Last news in Fakti

7 Декември, 2021 16:12 2 747 9

Лекарите от болница „Лозенец“ скочиха на Кацаров

  • лекари-
  • болница-
  • лозенец-
  • кацаров

Това, което той прави с нашия факултет, персонал, с нашите бъдещи медици, е просто безумие. Това, което той прави е плод на някакви негови икономически зависимости, казва доц. Дорина Асенова,  декан на Медицинския факултет към СУ 

Лекарите от болница „Лозенец“ скочиха на Кацаров - 1
Снимка: БГНЕС

Колективът на болница „Лозенец“ е изправен пред огромно изпитание, това заявиха протестиращи лекари от лечебното заведение, които днес се събраха пред болницата против сливането им с педиатрията, съобщават от БГНЕС. Те протестираха срещу решението на здравното министерство да превърне болница „Лозенец“ в детска болница.

Доцент Дорина Асенова, която е декан на Медицинския факултет към СУ изрази своята позиция. Тя се оплака от действията на здравния министър Стойчо Кацаров.

„Изключително сме разтревожени и ужасени от пресконференцията на господин Кацаров. Не мога да го нарека доктор. Това, което той прави с нашия факултет, персонал, с нашите бъдещи медици, е просто безумие. Това, което той прави е плод на някакви негови икономически зависимости. Нашата кауза е тази болница да продължи да съществува, като многопрофилна болница. При нас учат над 1000 студенти. Освен, че те се учат, те помагат в COVID отделенията. В България има такава тенденция да се разруши нещо и след това нещо да се създаде, а то остава незавършено“, каза тя.

Лекарите се оплакаха от огромен стрес, който преживяват.

„Тези хора са подложени на огромен стрес. Вижте в какви условия се работи, как тези мъже и жени издържат по 12-24 часа. В тези условия се извършват абсолютно хаотични и необосновани промени, които нямат логика, нито медицинска, нито икономическа, нито стратегическа. Няма човек в България, който да не е за изграждането на детска болница. Всички ние сме за изграждането на детска болница, но тази болница трябва да бъде съобразена с това, че България е 15 години в ЕС и не е успяла да я направи. Може би сме единствената европейска страна без такава болница. Ние трябва да мобилизираме държавния си ресурс в сферата на здравеопазването именно към това да се направи истинска детска болница, а не да се унищожава университетската болница на СУ“, каза протестиращ лекар.

Студенти и пациентски организации също подкрепиха протеста.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 наш

    1 2 Отговор
    който има пари–решава.ти като нямаш пари, какво ще решаваш.
  • 4 Стоянова

    8 4 Отговор
    Е тоя Кацаров си е за убийство, ясно, че е пионка на олигарсите и се мисли за безсмъртен,но скоро ще си получи заслуженото
  • 5 Браво

    13 3 Отговор
    Мисля ,че това е добро и смислено решение на проблема и е крайно време, болниците който ще работят със Здравната каса да са достъпни за всички,а не за група хора. Децата го заслужават. А докторите, който не са съгласни да си хващат пътя, към частните клиники и кабинети.
  • 6 Error

    9 2 Отговор
    Медицински факултет към Софийския университет??! Дрън-дрън. Защо трябва да има такъв факултет при положение, че имаме реномиран Медицински университет?! Отговорът е - за пари и при това много пари! А дали Герджиков и герб не са в играта?! Чуждестранните студенти плащат по около 10000 евро на година. Сладка работа, вероятно и докторите от тази болница прибират тлъсти дажби!
  • 7 Това не са лекари

    7 1 Отговор
    А бездарници бели мафиоти
  • 8 Гост

    4 0 Отговор
    Няма ли най-после, след 30 години , да се сложи край на сагата с т.н. Правителствена болница , а сега и с факултета по медицина към нея.Междувременно беше построена нова правителствена болница/ коя ли е тя ще попитате?/През тези 30 години болницата беше подложена на невиждан за болнично заведение терор, както отвън, така и отвътре. Днес много малка част от управляващите се лекуват там. Болницата работи отдавна със Здравната каса и всеки здравноосигурен българин може да се лекува в нея.Чисто провинциалната злоба обаче на " доктор К." иска тази болница да бъде окончателно дискредитирана, а можеби би я и взривил, за да построи като благодетел Детска болница .Към новите управници, които ще дойдат след " доктор К": Моля, оставете намира болница "Лозенец" и забравете, в името на болните, че някога е била правителствена. Без политическа намеса, никак не е трудно да се намери подходящо място за срочно построяване на Детска болница. Не се бавете!
  • 9 Плюс-минус

    0 1 Отговор
    Уважаеми "медици", вие сте противници на детското здраве и живот ли?!
    Откакто влезе ситуацията болниците да станат търговски дружества, болният стана касичка, а някои от вас - милионери, забравихте Хипократовата клетва.
    Става въпрос за болни ДЕЦА!
    Беше ме срам, когато вчера ви гледах по телевизиите!