24 Ноември, 2021 12:43 5 391 4

Как да свалим високото кръвно налягане без хапчета?

  • кръвно налягане-
  • хипертония-
  • диета

Корекцията на начина на живот е ефективна мярка в борбата с хипертонията

Как да свалим високото кръвно налягане без хапчета? - 1
Снимкa: Shutterstock

При повечето хора систоличното кръвно налягане (горна граница) с годините се увеличава. В резултат много от възрастните имат или ще имат “изолирана систолна хипертония” – високо кръвно налягане, при което само горната граница е над нормата.

Например 150/80. Нормите за това кое е оптимално кръвно, прехипертония и хипертония са едни и същи за всички над 16 години, независимо от възрастта или пола.

Ето защо с течение на годините и при повишаване на кръвното налягане хората се обръщат към медикаментите, за да държат в норма стойностите си.

Високото кръвно налягане обаче може да бъде неутрализирано по естествен път, казва директорът на университетската болница Манхайм и председател на германската лига за хипертония Бернхард Крамер.

Според него корекцията на начина на живот е ефективна мярка в борбата с хипертонията и може значително да намали количеството на приетите лекарства.

Дори 150 минути леки тренировки през седмицата ще бъдат много полезни за сърцето.

Крамер отбеляза, че повечето пациенти с хипертония са с наднормено тегло, така че отслабването ще помогне за намаляване на налягането.

Лекарят също така съветва да се откажете от консумацията на големи количества сол, замествайки я с подправки.

Според Крамер, пациентите с хипертония трябва да се придържат към лека диета с много зеленчуци, плодове, нискомаслени млечни продукти и пълнозърнести храни.

Диетата трябва да включва също сок от цвекло, чесън и глог, пише zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пътник

    8 1 Отговор
    А джибромицин?
  • 2 6222

    7 1 Отговор
    Как да го свалим?
    -Кат пием една ракия! :D
  • 3 Потурко

    11 1 Отговор
    Трите златни правила за дълголетие и нормално кръвно са: Ракия със салата, бяло вино с пилешко и риба и за десерт само малцово уиски според финансовите способност!
  • 4 глоги

    0 0 Отговор
    "Диетата трябва да включва също сок от цвекло, чесън и глог." ОСОБЕННО Е ПОЛЕЗНА АКО ПРАВИТЕ УРИГИ НА НЯКОЯ ЖЕНА ОКОЛО ВАС,КАТО Й УХНЕТЕ НА ЛАМЯ. ТЯ ОТ ИЗНЕНАДА ЩЕ ПАДНЕ ПО ГРЪБ. И ПОСЛЕ Е ВАША.