Last news in Fakti

22 Март, 2021 18:57 23 342 14

В 2/3 от случаите ракът се отключва след...

  • рак-
  • тумор-
  • болест-
  • отключване-
  • емоционален срив-
  • стрес

Д-р Лицов разясни как психическото състояние се отразява на появата на рак

В 2/3 от случаите ракът се отключва след... - 1
Снимка: Shutterstock

Онкопсихологът Дмитрий Лицов е магистър по психология, ръководител на психологически център, преподавател в Международната висша школа по практическа психология, предава zdrave.to. Предлагаме ви най-интересните моменти от интервю с Дмитрий Лицов, в което той говори за физическата и психоемоционална природа на рака, връзката живот-смърт, а също и за помощта, която няма да навреди.

Всеки от нас има т.нар. атипични клетки, грешните клетки, в които по някакви причини е нарушена и изкривена информацията, обяснява специалистът. Сривът в работата на клетките може да се случи например в резултат на облъчване, на стрес, а понякога организмът просто функционира неправилно. Имаме имунна система, която също се състои от набор от клетки, като тяхната задача е да улавят всичко чуждо, да го неутрализира и унищожава. Т.е., всеки човек има ракови клетки, но имунната система се справя с тях. Ако например, човек си пореже ръката, се включва процесът на заздравяване: клетките се делят, но когато раната заздравее, този процес спира. Но не и при раковата клетка. Ако нещо не е наред и имунната система се обърква, атипичната клетка се дели и предава същата тази изкривена информация. Тя вече не изпълнява предназначените ѝ функции, а се размножава безконтролно и така се появява туморът.

“Това обаче се случва и на психоемоционално ниво: на физическо ниво болните клетки се делят и изяждат здравите, за да живеят, но на психоемоционално, на душевно ниво, също се случва някакво “самоизяждане”. Има много изследвания на тази тема и данните потвърждават следното: има нещо, поради което човек започва да се самоунищожава.

Това може да е чувство на вина, обида, гняв. Практиката го потвърждава: в около 75% от случаите на рак година и половина-две преди той да се развие, в живота на пациента се е случило някакво тежко събитие, някаква емоционална загуба, той е загубил нещо ценно и значимо, и не може да се справи с това. Тогава попада в хроничен стрес, който в крайна сметка потиска имунната система, тя престава да контролира атипичните клетки и се развива онкология. Има примери в това отношение, които доказват, че определен вид психоемоционална травма, предизвиква конкретна форма на рак“, обясни специалистът.

Често възниква въпросът трябва ли болният човек да научи веднага, че има рак? В Европа е прието да се говори за тази диагноза и психологът смята, че това е правилно.

“Човек има право да знае какво се случва с него и пред какво е изправен. Мой колега онколог обаче смята, че пациентът има право да научи, че има рак, но също така има право и да не научи за това. Отначало тази позиция не ми беше съвсем разбираема. Аз например, казах една полуистина на моята майка, на която откриха рак на стомаха. Но това изигра основна роля, когато мама реши ще се бори ли с тази болест, или не. Фактически тази полуистина ни позволи да отложим, да “излъжем” смъртта с цели 4 месеца. В това отношение много зависи от психиката на човека, от неговата емоционалност и стресоустойчивост. Случва се определен човек да не е готов да научи тежката диагноза. И ще дам конкретен пример: в една от моите психотерапевтични групи имах клиент, който сподели, че му открили някакви “възелчета”

На епикризата ясно беше написано “метастази”, но той не забелязал този терми, не го видял. Ние обаче решихме да не му казваме истината право в очите. Нашата цел беше да му помогнем, да го подкрепяме, за да продължи да приема лекарствата и да се лекува. Една година той се лекува. И ако в началото е имал 6 възелчета с размер почти до сантиметър, то след тези 12 месеца те съвсем изчезнаха. Когато дойде в групата, с учудване и радост сподели: “Оказа се, че съм имал метастази!”. Психотерапията не лекува, тя значително повишава ефективността от лечението. Относно силата на мислите, специалистът напомня, че в стрес имунната система е потисната и отслабва. Но се оказва, че ако човек се справи със стреса, ако си позволи да преживее това, което не е преживял преди, се променя неговото емоционално състояние към по-светло и позитивно. Появява се надежда и вяра в бъдещето, че всичко е възможно. Тогава той започва да живее по-пълноценно и радостно. А това се отразява на имунната система. Нейните показатели се променят и процесът тръгва в обратна посока. Имунитетът укрепва и започва да изпълнява задълженията си. “Но не се отказвайте от основното лечение”, обобщава психологът.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лелее

    66 9 Отговор
    Че той Covid ,не уби ли всички други болести ?
    Я някой “математик” да се изкаже ...

    Коментиран от #2

  • 2 мЪтИматик

    43 5 Отговор

    До коментар #1 от "Лелее":

    Аз съм специалист по геометрия и като такъв мога да кажа за формата на вируса! И то е, че формата на вируса няма нищо общо с триъгълника и следователно не може да се приложи теоремата на Питагор!
  • 3 Еееех

    28 5 Отговор
    Както казва един приятел монтьор на автомобили - всички неща се правят предварително по двигателя , за да не се се развали , развали ли се двигателя , после и да се правят файда никаква.
  • 4 Стига

    12 21 Отговор
    Глупости, бе професоре, по-голям стрес от оргазма няма, значи ли това че вече няма жив човек изпитал оргазъм.

