Щитовидната жлеза е органът, който отговаря за производството на най-важните хормони в организма. Всяка неизправност в работата ѝ води до проблеми за цялото тяло. За съжаление, щитовидната жлеза е много крехък орган. Всяка дреболия може да прекъсне работата ѝ, включително и неправилният начин на хранене.
Ако сте предразположени към заболяване на щитовидната жлеза, или просто се притеснявате за нейното здраве, трябва да се откажете от някои продукти, които според ендокринолозите, оказват изключително вредно влияние на функционирането ѝ. Дори и да нямате подобни проблеми, е добре да бъдете внимателни с тези храни. Ето ги и тях:
Морски дарове и водорасли
Във водораслите има много йод. Всъщност това е продуктът с най-високо съдържание на йод. При някои заболявания на щитовидната жлеза ендокринолозите изрично забраняват на пациентите да консумират морски дарове, морска риба и други храни, богати на йод.
Но дори и с щитовидната ви жлеза всичко да е наред, пак трябва да внимавате: прекомерната консумация на храни с високо съдържание на йод може да наруши естествения баланс на това вещество.
Зеле
Бялото зеле, броколите и карфиолът са полезни и вкусни зеленчуци, които, за съжаление, също са в състояние да нарушат естествения баланс на йода и да повлияят на способността на щитовидната жлеза да усвоява това необходимо вещество.
Има обаче добра новина: само суровото зеле е опасно за щитовидната жлеза. В обработен вид този зеленчук е напълно безопасен.
Соя
На първо място, соята и продуктите, които я съдържат, трябва да се излязат завинаги от менюто на хората, които трябва да приемат хормони. Проучванията показват, че през първия час след хранене, усвояването на хормоните практически спира.
Ето защо, ако имате някаква проблеми с щитовидната жлеза, изхвърлете соята и соевите продукти, включително млякото и сосовете, от менюто си.
Глутен
Няколко проучвания вече потвърдиха пряката връзка между целиакията и някои заболявания на щитовидната жлеза като Хашимото например. Същите тези проучвания потвърдиха, че състоянието на пациентите, преминали на безглутенова диета, се е подобрило.
Лекарите все още не препоръчват напълно да се откаже от продуктите, съдържащи глутен, но може би си струва леко да намалите дела им в менюто си и да наблюдавате реакцията на организма.
Някои видове риба
Риба тон, скумрия, риба меч - по-добре е да забравите за тези риби. Факт е, че в тях има високо съдържание на живак, който по химичен състав е подобен на йода и затова активно се абсорбира от щитовидната жлеза и може дълго да се натрупва в организма.
Високото съдържание на живак не само усложнява производството на хормони в достатъчни количества, но и увеличава риска от развитие на автоимунни заболявания като Хашимото например.
Захар
Ако имате някакви проблеми със здравето на щитовидната жлеза, трябва да ограничите приема на сладкиши.
По правило нарушаването на работата на щитовидната жлеза ни прави по-уязвими към диабет, а захарта е допълнителен фактор, който може да увеличи риска от появата на това заболяване, пише jenata.blitz.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Педант
Ку-ку, ку-ку, ку-ку!
12:50 03.03.2020
2 Медант
Коментиран от #5
13:36 03.03.2020
3 От пелтеци и коври нерви излишни
Коментиран от #11
13:53 03.03.2020
4 Кукудант
13:56 03.03.2020
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Петко
14:48 03.03.2020
7 Петко
Коментиран от #9
14:48 03.03.2020
8 Диетолог
19:25 03.03.2020
9 Правописов
До коментар #7 от "Петко":
А бе Петко,ти неграмотен ли си?? Научи се да пишеш правилно!! Разбра ли??Коментиран от #10
19:29 03.03.2020
10 Петко
До коментар #9 от "Правописов":
Асъм гръмотен ама тине си01:25 04.03.2020
11 СИНДРОМ НА ХАШИМОТО
До коментар #3 от "От пелтеци и коври нерви излишни":
ПРАВИЛНО........СТРЕСА И НЕРВИТЕ НАТРУПВАНИ С ГОДИНИ Е ГЛАВНАТА ПРИЧИНА ЗА ЗАБОЛЯВАНЕТО НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА......ПЪК ПОЛОДОВЕ...ЗАЛЕНЧУЦИ.....РИБА.....ПОЛЕЗНИ СА....
07:56 04.03.2020
12 Хашимото
Живака, който се отделя от тях всеки ден, предизвиква автоимунни заболявания.
07:33 01.06.2020