26 Ноември, 2021 14:55 4 779 2

Ивици и трапчинки по ноктите алармират за болести

  • ивици-
  • ленти-
  • трапчинки-
  • нокти-
  • ръце-
  • здраве-
  • признаци

Именно по ноктите можем да разберем много за цялостното здраве на тялото

Ивици и трапчинки по ноктите алармират за болести - 1
Снимка: Shutterstock

Много от нас може би не знаят това, но ноктите могат да разкажат много за вашето здраве. Жените са свикнали да имат красиви маникюри, но често не знаят какво се крие под слоя лак. Може би тялото отдавна ви дава признаци, че е време да отидете на лекар, пише zdrave.to.

Какво означават различните ивици и трапчинки по ноктите?

Вертикални линии на ноктите, които вървят от дъното до върха, се срещат при всеки пети възрастен, а сред по-възрастните хора - на всеки втори.

Най-честата причина за тези ленти е, че с възрастта е по-трудно на тялото да задържа влага и кератин, от които се състоят ноктите и те сякаш „изсъхват“. Ако се опитате да се избавите от тях, може да повредите плочката и след това може да имате и други проблеми.

Единичните хоризонтални гънки, които приличат на "трапчинка". В повечето случаи те са резултат от травма в областта на началото на ноктите, която се намира под кутикулата.

Може да е в резултат от притискане на пръста с врата или по време на маникюр. В редки случаи такива "трапчинки" могат да възникнат при анемия, дефицит на определени микроелементи и нарушения на кръвообращението.

Ако има много такива "трапчинки" на ноктите, тогава по-добре да проверите хормоните си - нарушенията могат да доведат до неизправности в процеса на производство на кератин и растеж на ноктите.

Това може да бъде и признак на кожни заболявания. Ако на всички нокти се наблюдават хоризонтални изпъкналости, включително пръстите на краката или на повечето от тях,може да са в резултат на скрити инфекции, проблеми с черния дроб, бъбреците и сърцето.

Пожълтяването на плочката може да говори за чернодробни заболявания, а избледняването или синьо-виолетови нюанси - за нарушения на кръвообращението, сърдечни заболявания, анемия.

Белите петна върху нормална цветна плочка най-често показват липса на витамини.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Nocturnal

    5 0 Отговор
    Точно така, маникюристките също издават зелен сертификат.
  • 2 Малииииии

    0 0 Отговор
    Аз немам капка кератин бе. Е това е, че се мре.🤔