Last news in Fakti

5 Септември, 2021 10:17 6 535 40

Учен от Харвард срещу задължителната ваксинация

  • ваксинация-
  • коронавирус-
  • covid-19

"Задължителната ваксинация е не само антинаучна глупост, но и дискриминационна и неетична“, заключава епидемиологът

Учен от Харвард срещу задължителната ваксинация - 1
Снимкa: Shutterstock

Това, което мнозина предполагаха по-рано, сега звучи в научния свят. Вижте какво разкрива епидемиологът от Харвард Мартин Кулдорф:

„Нашето изследване показва, че тези, които преди това са били ваксинирани (забележете - тук говорим за препарата на “Пфайзер” ), когато са заразени с щама “делта” на коронавируса, имат 27 пъти по-висок риск от негативни симптоми или хоспитализация от тези, които преди това са били естествено заразени с коронавирус".

„Предишната зараза осигурява много по-добра защита, а задължителната ваксинация е не само антинаучна глупост, но и дискриминационна и неетична“, заключава епидемиологът.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЗО

    88 2 Отговор
    Така е.

    Коментиран от #26

  • 2 Мда

    149 1 Отговор
    Защо поне един от поддръжниците на задължителното ваксиниране не излезе на открит дебат с тези епидемиолози, които са против и да поспорят научно, да видим какво ще излезе, ама не им стиска.

    Коментиран от #20, #28

  • 3 Христо

    36 5 Отговор
    Всеки тълкува Евангелието както си знае. Само объркват хората.
  • 4 световния ред

    40 1 Отговор
    Лаууу , как така , ние само се грижим за хората , искаме да ги предпазим , опазим и съхраним .
  • 5 тъй тъй

    54 3 Отговор
    След малко тая статия ще я махнат и ще пишат точно обратното. Защо мътите главата на хората.
  • 6 Мда

    75 4 Отговор
    Тоя учен скоро може случаЕно да си почине с ковид.
  • 7 тошко

    46 2 Отговор
    мъни,много мъни за някои играчи....да попитам -как ликитайците се справиха и забравиха за ковида сигурно с тяхната си ваксина въпроса ми е -защо ли я няма тук!!!??? а има вече трета игла .......
  • 8 безиме

    63 4 Отговор
    На този явно са пропуснали да му платят. Как може да говори такива "глупости"

    Коментиран от #25

  • 9 2ра игла

    6 61 Отговор
    хахахаха егати и лъжеца този е тамошния мангъроф , арестувайте го !
  • 10 БАЙ Х@Й ‼️

    80 1 Отговор
    "Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време, но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време."/ Линкълн/
  • 11 Nedelialko pika

    57 3 Отговор
    И този ли е мънгъровист?? Само питам тея дето си боцнаха отровата на глобалистите?
  • 12 за ваксъри

    53 4 Отговор
    прочетохте ли добре,още ли искате да експериментирате с телата си?
  • 13 небрежнев

    23 0 Отговор
    Това е туита:

    "In Israel, vaccinated individuals had 27 times higher risk of symptomatic COVID infection compared to those with natural immunity from prior COVID disease 95%CI:13-57, adjusted for time of vaccine/disease. No COVID deaths in either group."

    Завършващото изречение е - "Няма починали от Ковид и в двете групи" (преболедували и ваксинирани).

    Коментиран от #29

  • 14 Свети Петър

    53 2 Отговор
    Не е нужно да си учен за да си наясно ,че траен и качествен имунитет се постига само при реално преболедуване ! Т.нар. ваксини могат само да те разболеят и дори пратят при Свети Петър !

    Коментиран от #23, #35

  • 15 Студопор

    66 3 Отговор
    Все повече такива статии ще се появяват и тогава тия, дето не сме ваксинирани, няма да сме вече "безотговорни", а ще сме тия, дето са проявили здрав разум.
  • 16 бай онзи

    33 2 Отговор
    ТОЯ ДО ДНИ ЩЕ ГО САМОУБИЯТ.ОТИДЕ ИМ НАПЪВАНЕТО ЗА ПОЛЕЗНИТЕ ВАКСИНИ И ПОЛЗАТА ОТ ЛОКДАУНА
  • 17 Тръмп

    2 56 Отговор
    Антиваксърите са най-простите твари на Планетата!;)

    Коментиран от #30, #31, #33, #38

  • 18 Патето Яки

    2 31 Отговор
    Мангър №2
  • 19 Един

    44 2 Отговор
    Вени, благодаря ти за статията. Нека повече подобни статии излизат във Факти и по-малко брътвежи на пишман математици!
  • 20 Шайба

    39 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    Спорили са вече,дебатите на СЗО са качени в ютуба,ама кой да ги гледа,освен това споровете са научни,така че масата хора без медицински познания бъкел не вдяват,в крайна сметка решението за масова ваксинация се налага политически,а не научно,защото повечето сериозни учени са против това и аргументите им са железни.
  • 21 Човека Коза

    13 2 Отговор
    Информирай се. Ваксинирай се. Прегърни стерил.итета.
  • 22 gsv13

    5 21 Отговор
    За първи път изразявам мнение, но ще се опитам да накарам четящите да се замислят (защото настоящият проблем ни касае на само лично, но през нашия избор влияем на обществото, което влияние се връща обратно към нас, социални мерки и т.н.).

