Last news in Fakti

22 Ноември, 2021 16:54 3 272 8

Най-големите грешки при настинка

  • настинка-
  • болест-
  • болни-
  • грешки-
  • митове

Спрейовете за нос могат да нанесат голяма вреда, ако се използват твърде дълго

Най-големите грешки при настинка - 1
Снимка: Shutterstock

Германското списание "Focus" изброява често срещани грешки, които пречат да се отървем от настинката, предава Дарик.

На първо място в списъка на "нарушенията" е злоупотребата със спрейовете за нос.

"Ако се използват твърде дълго, те могат да увредят лигавицата на носа и дори да предизвикат пристрастяване", обяснява списанието.

Лекарите препоръчват да не се използват спрейове за повече от една седмица: в противен случай лигавиците "свикват" с обичайната доза, което заплашва с хронична хрема и пристрастяване. Подчертава се също, че е важно спреят да се отстранява от носа след издухване преди следваща употреба, а флаконът трябва да се избърсва, за да се избегне внасянето на бактерии в носната лигавица.

Следващата грешка е твърде бързото понижаване на температурата с помощта на медикаменти.

"Топлината помага на имунната система да се справи по-добре с патогените. По-високите температури ускоряват необходимите защитни реакции", се казва в статията. Авторите призовават температурата да не се понижава под 38 градуса при децата и под 38,5 градуса при възрастните.

Не бива също да се лишавате от отдих при настинка.

В публикацията се отбелязва, че приемът на лекарства често води до чувство на облекчение, което ви кара да бързате и да се върнете към делата си. Трябва да се лекувате и никога да не бързате с връщането към спортните дейности, докато не се възстановите напълно.

Четвъртата грешка е да отидете на сауна.

Противно на общоприетото схващане, тя не облекчава симптомите на настинка, а само обърква терморегулацията на организма.

Затова сауната може да се посещава само за предотвратяване на заболяването, но не и за неговото лечение.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 костя копейкин

    3 7 Отговор
    Костя повдеи антивакс плоскоземците да погледаме сеир малко с пуканки пред теуевизора
  • 2 Рошко

    4 1 Отговор
    Вече и ало и спрейовр за @@,,ци. Та ковид идиотите да се запишат сакън да не останат по назад
  • 3 ЗЕЛЕНИЯ ЧУРАП 2

    1 4 Отговор
    ОТ 21.11. 21 ДО О1.01.27.Г. В БЪЛГАРИЯ НЯМА И НЯМА ДА ИМА НИТО НАСТИНКИ НИТО КОРОНА БАЦИЛ☝ ЩЕ СИ ИМА ОБИЧАЙНИТЕ ИНСУЛТ ИНФАРКТ И ПТП👍
  • 4 Нема настинка

    3 1 Отговор
    И грип нема.И болки в ставите също.Само Ковид.И само Левски! Пената е най-великият тренер за 1340 години бг история!
  • 5 Hoho Boho

    4 0 Отговор
    Най-голямата грешка е да си направите PCR-тест. Ще ви ОБВИНЯТ за болен от коронавирус.
  • 6 Каролина Денчева

    3 0 Отговор
    Много правилно обяснение - вирусните инфекции, каквато е настинката, не се лекуват с медикаменти, освен хранителни добавки и общо укрепващи средства - билкови чайове, витамини, цитрусови плодове, мед. Не се споменава, че освен температуропонижаващите лекарства и тези за запушен нос и против кашлица, не трябва да се приемат и антибиотици, защото така се нарушава и забавя оздравителния процес и изграждането на имунитет, освен това се получават алергични реакции и се изгражда резистентност към антибиотиците.
  • 7 Мария

    3 0 Отговор
    Разтривка с домашна ракия от стъпалата нагоре и цялото тяло. Главата се разтрива със спирт, в ушите се слага напоен със спиртпамук, който е много добре изцеден. Увива се главата с вестник, найлон и хавлия,един Тайлол Хот и се спи така. На сутринта сте здрави!
  • 8 Констатираща

    0 0 Отговор
    Същото съм го установила на практика.
    Никога не ползвам капки и спрей за нос, освен да накапна чай от мащерка в носа, а също и за пиене, защото е много полезен в тези случаи, както и вит. С - цитрусови плодове, мед. Никога не ползвам антипиретици, защото от тях се получават усложнения - бронхит и пневмония, тъй като намаляват имунитета и натоварват сърдечно съдовата система, увреждат черния дроб. Никога не ползвам антибиотици, защото не са подходящи за вирусни инфекции. От тях се намалява имунната защита, получава се резистентност и увреждане на чревната флора.