Last news in Fakti

29 Септември, 2021 18:02 8 519 17

Шокираща новина за цигарите: Могат да бъдат полезни

  • цигари-
  • тютюнопушене-
  • здраве-
  • ползи-
  • никотин

Всички знаем за вредата от цигарите, но за ползите?

Шокираща новина за цигарите: Могат да бъдат полезни - 1
Снимка: shutterstock

Непрекъснато чуваме колко вредни са цигарите, но дали те могат да бъдат и полезни? Как тютюнът може да окаже положителен ефект върху човека и от цигарите да се намери полза? Ето до какви заключения стигат учени в своите изследвания. Според някои проучвания, ако пушачите имат достатъчно късмет, да избегнат рисковете за здравето като рак, сърдечни заболявания, белодробен емфизем и други, то, по необясними от науката причини, могат да получат известна защита срещу някои болести и страдания.

Срещу Паркинсон – често срещана болест в днешно време, от която тютюнът предпазва. Това заболяване е типично за по-възрастните хора, а според изследване то може да бъде предотвратено благодарение на цигарите. Проучването показва, че рискът пушач да се разболее от него е много по-малък от този при непушачите.

Това е доказано и при изследване с двойки еднояйчни близнаци, при което здравите хора са били активни пушачи и са употребявали много повече цигари от болните. Изводът е, че има връзка между пушенето и болестта, при която то я забавя по някакъв начин, пише Actualno.com.

По-добра памет – никотинът оказва добро въздействие върху паметта, насърчавайки мисловната дейност и подобрявайки работоспособността. Смята се, че ако изпушите една цигара преди работа, ще свършите задълженията си много по-бързо и ефективно. Много пушачи споделят, че пушенето подобрява вниманието и концентрацията им и те се справят много по-добре с работата си.

При сваляне на излишни килограми – никотинът намалява апетита и забързва метаболизма. Това спомага за отслабването. Изследване, публикувано през 2011 г. в Physiology & Behavior посочва, че в повече от 95% от случаите отказът от тютюнопушенето води до осезаемо покачване на теглото.

Освен това вкусовите рецептори на пушачите са променени и те не усещат храната така, както непушачите. Това им позволява да контролират апетита си и да нормализират теглото си. Оказва се, че непушачите изпитват глад по-често, отколкото пушачите.

Отказ от цигарите – ако смятате да откажете цигарите, направете го изведнъж и завинаги. Не са ефективни отказите за ден, два или седмица, тъй като след това новото пропушване може да ви навреди повече. Според изследване хората, които отказвали и пропушвали отново имали намалена белодробна функция в сравнение с онези, които си пушат регулярно.

Интересен факт е, че има хора, чиито гени ги предпазват от рак на белите дробове, който може да бъде причинен от цигарите. Тези пушачи могат да употребяват цигарите колкото поискат без да се тревожат, че могат да отключат заболяването. Има много хора, които са доказателство за това – те са на възраст, но продължават да пушат без това да ги притеснява. Според проучване, при много хора, отказали цигарите, се наблюдават проблеми с апетита, висока температура, депресия и болка в мускулите.

Друг факт показва, че непушачите нямат причина да протестират, тъй като дори да са в компанията на пушачи, те трябва да стоят около тях в продължение на 100 часа, за да може в организма им да се натрупа дима на една цигара. Тоест, непушачите нямат причина да се притесняват.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    23 14 Отговор
    АМИ ДА,КОКАИНА,ХЕРОИНА,ТРЕВАТА И АМФЕТИТЕ СЪЩО....знаех си, АЛЕЛУЯ
  • 2 Др Питанков

    35 9 Отговор
    Много непушачи и трезвеници си живяха добре лека им пръст. Млади си отидоха.
  • 3 Дед

    52 3 Отговор
    Съседа ми умря на 92 и цигарата му не слизаше от устата.Сега чета ,че сред починалите от коронавирус само 5% са пушачи и учените все още не могат да кажат каква е причината!
  • 4 Грульо

    14 0 Отговор
    Тез от факти не проверяват ли дали некой техен колега не е пуснал вече статията предишния ден? Има дни една и съща новина я има по няколко пъти в различни часове. :D
  • 5 От рекламния отдел

    38 16 Отговор
    Статията достига до вас с любезното съдействие на Philip Morris. Очаквайте следващото ни включване от Pfaizer.

    Коментиран от #8, #11

  • 6 МарлбороМен

    25 5 Отговор
    Оборотите от цигари като намалеят и се появяват подобни статии.
  • 7 КОЖА И КОСТИ

    3 4 Отговор
    КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ СКЕЛЕТ С ПАРКИНСОН И СКЕЛЕТ БЕЗ ПАРКИНСОН😫
  • 8 Проучванията

    16 0 Отговор

    До коментар #5 от "От рекламния отдел":

    показват,че сред хоспитализираните с Ковид19, процентът на пушачите е много малък.Т.е. цигарите по някакъв начин предпазват от вируса.Обяснението е в никотина,който намалява чувствителността и броя на АСЕ рецепторите,чрез които вирусът навлиза в клетката.
  • 9 Мюмюн

    18 0 Отговор
    Сига- сигарити са пулезни при три састояниа. Парво-сабахлен сас кайве. Пафкаш си с кеф, утпиваш ут гастата и аруматна напитка, сабуждаш се леку и приятно, а посли утиваш вав кеф.не.фа и разтуварваш самусвала от раз. Втору- after sex. Палваш идна сигара, димът изпълва гардити, усещаш отпускане, дава ти времи да утпочинеш и после пак бой сас кожината палка. И трету- когиш си ядосан, нервен и искаш да претрепеш някуй сас голи ръце-палиш идно марлбору или ротманс и ядът ти офейква кат шафрантиа сас парете.
  • 10 Лудница

    4 2 Отговор
    И малко реклама за цигарите, по забравиха ли ги хората или просто някой си е платил за услугата?
  • 11 Бъзика настрана

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "От рекламния отдел":

    Майтапа настрана, гледай какво пише Дойче Зеле оня ден:

    https://fakti.bg/world/615934-eto-zashto-pusheneto-predpazva-ot-koronavirus

    И сега, какво? Чакаме четвърта "опция" за зелен сертификат - моментен тест. Дърпаш три фаса пред чичкото на летището, пред кръчмата, пред офиса - и вече се водиш "Кромидо-устойчив" наравно с боцнатите?

    Това го мога, въпреки, че определено е време да го прекратя. Ама... Все пак...
  • 12 temerut

    4 0 Отговор
    А се чудя- на тия години,че не трепвам от новите цени и помня комунизма!!!
  • 13 ЯнТАар

    4 1 Отговор
    По 2 бирички на ден и бягай докторе от мен!!
  • 14 Конаре

    3 1 Отговор
    Във всеки друг исторически период бих било само "за" такива "резултати от изследвания", но в наши дни всичко е омацано с подозрението "това сега част ли е от депопулационният дневен ред или не?"
  • 15 мамун

    2 1 Отговор
    има две ползи от това
    пепелта свива кръвоносни съдове и затваря рани
    и втората че така намаляват боклуците и умират по бързо
  • 16 Кръндела

    4 0 Отговор
    Аз от кога говоря, че цигарите са полезни?
  • 17 Ха ха ха

    2 0 Отговор
    За учените всичко което мори народа е хубаво, е пример за ваксините, колко хора умряха от ваксините, никой не казва истината, след пандемия та се очаква да започнат да действат ваксините, и тогава ще видите каква ще става.