    Цитат от статията "...27 пъти по-висок риск от негативни симптоми или хоспитализация от тези, които преди това са били естествено заразени с коронавирус..."

    Тук спор няма, "естествения имунитет е по-силен от изкуствено придобития чрез ваксини.
    Но въпросът е друг: дали ваксинацията предпазва от тежки усложнения, хоспитализация, и смърт.
    Отговор е ясен, статистически погледнато, от починалите, около 97% са неваксинирани.
    Всеки може да ползва google, и да намери статии в реферирани научни списания за гореспоменатата статиситка (а бе просто в някой блог с фалшива или тенденциозно представена информация)

    Надявам се интелигентните хора ( който четат това и все още не са ваксинирани ), първо да помислят за себе си, после за близките си и да вземат информирано решение (през решението ви имплицитно прозира IQ - то ви)

    Коментиран от #27

  • 23 Радо

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Свети Петър":

    Или при Луцифер !
  • 24 Рошко

    19 1 Отговор
    Аз искам честен референдум, па да видим колко са ковид пропагандистите и кой им плаща да лъжат хората също така и мисирките които им дават трибуна
  • 25 сороснерес

    23 1 Отговор

    До коментар #8 от "безиме":

    Край,играта приключи..това което 100 пъти повтаряше Мангъров..
  • 26 Jacques Yves Moineau

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "СЗО":

    С Мангъров стават двама.
  • 27 сороснерес

    28 1 Отговор

    До коментар #22 от "gsv13":

    Нещо куца при ваксинити..чак и ваксърите не могат да обяснят на хората за тяхната полза..Щяло да има ефект ,ако примерно не са подписвали декларации където пише че производители хич не им пука за нас..общо взето , ако се случи усложнение или смърт няма кой да ти плати обезщетение..нали говорим за нищожен процент от ваксинираните..примерно 1 на милион..защо тогава не искат да плащат, с такива мега печалби и така си стискат...Затова нормално хората да бъдат предпазливи..
  • 28 Гост

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    Щото и едните и другите не са наясно колко защитени и за колко време след ваксинация или преболедуване. Данните сочат , че след 6 месеца човек губи антителата без значение дали чрез ваксина или ест.придобити са. Говори се много за клетъчния имунитет до колко ще е ефективен . Вероятно едни ще ги пази други не . Брат ми в в началото на декември го изкара сравнително леко края на април тази година пак се зарази тегаво го кара дв.пневмония силно сгъстена кръв и т.н ! Като за РНК вирус нормално да е нямаме добивотен имуните иначе би следвало настинката и грипът да се карат по веднъж! Колкото да антиваксврите винаги ги е имало още от първата ваксина се е говорело, че измислена да убие простолюдието говпеочв за 1800 айде малко преди нея .
  • 29 Интересно ми е как го изчислиха това.

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "небрежнев":

    Тези 27 пъти по-висок риск. Нали Мангъров твърдеше, че имунитетът на преболедувалите е до живот. Значи за тях би трябвало да е нулев рискът да се заразят отново. Нищо подобно. Имам познати, които се заразиха по два пъти. И втория път стигна единият и до болница. А в момента същият е и с първа доза на Модерна. Защото боледува лежа в болница през ноември и вече почти няма антитела, а много го е страх да не го потрети явно. Това си е индивидуално решение. Имам и позната, която лежа с тежък в ковид в болница, но се страхува и от ваксини. Тя се пази максимално, избягва социални контакти и т. н. Може би преболедувалите по-тежко водят по-предпазлив начин на живот от ваксинираните и от там да произтича тази разлика. Според мен не трябва да е задължителна ваксинацията, но не мисля, че е грешка ваксинирането, защото в повечето случаи предпазва от тежко протичане и смърт. Разбира се ако не си от тези 10-15 %, които въобще не образуват антитела след ваксиниране. Има и такива, които не образуват такива и след боледуване от ковид. Мои познати са пример за това. Мъжът беше с тежък ковид и пълен букет симптоми, а 3 месеца след оздравяване нямаше никакви антитела, жена му само със загуба на обоняние и лека температура за 2 дни пък на 3-я месец се оказа, че има все още изключително висок титър на антитела. Така, че нещата са строго индивидуални. Всеки организъм е различен. Не може да се обобщава така. Много са ми странни разни подобни твърдения. 27 пъти? Как го изчислиха т

