Last news in Fakti

30 Октомври, 2021 07:49 3 920 41

Д-р Хасърджиев: Решението е локдаун

  • станимир хасърджиев-
  • андрей марков-
  • коронавирус-
  • локдаун

Има опасност кислородът в болниците да свърши до седмица, предупреди зам.-председателят на Управителния съвет на Българската болничната асоциация Андрей Марков

Д-р Хасърджиев: Решението е локдаун - 1
Снимка: БГНЕС

"Има опасност кислородът в болниците да свърши до седмица. Не виждам решение от типа "забрана за износ" да е полезно и да свърши някаква работа. В момента България консумира повече кислород, отколкото произвежда. И ако се прибегне до подобно административно решение - рискуваме да загубим възможността да управляваме потоците с кислород, нещо, което самите фирми - доставчици правят. За да можем да компенсираме недостигът на кислород в България, ние внасяме от много страни", каза зам.-председателят на Управителния съвет на Българската болничната асоциация Андрей Марков в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че кислородът е продукт, който се ползва най-вече в металопроизводствата.

"Ползването за медицински цели е една част от количеството, което се произвежда. Ние в момента по инерция продължаваме да ползваме този кислород, но знаем, че напоследък тези производства в България бяха рязко ограничени, спряха много от тях. И поради тази причина фирмите нямат интерес да произвеждат кислород у нас", допълни Марков.

Според председателя на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев проблемът с кислорода е най-малкият ни проблем.

"За втора поредна година наблюдаваме един и същи процес - сещаме се, че нещо е свършило, едва когато е свършило, а не, когато е трябвало да бъде правилно разчетено. Отново сме изненадани от четвъртата вълна, но не виждам какво изненадващо има в нея. Нито се ваксинираха хората, нито реално някой им обясни какво реално ги чака наесен. Тази трагедия е само върха на айсберга, който предстои", подчерта той.

"В момента се намираме в изключително объркано състояние като народ, защото загубихме много от нормалното усещане за това какво се случва около нас. Имаме достъп до цялата информация в целия свят как се постъпва в ситуация на пандемия и въпреки това продължаваме да не вярваме на очевидното. Станали сме недоверчиви, не приемаме информацията толкова лесно", коментира зам.-председателят на Управителния съвет на ББА.

Д-р Хасърджиев смята, че решението е локдаун.

"За четвърти път бяха пропилени всички шансове да се направи нещо по-различно. За четвърти път правим една и съща грешка. От политиците тръгва целия проблем, те са тези, които вземат решения. Очевидно не се вслушват в експертизата, не четат. Докато в света всички държави започнаха не само да разхлабват мерките, но и хората се върнаха на работа, падат маските, вече са поставени и третите дози от ваксините на почти всички от най-важните целеви групи, тук Министерството на здравеопазването онзи ден издаде инструкции за хронично болните пациенти", добави той.

Марков пък сподели, че в неговата болница персоналът, който е ваксиниран, е над 80%.

"Антителата показват, че човек се е сблъскал с този антиген - дали това е вирус или ваксина, която е предизвикала антитела. Невинаги обаче те могат да бъдат толкова специфични, за да сме 100% сигурни, че това е Ковид-19", заяви д-р Станимир Хасърджиев.

Марков припомни съобщението от срещата на Г-20, в което се каза 70% от населението на света да бъде ваксинирано.

"Ние знаем, че сме най-бедните хора в Европа. Ние сме в ситуация, в която харчим безумни средства, безумни пари, които нямаме. Ситуацията, в която се намираме, може да продължи още дълго време", категоричен е Андрей Марков.

По думите на Хасърджиев ситуацията е трагична.

"Ваксинационната кампания, която я нямаше, беше провалена от екипите, които уж я провеждаха. Година и половина след началото на цялата драма с Ковид-19, никой не се е обадил на някоя от организациите на хората с хронични заболявания да попита от какво се притесняват тези хора. Не е странно, че хората се притесняват и че отказват да бъдат ваксинирани. Специалистите са тези, които трябва да отговорят на техните страхове и на езика, на който тези хора говорят", възмути се специалистът.