    Коментиран от #14

  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    29 3 Отговор
    На запад,говоря за Германия задължително се ходи на психотерапевт и болните се събират 2пъти в групи и говорят за проблема!Пр и борбата с тази гадост трябва да участват всички!Сам човек ...надали ще се справи!

    Коментиран от #10

  • 6 Доктора

    9 18 Отговор
    Този е психолог,изобщо не е лекар.Колкото Харалан е доктор.Просто плямпат и лъжат хората.

    Коментиран от #12

  • 7 ЗлотоиЛъжата

    9 28 Отговор
    Сега разбрахте ли защо гномпутинчето лъже денонощно. Лекува ги.

    Тия нямат настигане в идиотизма си.
  • 8 Гост

    13 5 Отговор
    За поколения наред медицинските власти са заробили и продължават да държат в плен човешкия ум със страха от болести. Петте биологични закона ни позволяват да се свържем отново с Природата и да поверим вярата си в нейната творческа и интелигентна сила. Благодарение на почтеността на д-р Хамер и неговата отдаденост към изследователската работа през последните три десетилетия, ние имаме ключа към свободата от страха.



    Един практикуващ лекар с истинско разбиране за ГНМ ще зачита и уважава факта, че единственият истински „лечител” е пациентът – този, който се лекува. Един практикуващ лекар със задълбочено познание за ГНМ знае как да подпомогне оздравителния процес без да се намесва или да причинява някаква вреда. Той ще бъде наясно с рисковете от твърде бързото разрешаване на силен конфликт и че при определени обстоятелства е наложително да НЕ се решава даден конфликт, с цел да се предпази от трудна лечебна криза. С разбирането на целия процес ще се знаят и очакват възможните усложнения преди да станат критични. С ГНМ може да се планира нежна интервенция, която да намали една интензивна лечебна фаза и да се облекчат трудните моменти без да се прекъсва лечебният процес.

    Коментиран от #9, #13

  • 9 Гост

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Д-р Хамер: „Може би ще ме попитате какво точно се прави в ГНМ лечението на рака? Е, един мъдър и интуитивно надарен лекар веднага ще разбере какво имам предвид. Само попитайте една майка как се справя с мъката на детето си; всъщност тя не знае, но винаги намира начин да утеши детето си и пак да го види щастливо.

    ………….

    В ГНМ ние не лекуваме само пациента, но също така насърчаваме и хората в обкръжението му (роднини, приятели, колеги и съседи) активно да участват в неговото лечение. Без тази подкрепа, често пациентът може и да не се подобри! Затова е въпрос на умение от страна на наблюдаващия лекар да включи и „стадото”...
  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    в месеца на групи със същите проблеми и споделят!Тук това не се прави и е неправилно!Особенно при химиотерапията и имунотерапиите задължително трябва да иманачини за отвличане на вниманието и естественна концентрация!Химиотерапията влияе и на мозъка и трябва концентрация!ЙОГА асани и дишане са подходящи!Биосфера ,ако има като в Потсдам е много добре също!Там в биосфер и влажност и топлина са подходящи!Много подходяща е Шах терапията !Шахматния вирус унищожава всички други!!!Мощната концентрация по време на шахматна партия помага за откъсване от действителноста и това е важно за добрия изход!Друга терапия,която направихме бе и Фишинг терапи-риболов!След като си тръгнеш с банката платиниум и чакаш да изтече до 24чотиваш и хвърляш...лразтоварва!Не се оставяйте на лошите мисли!Постоянно нещо трябва да правите,което е по силите ви без значение какво!В момента заради криза ковид кара курсове за тренъор вече малко му остава и ще държи изпит!Ако мислите,че на нас ,около него ни е било лесно ,или тежко не-просто ставаш ,като машина и повтаряш всеки ден все по добре и по добре....Щом от 30г ,аз дет се бях зарекъл да не седна зад шахматно табло в турнирна партия заиграх в отбор за да играе и той...ясно е,че е било да бъдеш,или.......Засега ...добре още,около 2г за да V!!
  • 11 Грую

    30 1 Отговор
    Аз съм се чудил винаги защо най-големите гьонсурати, дебелокожи и непукиси живеят най-дълго, а то явно е защото не се трогват от нищо и нищо не може да ги притесни истински, а само регистрират събитията около тях без да се влияят особено в личен план.
  • 12 Ханджията

    1 5 Отговор

    До коментар #6 от "Доктора":

    Точно - психологията е ПСЕВДОНАУКА, а психиатрите са ДОКТОРИ!
  • 13 Хохохо

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Най добре иди на психиатър.
  • 14 Д-р Хаус

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Стига":

    А бе тиквеник! Оргазмът е ПОЛЖИТЕЛЕН стрес,който стимулира имунната система!! Проф. Лицов говори за ОТРИЦАТЕЛНИЯ стрес,причинен най-вече от НОЩ и Ботокса!! Този стрес предизвиква СТРАХ, ГНЯВ и ДЕПРЕСИЯ,фактори за появата и на рак! Схващаш ли бе тикво???