    Коментиран от #34

  • 30 КОКО

    42 0 Отговор

    До коментар #17 от "Тръмп":

    Странното е, че Анти Ковид ваксърите НЕ КАЗВАМЕ "Не се Ваксинирайте!", защото това е Личен избор! Който иска да се боде и по 20 пъти!
    Но Вие Ваксърите се опитвате да Насила да Принудите другите да направят нещо против убежденията им!
  • 31 КОКО

    27 0 Отговор

    До коментар #17 от "Тръмп":

    Нали сте Ваксинирани т.е. "Безсмъртни".
    ЩО пищите! Вече взе да ни писва от вашите глупости! Като щтрауси сте си заровили главите в тези "ваксини" и не виждате истината!
  • 32 Шайба

    18 0 Отговор
    Ваксърите са най-загрижените хора на планетата,решени са твърдо да уморят до крак околните от грижа.
  • 33 БАЙ Х@Й ‼️

    20 0 Отговор

    До коментар #17 от "Тръмп":

    Има едни по-прости - тези които бъркат ваксина и опитно вещество‼️ Заради финансовия интерес на група фирми промениха закона за срок на тестване на медикаменти и освободиха от отговорност производителите‼️ Ти едва ли си купуваш пералня или телевизор без гаранция , но искаш аз да си поставя нещо за което НИКОЙ НЕ ОТГОВАРЯ‼️ Пак повтарям човекът разработил ДДТ получи Нобелова награда за това , а след 20 години ДДТ бе забранено ‼️‼️‼️‼️‼️
  • 34 небрежнев

    9 0 Отговор

    До коментар #29 от "Интересно ми е как го изчислиха това.":

    Добре е хора, които не знаят английски да не се опитват да коментират английски текстове.
    В туита е казано само, че: "В Израел, хората, които са ваксинирани имат 27 пъти по-голям риск при заразяване с Ковид, да имат симптоми, отколкото хората придобили имунитет при преболедуване. И в двете групи няма починали." Това е! Не се говори за хоспитализации, за вреди от ваксини, за интубации или делта щам. Единствено се прави сравнение дали ще имаш безсимптомно протичане да заразата или не. Не се казва дори дали ще се разболееш, но е казано, че няма да умреш ако си преболедувал или си ваксиниран.

    Коментиран от #36

  • 35 mi6osp

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Свети Петър":

    Хъм, според СЗО починалите от усложнения при ваксиниране с различните ваксини са 2 до 4 човека на 100 000 ваксинирани, починалите при ковид боледуване са 3 на 100. Съществена е и друга разлика: при боледуване,токсините, отделяни от вирусите увреждат органите на болния, ваксината не уврежда органите на ваксинирания. Този вирус е така създаден, че дори и да има с най- силна имунна система, човек да не може да издържи хикс поредни заболявания.
  • 36 Достатъчно добре владея английски.

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "небрежнев":

    Както и френски и руски. Съгласен съм обаче, че коментарът ми не трябва да е точно адресиран към 13.И какво означава тълкуването на текста на туита. Означава само, че след като веднъж си преболедувал и си оцелял най-вероятно и да се заразиш втори път пак няма да умреш. И ако се ваксинираш е същото, но има 27 пъти по-голяма вероятност все пак да се заразиш и да развиеш клинична сиптоматика. Ами това може и да е така просто защото естествено създаденият имунитет най-вероятно е по-продължителен, но никой няма как да знае точно колко ще продължи. При някои хора явно не се създава траен такъв. Нито от преболедуване, нито от ваксини. Интересно ми е на база на колко случая е това. Значи ако си преболедувал веднъж вероятността втория път да си безсимптомен носител е по-голяма. Е, това е в случай че си оцелял, защото в противен случай второ заразяване просто няма как да се случи. И колко време ще е нужно, за да придобием всички по ценния естествен имунитет? И колко хора, включително и млади ще трябва да станат жертви на ковид? И колко пъти през това време ще идват вълна след вълна? И аз не съм особен фен на ваксините, но нищо по-умно засега не са измислили. А и няма как да знаеш преди да пипнеш ковид дали ще си от късметлиите, които го карат леко или след 10-15 дни няма да се озовеш в интензивно отделение или директно в гробищата.
  • 37 СусБе

    8 0 Отговор
    Aко селянето не беа се погражданели и да рупат чесън есен-зимъс-пролет вие белата мафия щете да умрете отглади ама... големи уста сте отворили за 1000 лева горница на месец. Дано тоя народ престане да се гнуси от здравето си и да си спомни че даровете на тая земя са ни опазили до сига а не вносните пишман-илачи!
  • 38 До Тръмполина

    14 0 Отговор

    До коментар #17 от "Тръмп":

    Фашизоидните ваксъри са най-гадните твари на Планетата!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 СусБе

    2 0 Отговор
    Там има УЧЕНИ а тука има само продажници и абдали - в това е малката разлика от съществено значение!