Last news in Fakti

9 Октомври, 2021 14:00 14 074 11

Това е нормалното кръвно за есента

  • кръвно налягане-
  • нормално кръвно-
  • есен-
  • стойноси-
  • здраве

За повишено се смята налягането, по-високо от 130/80

Това е нормалното кръвно за есента - 1
Снимка: shutterstock

През месеците, предхождащи най-студеното време през годината, винаги се увеличават оплакванията за проблеми с кръвното налягане – при някои те са свързани с неговото покачване, при други тенденцията е обратна. Важно е да се знае, че подобни тенденции съществуват при хората през цялата година, но през някои периоди промените са най-осезаеми.

За повишено се смята налягането, по-високо от 130/80 мм рт. ст. Това състояние се нарича артериална хипертензия. Във всеки десети случай повишеното налягане е симптом за някакво друго заболяване или на състояния, съпровождащи се от скокове в налягането. Тази хипертония се нарича симптоматична.

Хипотонията пък е състояние, при което стойностите на измереното кръвно налягане са под 100/70 мм рт. ст. Тя е съпроводена от отпадналост, виене на свят, главоболие, гадене. Хипотонията почти винаги се съпровожда от някакъв вид депресия.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 васик атанасова

    16 3 Отговор
    130 на 80 това е само за България
    във франция е друго
    всичко е ген и на всеки човек е различно

    Коментиран от #3

  • 2 Boxer EZ 3.0

    27 3 Отговор
    Нарочно занижават стойностите, които обявяват за нормални, за да си продават хапчетата за понижаване на кръвното!
    Някои от тях трябва да се пият до живот.
    Мангизи, Сър!
  • 3 Споделете

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "васик атанасова":

    Колко е ?
  • 4 Gen Gurko

    27 1 Отговор
    Meжду 105/65 и 140/90 всяко кръвно налягане е нормално!
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 2 Отговор
    Когато мерите кръвното си трябва преди това да сте легнали ,около 10мин.Кръвното във всяка една секунда е различно на даден човек!Мерите горна ,долна граници и Пулс!От горна и долна граница за вас по важна е долна граница!Кръвно от 130/90 аз смятам за нормално,ако току що сте станали от сън!Когато сте били на планина и се върнете би трябвало да сте заковали на 120/80!Много важна за кръвното е надморската височина!При Пулс от 57-66 и кръвно долна 80-90,а горна 120-130 вие сте за космонавт!Ако се движите с кола в София и бг Ежедневно,или 4 пъти в седмицата не си мерете кръвното,а си купете направо хапове срещу кръвно,или Бета-блокери! !ПС.Това не се казва и не се знае,аз се отървах случайно...Късмета ходи при тези,които го ЗАСЛУжават.... ..Преди 8години и 8месеца и няколко дни трябваше да гушна букета....Спаси ме това,че нямах подръка нещо с което да смъкна кръвното си.....Та Четете внимателно....Ако се събудите от болка между гърдите силна и гадна и сърцето ви бие,като чук по наковалня-НЕ СМЪКВАЙТЕ КРЪВНОТО СИ!!!Вероятно стойноста щее над и ,около 210/120.Оставете така!Смъкнете ли го рязко сте ударили камбаната!От хубавия и "Спокоен" живот в определена възраст всеки почва да вдига.Лъжа е ,че хапа се пие до живот!сами усещате,когато е топло и организма ви е наситен разреждате на 2,3 дена веднъж!Ако не пиете хап,вземайте блокер,за да не зарадвате държавата и НОИ!Теоретично западната медицина смята,че кръвното трябва да е 120/80 независимо от възраста и услови
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 2 Отговор
    Теоретично западната медицина смята,че кръвното трябва да е 120/80 независимо от възраста и условията....Това според мен е меко казано-погрешно!
  • 7 глоги

    17 0 Отговор
    130/80 мм рт. ст. (миллиметр ртутного столба ) или милиметри живачен стълб (mm Hg). ПАК СТЕ ПРЕПИСВАЛИ ОТ НЯКОЙ РУСКИ САЙТ,АХ,ВИЕ!
  • 8 Мъжът

    17 1 Отговор
    Ако искайте вярвайте, но жена ми е цял живот ( за нея нормално) с кръвно 90/60 и е в отлично здраве. И ако има промяна на тези стойности, си има проблеми.

    Коментиран от #11

  • 9 Емилия

    4 1 Отговор
    Към коментар номер пет "Дълбоко виждащ": Не е вярно това което пишете, че при кръвно 210/120 и учестен пулс не трябва да се вземат таблетки между които и бета блокери за сваляне на кръвното.Защо обърквате хората?.Многократно съм правила такива кризи и на момента си взимам лекарствата за сваляне на кръвното.Слава Богу успявах.Проблемът беше в аортната клапа, поради което ми направиха операция за смяна на тази повредена клапа, за което съм безкрайно благодарна на отличния кардиохирург и екипа на лечебното заведение..Задължително е да се посещава кардиолог при такъв случай и то много често.
    Вие да не би да сте антихуманист, та раздавате такива съвети?
  • 10 Хъммм!

    5 0 Отговор
    СЗО твърди че 140/90 е нормално за хора над 30 години
  • 11 Барни

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Мъжът":

    Аз също познавам хора ,за които 95/70 е нормално кръвно. И ако вдигнат до 130/90 вече започва да се замайват. И лекари се чудят на това.