24 Март, 2021 18:10 2 581 5

По-ниски наеми

  • цие-
  • наем-
  • жилища-
  • доходност-
  • нива

Жилищата в Будапеща са по-евтини от тези в Прага и Виена

По-ниски наеми - 1
Снимка: Shutterstock

Наемането на жилище в Будапеща е по-изгодно, отколкото в Прага или Виена, както и в редица съседни столици. При големия спад през пролетта на миналата година, лихвите се урегулираха, а наемите се увеличиха. Повторното въвеждане на локдаун стабилизира цените на имотите, съобщава Budapest Business Journal.

Към момента наемите на жилища в Унгария продължават да спадат. От лятото на 2020 г. досега наемните нива отчитат спад от 14%, а доходността се е понижила с 25%.

Виена е най-скъпата столица в Централна Европа по отношение на наемите на жилища. Средният наем на едностайно жилище е 890 EUR, което е ръст от 2.1% на годишна база. В предградията нивата са с с около 22-25% по-ниски.

Прага е вторият най-скъп град по отношение на наемите в региона. Там едностаен апартамент може да се наеме средно срещу 710 EUR. Следва Варшава - 650 EUR на месец, а аналогичен имот в Будапеща се отдава под наем срещу 400-430 EUR в града, а в покрайнините срещу 320 EUR.

В Любляна средният месечен наем на едностайно жилище в центъра е с 42% по-висок, отколкото в Будапеща - 600 EUR, а в Братислава е с 50% по-скъпо - 635 EUR. По-евтино е единствено да се наеме маломерно жилище в Букурещ - 390 EUR в центъра на града.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НОВО ПЕТ

    6 0 Отговор
    ДРУГАРКО БОГДАНОВА...ЗА КАКЪВ РАЗМЕР ЖИЛИЩА СТАВА ДУМА...КОЛКО Е СРЕДНИЯТ НАЕМ НА МЕТЪР КВАДРАТЕН.....НЕ СТАВА ЯСНО ОТ СТАТИЯТА....САМО ОБЩИ СУМИ И ПРОЦЕНТИ ОТКЛОНЕНИЯ ......НЕ СТАВА ЯСНО ЗА РЕАЛНАТА СТОЙНОСТ НА....НАЕМИТЕ
  • 2 Да де ама

    2 0 Отговор
    ако не знаеш унгарски си за никъде...
  • 3 Бре

    3 1 Отговор
    И какво се оказва? Че у нас наемите са най-ниски.
    Друг е въпросът каква е средната, а също и минималната заплата във всяка една от изброените столици.

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бре":

    Сметни каква част от минималната заплата е наемът в Унгария и каква е у нас. Сравнявай горе долу еднакви имоти.
  • 5 Брокер

    0 1 Отговор
    Не разбрахте ли ,че и унас и Унгария,трябват финанси