29 Юли, 2021 18:56 10 640 8

Билката, която лекува 100 болести

  • билка-
  • камшик-
  • лекува-
  • билкарство-
  • агримония-
  • народна медицина-
  • здраве-
  • agrimonia eupatoria

Някъде дори я наричат царицата на билките

Билката, която лекува 100 болести  - 1
Снимка: shutterstock

В България има билка, за която старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките.

Става дума за... Камшик или Агримония, както е латинското ѝ име. Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина, но заради лечебните си качества в народната ни медицина има широко приложение.

Според Георги Господинов, който от години се занимава с лечебни растения, лекар по образование и име в билкарството, камшикът наистина е едно от най-лековитите лечебни растения в страната. Дори Семейната фирма на Георги Господинов носи името Агримония:"В България се води царицата на билките. Тя е за стомашно-чревния трак, за пречистване на кръвта, цироза… за много заболявания. Хората си я купуват по аптеките".

Камшикът е многогодишно растение което се среща в цялата страна. Расте на слънчеви, сухи места. Цялото растение достига до 1 метър височина, стъблото му е право и е покрито с меки власинки, има големите перести листа и красиви малките жълти цветчета, които образуват, подобно на царската свещ дълъг грозд, уточнява в. "Монитор".

За това може би по някои места го наричат царска тревичка, но среща се още като бутрак, чернодробен репей, охтичаво биле – наименования, които ни подсказват и за лечебната му сила. Годишно от естествените находища се събират аколо 13 хиляди килограма най-вечо по заявка на билковите аптеки.

Билката, която лекува 100 болести
Снимка: shutterstock

Според билкопроизводителя Спас Шарков агримонията е търсена билка както всички наши билки.

Традиционно камшикът се използва като отличен пролетен тоник. Използва се за гаргара при ларингит и болно гърло.Може да се прилага при деца и бременни, защото не притежава странични ефекти. Тя не е токсична и може да се използва неограничено.

Камшикът има много добро противовъзпалително и стягащо действие. Народната ни медицина препоръчва извлеците не само при стомашно-чревни заболявания, но и при проблеми със черния дроб и жлъчката. При локално прилагане камшика оказва добро кръвоспиращо и противовъзпалително действие.

Билкова баня със запарка от камшик се употребява с успех при ревматизъм, лумбаго, разширени вени. В тези случаи може да се прилага и под формата на мехлем. Съвременна фармация се опира на опита на народната медицина, обяснявя билкозаготвителят Нено Серкеджиев: "Както много от българските билки съдържат вещества, които са слабо проучени от медицина и тепърва се изучават –фенолни кеселини, комарини има етерично масло в камшичения стрък. Той има специфичен аромат-свеж приятен аромат, заради наличието на етеричното масло в стръка и листата. В съвремената медицина се търсят и изучават флавоноидите и етеричното масло".

Билката, която лекува 100 болести
Снимка: shutterstock

Точно тези полезни вещества се влагат в някой фитопродукти. Стрък от агримония влиза в състава на гелове за ревитализация и успокояване на кожата . Заради лечебните си свойства камшикът е част от състава и на някои български хранителни добавки и билкови екстракти, които подкрепят чернодробните обменни функции, включително и мастната обмяна на клетъчно ниво.

Ползва се във фармацията за извличане на маслата, а също и влиза в състава на някои чайове –комбинирани. Изобщо е растение, което като му кажат името някой фитотерапевти изпадат в екстаз, обяснява Спас Шарков.

Камшик съдържа също така витамини В, С, К, слузни вещества, силикати, дъбилни вещества. Използва се в занаятчиството при щавенето на кожи и за получавене на жълта боя.

За лечебни цели се събира надземната част от билката , но без вдървената част на стеблото. Събира се преди или по време на цъфтежа, но без да се събират прецъфтели стръкове, тъй като те нямат същите лечебни свойства. Най-подходящото време за събиране е юни-август, припомня билкозаготвителят Нено Серкеджиев: "Целия ден може да се бере след вдигане на росата. Не трябва да се събират мокри стръкове за да не се спарват".

Надземната част се отрязва до 30 см от върха надолу: "Единственто изискване е стръковете да са с изравнена височина. Това става, когато се събира с коса и се жъне. Другото изискване е да се събират на снопове, защото е по-лесно за сушене, балиране и транспортиране след това".

От 4 кг свежи стръкове се получават 1 кг сухи. Важно е обаче, да не се забравя, че билките са най-лековити и носят най-добри приходи, когато се събират, повозват и съхраняват по правилата. Добре е растението да се оставя в покои минимум две години. Много е важно също така на берачите да се обясни да остават 1/3 от растението, за да може то да се възпроизведе.

"Когато берат многогодишна билка оставянето на едно коренче им дава гаранция, че на следващата година ще имат препитание".

Както казахме Агримонията не е сред многотонажните билки и все още няма практика да се отглежда култивирано. Преди години, в стопанство "Билкария", за да затворят цикъла на собствено производство чрез култивиране върху собствена площ, преработка и продажба с добавена стойност, започват отглеждането на камшик на 60 декара. Стефка Генчева е представител за Пловдив и обяснява технологията, която използват:

"По принцип се гледа като обикновенните растения. Ние си правим разсъда, зажажаме го поливаме го. Оставяме го две години да израстне. След което при пълнолуние го берем, сушим, пакетираме. Всичко е затворен кръг".

Освен полезен и достъпен камшикът не е скъпа билка. За лично ползване в билковите аптеки пакетчето е на цена от 1,50 до 2 лева. Два лева е цена и за килограм свеж стрък.И въпреки, че не се изнася в големи количества се търси и продава в сраната като сушена билка, а това носи печелба на всички, които участват в процеса – от брането до предлагането ѝ.

Това безспорно е още една причина да я пазим в дивата природа, колкото и широко да е разпространена. А не на последно място е добре да не забравяме, че билките са най-полезни, когато сме си ги набрали сами от нашите находища, спазвайки правилата и опазвайки природата и даровете, които ни дава.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За овце

    17 3 Отговор
    Вярно. Камшикът "лекува" много "болести".
  • 2 123

    20 5 Отговор
    Сигурен съм че камшикът лекува и ваксинатори.
  • 3 Честито

    27 0 Отговор
    България е благословена с билки за всяка болест. Но както се казва: модерни времена-модерно лечение! И всеки се сеща за тях само когато не намира нужното лекарство в аптеките. Лично съм ползвал отвари и чайове на белия равнец, шипката, глога, жълтия кантарион, а за липата няма какво да обяснявам.
  • 4 123

    5 8 Отговор
    Сега вече разбирам народната поговорка: "Хвани ми к@ра за камшик"!
  • 5 антрашпиц

    10 3 Отговор
    Нещо сте се объркали.Само ракията е толкова лековита.

    Коментиран от #6

  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 4 Отговор

    До коментар #5 от "антрашпиц":

    Ако разбирам правилно-говорим за Домашната двойно препечена
    Ракия,нали???

    Коментиран от #7

  • 7 ИМА И ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ РЕЦЕПТАТА

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ТРЯБВА ГЕЙША ОТ JAPAN ДА ТЕ ТО ШИБA C КАМШИК😍😍😘😘
  • 8 Баба Айше

    4 2 Отговор
    Аууууу, от кога, я търся таз билка, да омая някой младеж българин, търся цял живот такъв....!