И двамата са на мнение, че това е най-смъртоносната вълна. А по думите на Марков жертвите са неваксирани.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гъуг56

    50 2 Отговор
    абе къде е кунчев?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    62 6 Отговор
    Ефективна ваксина не може да се създаде заради БЕЗБРОЙНИТЕ му мутанти. В природата са регистрирани НАД 1700 корона-вируси, най-много по животните...
    Спасението е здрав и силен организъм, който НЕ Е ТРОВЕН ОТ ДОКТОРИТЕ С ВСЕВЪЗМОЖНИ ХАПЧЕТА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО С ГОДИНИ. Прилагат тези рестриктивни мерки защото друго не могат да измислят, тъй като в случая медицинската и фармацевтична мафия са напълно безпомощни... "Рeчe Бoг: дa cътвoрим чoвeк пo Нaш oбрaз, (и) пo Нaшe пoдoбиe" (Бит. 1:26). Чoвeшкият oргaнизъм e eднa cлoжнa cиcтeмa c гoлeми възмoжнocти зa caмoрeгулирaнe, нo зa бeдa, ниe нeпрeкъcнaтo нaрушaвaмe бaлaнca кaтo бoгoтвoрим дoктoритe и ce ocлaнямe нa фaрмaцeвтичнaтa прoмишлeнocт нa кoятo вcъщнocт cмe крaйнoтo звeнo.
  • 4 Гост

    14 93 Отговор
    Къде сте, антиваксъри? Почвайте да храчите и да обиждате човека...
  • 5 Име

    52 6 Отговор
    ам може и да свърши кислорода скоро като включвате вдеки ьа щяло.и нещяло на кислород. паниката да върви

    Коментиран от #7

  • 6 Гост

    9 40 Отговор
    Нещо на ГЕРБ нема ли да обидите човека? Да споменете Банкя, тулуп, мулуп, подлога, и т.н. и т.н.

    Коментиран от #13, #37

  • 7 Оня

    34 1 Отговор

    До коментар #5 от "Име":

    Те ако не ги включват,ще са доста по малко ,,бройките,,
  • 8 Раданч Татлъту

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ганьо":

    От умните и красивите ле си?🐵
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Има едно единствено решение

    13 75 Отговор
    Свободен режим за всички ваксинирани или преболедували. За всички останали локдаун, единствено в къщи или в парка и то с предварителна регистрация чрез смс. Само това ще реши проблема.
    И моля, да престанем с тия квалификации, спрямо който и да било. Не било обяснено на нългарския народ какво го чака? Абе, вие добре ли сте? Та нима българския народ е неграмотен, няма достъп до информация? Ами какво ще стане беше ясно на всички от много време. Просто българскиа народ е като инатливо магаре. Каквото и да му обясниш, то ще направи обратното, освен ако не яде бой. Боя в случая е карантина в къщи. Или си обществено адекватен или самостоятелно безопасен!

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Варненец

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    А, няма нужда, ти си му го казал
  • 14 Баш софиянец

    45 1 Отговор
    Тоя чиляк сериозно ли казва, че Г-20 трябва да кажат ние какво да си ивжектираме? И понеже иска локдаун, значи поема разходите на затворените хора лично той. Нали правилно разбирам? 😞
  • 15 Доктор Мамбов

    7 1 Отговор
    Фашизойдните хунти вече са с по три глави и се надуват, ние пък продължавааме да сме само дс по две глави, но пък втората, ако е работлива подайте на звяра да в нсправи вятър!
  • 16 usaid

