Британски учени са анализирали връзката на някои храни с риска от сърдечно-съдови заболявания и ранна смърт. Списъкът на смъртоносните храни включва шоколад и други сладки храни, масло и бял хляб, както и сладки напитки и конфитюри. Резултатите от изследването са публикувани в списанието „BMC Medicine“.
За да проучат ефекта от диетата върху риска от сърдечно-съдови заболявания и смъртност, учени от Оксфордския университет, заедно с колеги от Австралия и Китай, анализират данни от британската UK Biobank. Дългосрочно проучване, което изследва приноса на генетичната предразположеност и взаимодействието с околната среда, включително храненето, на развитието на някои заболявания.
За анализа са избрани общо 116 806 британци на възраст от 37 до 73 години, които за първи път са участвали в проучването в периода от 2006 до 2010 г. и за които има данни за регистрация на хоспитализации и смъртни случаи съответно до 2017 и 2020 г.
Авторите свързват честотата на заболяванията и смъртта с диетата на участниците и идентифицират два често срещани хранителни навика, които увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смъртност. Един от тях се характеризира с голямо количество шоколад и други сладкарски изделия, масло и бял хляб с малък дял пресни плодове и зеленчуци. Втората се характеризира с високо съдържание на сладки безалкохолни напитки, плодови сокове и конфитюри, шоколад, бонбони, захар, масло и сирене.
Сред привържениците на първата диета има предимно мъже на възраст под 60 години, които също пушат, не спортуват и често са с наднормено тегло или хипертония. Техният риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания е по-висок от този при хора над 60 години, които не са били с наднормено тегло или затлъстяване и които са яли по-здравословни храни.
Вторият стил на хранене се следваше предимно от жените. Въпреки факта, че повечето от тях не пушат и са физически активни, много от тях съобщават за висок холестерол, наднормено тегло, диабет и хипертония.
"Сърдечно-съдовите заболявания са една от водещите причини за смърт и инвалидност във Великобритания и основната причина за това е лошата диета", каза ръководителят на проучването Кармен Пиернас от първичната здравна грижа в съобщение за „Springer Nature“ на Оксфордският университет. Повечето препоръки за хранене се основават на хранителните вещества в храните, а не на самите храни и това може да обърка. Нашите резултати помагат да се идентифицират конкретни храни и напитки, които могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания и смъртност".
Авторите се надяват, че техните открития ще помогнат за разработването на препоръки за хранене, които ще помогнат на хората да се хранят по-здравословно и ще намалят риска от сърдечни заболявания.
Учените отбелязват още, че наблюдателният характер на тяхното проучване не позволява да се правят изводи за причинно-следствена връзка между диетата, сърдечно-съдовите заболявания и смъртността.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Вайна
13:44 22.04.2021
2 Колю
13:44 22.04.2021
3 208
13:51 22.04.2021
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Анонимен
16:52 22.04.2021
6 Този
Има се предвид примерно, че има разлика между домашен и купешки хляб или домашно и купешко кисело мляко.
19:05 24.04.2021