Last news in Fakti

22 Декември, 2023 14:28 2 958 4

Ако кръвното ви налягане постоянно е над тези стойности, отидете веднага на лекар

  • кръвно налягане-
  • високо кръвно-
  • стойности-
  • нива-
  • кардиолог-
  • сърце

Кардиолог предупреждава, че подобни стойности на кръвното може да предхождат сърдечна недостатъчност

Ако кръвното ви налягане постоянно е над тези стойности, отидете веднага на лекар - 1
Снимка: Shutterstock

Кръвното налягане не трябва да надвишава стойностите от 140 на 90. Обикновено на пациентите се препоръчва да си го измерват всеки ден, в продължение на поне една седмица, като записват стойностите сутрин и вечер. Опасно е, ако нивото му постоянно остава над 140 на 90. Това показва, че човекът е започнал да развива усложненията на хипертонията – засегнати са кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците и зрението, предупреждава zdrave.to.

В такъв случай лекарят може да препоръча да се направи и кардиограма. Случва се горното (систолично) налягане да не се повишава значително – 145-150, а долното (диастоличното) налягане да е нормално, но ЕКГ да показва хипертрофия на лявата камера.

Сърцето не може да работи на пълни обороти, десните му части са претоварени. Това води до развитието на задух и появата на отоци. Повишава се рискът от сърдечна недостатъчност. Обикновено такъв човек вече има атеросклероза на съдовете, поради което се присъединява и стенокардия – неприятни усещания зад гръдната кост при физическо натоварване.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 банкянски ром

    4 2 Отговор
    ясно, идва денят на страшният съд
  • 2 Така Така

    7 1 Отговор
    Къде да отиде човек? Лекар!? Имало е нскпга и такива. Тия днес не са нилскви лекари поне за ес мога да говоря от 1 лице. Тия са кърлежите на здравните каси. А фармацията е бавна ефтаназия, та къде да ходим!???
  • 3 РАДИО ЕЛТО

    4 9 Отговор
    С такъв президент руски агент и по високо кръвно ще имаме

    Коментиран от #4

  • 4 АФРО АМЕРИКАНСКИ ДЖАЗ ТРОМПЕТ🎺

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "РАДИО ЕЛТО":

    ...МОЧАТА...ИМА НАЙ „ПЛАВАЩО” КРЪВНО..
    👆👇👈👉....