    25 2 Отговор
    Бялата мафия-търговци на смърт
  • 17 Копипасте

    20 1 Отговор
    29.06.21. "Щом излязоха знайни и незнайни спецове по медиите да агитират за ваксинации и да плашат народонаселението с поредния щам, вариация, мутация....- извода е един: ще има пак КПП-та наесен!" Пo тeмaтa КПП-тa и лoкдaуни нищo нoвo!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Jokera

    16 1 Отговор
    ЛГБТИ-то взе и много се вживява нещо
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 коста

    5 1 Отговор
    ЧИПОНОСКОВЦИ
  • 22 Някой

    27 3 Отговор
    "Имаме достъп до цялата информация в целия свят" - е тъй де, то затова сме мнителни. Ако беше комунизъм без достъп до инфо отдавна всички да сме ваксинирани. Политиците и медиците са виновни за това положение. Толкова сме страдали от тяхното управление и лекуване, че вече изобщо не им вярваме за нищо. България има отвратително здравеопазване и бяхме най-бързо изчезващата нация в целия свят и преди пандемията. Кой не си е патил от тези хора? Аз два пъти съм влизал в болница и двата пъти излязах неизлекуван и с нови проблеми, които останаха хронични и ще си ги нося цял живот. Тези хора нямаха интерес да ме излекуват, а да си пуснат стандартната неадекватна пътека за да си усвоят парите. Сега същите искат да ме ваксинират. Ето онзи ден приятел ми сподели реален случай с колега на брат му който е починал на следващия ден след ваксина в Германия. Аз както съм с проблеми с вените, причинени от некадърността на нашите лекари, как да се оставя отново в техните ръце. Те ще обърнат ли внимание на моя случай? Ще подходят ли индивидуално за да вземат най-доброто решение за мен? Не, ще ме пуснат отново по стандартната пързалка, пък какъвто ми е късмета. Еми то като ще е така предпочитам разходки на чист въздух, лостове, истинска храна, която сам си готвя и нека си посрещна късмета. България е страна, където доверието не съществува и с право. Преди им подарявах доверие и те ми връщаха болка. Вече ще трябва да печелят доверието ми. Като ме сочат с пръст няма да стане. Да

    Коментиран от #26, #38

  • 23 Патриот

    13 1 Отговор
    Ей, джедай нещастен, ще горите в ада...
  • 24 Онзи

    20 1 Отговор
    Платен помияр. Хората не са гoведа да ги затваряш. Който иска да се затваря.
  • 25 Хаджи Генчо

    27 2 Отговор
    Карантината е само за БОЛНИ хора. Карантиниране на здрави хора и ограничаване на правата им е фашизъм
  • 26 Ами ...

    7 3 Отговор

    До коментар #22 от "Някой":

    Подкрепям.
  • 27 Ами ...

    15 1 Отговор
    Нямам нищо против локдаун, ако и "докторите" не получават заплати.
  • 28 Доктора

    7 7 Отговор
    От утре всички с противогази.Маските не вършат работа,защото 10% от хората ги носят правилно,90% са дебили.
  • 29 Плашимир

    6 1 Отговор
    Предлагам за всеки по един оксиметър за да се следи " сатурцията" и по един термометър в задника ,а също и жипиес за по сигурно с по 4 различни ваксини комбинация. Чак тогава ще сме "свободни" да влезем в мола!
  • 30 АкоБях министър

    3 5 Отговор
    на здравеопазването или президент ( или от който там зависи това) предвид голямото разделение на обществото по отношение на ваксини, сертификати и всичко свързано с ковид щях да направя обръщение към народа и да кажа:
    Народе ситуацията е на ръба. Опитвам се да разбера и двете страни. Явно с такива половинчати мерки не става - в тук може да се влиза само ако имаш ваксина, а тук не може, тук може само с маски, тук може и без маски...
    Затова предлагам: Обявявам пълен локдаун в цялата страна - ще работят само болници, полиция, армия, държавна администрация, бензиностанции и хранителни магазини. Ще се излиза задължително с маска за всички само за кратко време( до 1 час) за покупка на храна и лекарства до най-близката аптека или магазин. Нарушителите ще се наказват най строго със затвор, глоба и бой! Всичко това ще трае за ЕДИН МЕСЕЦ! Ще издържим!
    Ако това не доведе до спиране на пандемията - ОТМЕНЯМ ВСИЧКИ ОГРАНИЧЕНИЯ И ВСЕКИ ДА ХОДИ И ДА ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА!
  • 31 Синдбад

