик Михаил Зурабов и представител на ОССЕ.

Украинският президент Виктор Порошенко на 20 юни едностранно обяви прекратяване на огъня, но то беше нарушавано от провокациите на проруските сепаратисти. От своя страна Александър Бородай, лидер на проруски сепаратисти в Донецк, заяви, че продължава да настоява за преки преговори с управляващите. Правителството в Киев в момента е резервирано да приеме подобно искане, защото по този начин признава в известна степен акт на провъзгласяване на независимостта на Донецката народната република.

Дори и при новината, че примирието ще се спазва до сутринта на 27 юни продължават взаимните обвинения от двете страни за неговото нарушаване, отбелязва Ройтерс.

Междувременно руският президент Владимир Путин е поискал в нарочно писмо от горната камара на парламента Съвета на федерацията да отмени постановлението за използване на въоръжените сили на територията на Украйна. Новината идва по време на неговата визита във Виена, където той разговаря с председателя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Дидие Буркхалтер.

На 1 март 2014 г. руският парламент прие документ, който разрешава използването на армията в проруските региони на Украйна с цел да се защити мирното население.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    1 7 Отговор
    дано примирието издържи.то е в интерес на милионите мирни граждани от двете страни на конфликта в украйна.
Новини по държави: