3 Ноември, 2021 15:51 40 494 8

Сокът от този плод сваля високото кръвно налягане

  • високо кръвно налягане-
  • сок-
  • портокал-
  • диета-
  • кръвно налягане-
  • сок от портокал

Само една чаша портокалов сок на закуска помага за регулирането на високото кръвно

Сокът от този плод сваля високото кръвно налягане - 1
Снимка: Shutterstock

Високото кръвно налягане, известно още като хипертония, има отрицателни ефекти върху тялото, които обикновено не могат да се забележат с просто око. За щастие можете да го регулирате, като изпиете само една чаша портокалов сок на закуска, пише британският вестник The Daily Express, цитиран от агенция "Фокус", като се позовава на резултатите от проучване на медици.

Високото кръвно налягане е силата, с която кръвният поток натиска стените на кръвоносните съдове. Налягането при човек се променя през целия ден, но ако е постоянно високо, това води до втвърдяване и стесняване на кръвоносните съдове. Вследствие на това сърцето е принудено да работи по-усилено, изпомпвайки кръв през тялото ни. При подобно състояние рискът от сърдечен удар се увеличава с времето, припомнят от редакцията.

Балансираната диета може да бъде много ефективна за понижаване на кръвното налягане, а някои храни дори имат невероятно добри резултати в справяне с проблема. Според проучване, публикувано в списание SpringerLink, само една чаша портокалов сок, който обикновено хората пият на закуска, понижава кръвното налягане.

Сокът от този плод сваля високото кръвно налягане

Основната цел на изследването, цитирано от изданието, е била да се оцени ефектът върху кръвното налягане на портокалов сок с естествено съдържание на хесперидин (витамин Р) и на сок с по-високо съдържание на този витамин. Хесперидинът е растително вещество, което се съдържа в цитрусови плодове като портокали. Няколко проучвания показват, че това вещество е свързано с понижаване на кръвното налягане.

В едно такова проучване участниците консумирали 500 милилитра контролна напитка дневно, като портокалов сок или обогатен с хесперидин портокалов сок, в продължение на 12 седмици. Учените стигат до заключението, че еднократна доза (500 мл) сок с повишено съдържание на хесперидин понижава кръвното налягане, а при продължителна употреба „настъпват дори по-значителни промени“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jeep

    32 3 Отговор
    Вярно е. Cъдя по cебе cи, зaщото дълго време бях c виcоко кръвно. Определено имa ефект, но при редовнa и умеренa конcумaция. Еднa чaшa cок не cвaля от 180 нa 120 горнaтa грaницa. И нaй-вaжното - трябвa вие дa cи го изиcкaте cокa от читaви портокaли. C готовия бутилирaн, рaзреден и омaгьоcaн c конcервaнти не cтaвa.

    Коментиран от #7

  • 2 гщгщ5иг

    9 1 Отговор
    Половин литър портокалов сок колко килограма портокали са на ден и наясно ли сте с отражението им върху черния дроб.

    Коментиран от #3

  • 3 Със сигурност

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "гщгщ5иг":

    отражението на половин литър портокалов сок е по-слабо, отколкото същото количество бира при съотносима честота на потребление...

    Коментиран от #5

  • 4 редник

    8 0 Отговор
    Домашно приготвен сок от арония също сваля кръвното...
    ---------------------
    За следните "бисери" нямам думи:

    "Виcoкoтo кръвнo нaлягaнe e cилaтa, c кoятo кръвният пoтoк нaтиcкa cтeнитe нa кръвoнocнитe cъдoвe... нo aкo e пocтoяннo виcoкo, тoвa вoди дo втвърдявaнe и cтecнявaнe нa кръвoнocнитe cъдoвe."
  • 5 ожхиогх

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Със сигурност":

    Със сигурност тия , които пият портокаловия си сок не мислят да ограничават нито бирата , нито останалите бързи захари.
  • 6 Strugar

    8 0 Отговор
    На гладно не е много ок да се жули сока от портокал заради стомаха. По-добра, но не и по-вкусна алтернатива за сваляне на кръвното е сока от целина. Като бонус целината дори е по-евтина.
  • 7 Ал Тъпоне

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Jeep":

    Че ти на готовия сок, сок ли му викаш? Това е някакъв имитиращ продукт менте, в който само Бог знае какво точно има!
  • 8 ттт

    8 0 Отговор
    Ха, че то в "готовия бутилирaн, рaзреден и омaгьоcaн c конcервaнти" сок има ли портокали? В магазинитр от една от най-голямите вериги често пускат промоция кофа с портокали, колкото успееш да събереш. Дори с тези портокали домашният сок излиза по-скъп от купешкия.