    1 1 Отговор
    с ТОЙ чооо ти си гениий. Ряпа да яде менгеле
  • 32 Кольо

    9 1 Отговор
    Общинските и държавни болници НЕ трябва да са търговски дружества. Който иска да си е "Лекар Частник " да е вън от сградите на общественото. Забрана на двойната практика на лекарите на работа на държавна заплата и пренасочващи пациентите си към частните си кабинети. Точат и усвояват от където им падне, масово от хора в здравословна нужда . Какъв трябва да си за да богатееш от болките и страданията на хората. Това в Бг. на 80 % не са човешки същества , а машини банкомати облечени в престилки , за жените и любовниците си сестрички. Те са продукт на цялото Бг общество и онези над 80 % ДЕбили дето им плащат. Има четири прослойки от които всички страдат в това подобие на държава. Лекари , учители с делегиран бюджет , съдии и адвокати проводници на корупцията и разпределители на средства , алчна администрация охранена до пръсване и развъждаща се в роднинско мафиотска прогресия . Всичките тези четири са под опеката на смучещите от тях политически партии и ръководителите им. Никакъв шанс за оцеляване на Народ и общност видимо от преброяването за което никой няма да извади истинската статистика по етноси , пребиваване постоянно и работа в страната. Това последното преброяване бе само за да се знае колко още глави добитък остават от време на време тук за да плащат данък на това което имат като имот. Толкова. Изводи и промяна на база данните от геноцида няма да има. Ковида е виновен.
  • 33 Бай Върбан

    12 2 Отговор
    Нека ви разкажа какво разбрах от първа ръка. Хвали се един познат, че щял да кара линейка. До вчера бръмчеше из София с пътна помощ и си изкарваше. Обаче, както каза той трябва да се хване вълната.. Само, че забележете за каква вълна става въпрос. За всеки уж "болен" закаран в болницата с каквито и симптоми да е, става автоматично с Ковид и взимат пари от пътеката всички по веригата. От шофьора на линейката, до главния лекар. Казва, че може спокойно да се прибереш с 300-400 лв с джоба под масата на смяна (вие си сметнете за 12 смени колко са). Та са ни превърнали в "стока" за едни пусти пари и по-зле ще става, намешани ли са много пари добро не чакайте. Не казвам, че няма вирус, но това което се извършва е безобразие.
  • 34 Дрън Дрън

    11 1 Отговор
    Изнасят кислорода в чужбина и нашите болници са заплашени да останат без кислород. Същите престъпници като в енергото.
  • 35 37844404

    4 2 Отговор
    На никой не вярвам в тая държава ,като врътна ключа на външната страна на външната врата дето живея ,всичко що има уста не вервам на нито една дума,даже и на така наречените ми приятели ,всичко е под съмнение ,дори и на себе си не вярвам !Това е моя избор !
  • 36 ТИР

    5 1 Отговор
    То в България какво остана Работещо след 30 години Рушене и затваряне, ще чакаме дози кислород по Веригите магазини,,,,Може и да пуснат на "Промоция " ,,,,
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Някой":

    Ти още и не си разбрал???
    Докторите, това се индивиди със садистични наклонности, които са намерили социална реализация в лекарската професия.
  • 39 Хасър джи

    2 1 Отговор
    Тъпчо
  • 40 Поредния лалугер ...се изказа..

    0 1 Отговор
    ..но той и български не знае. В наше село това му викат не локдоун а затвор бре..
  • 41 План

    2 1 Отговор
    Г20 и техните планове за света