11 Декември, 2021 15:26 8 826 8

Никога не си пийте хапчетата с тези напитки

  • хапчета-
  • таблетки-
  • лекарства-
  • медикаменти-
  • напитка-
  • течности

Най-удачната течност, с която да пием хапчета, е водата

Никога не си пийте хапчетата с тези напитки - 1
Снимка: Shutterstock

Когато ни се налага да пием хапчета, в повечето случаи не се замисляме коя е най-подходящата или пък най-неподходящата напитка, с която да ги глътнем. Истината е обаче, че има добри и категорично забранени напитки, тъй като последствията от смесването им с медикаменти са много сериозни.

Това съветва гастроентерологът Анна Маркова. Тя изброи няколко течности, които не могат да се консумират с лекарства, пише zdrave.to.

Първата е алкохолът. Той има изключително негативно внимание върху стомашната лигавица. Смесването му с лекарства причинява допълнителни увреждания на храносмилателната система. Освен това алкохолът може да намали ефекта, който имат лекарствата.

Втори в списъка е кафето. Тази напитка също не е подходяща за прием на таблетки. Причината е кофеинът, който стимулира нервната система и увеличава киселинността на стомаха. Ако пиете аспирин или подобни лекарства, тогава съществува риск от да развиете стомашна язва.

На трето място е чаят. Той е лош спътник на таблетките, поради съдържащия се в него танин. Той може да отслаби ефекта на редица лекарства.

Освен това не използвайте мляко, цитрусови сокове и газирани напитки, казва още гастроентерологът.

Според нея обикновената вода е най-сигурният вариант. Като също е много добре да пиете много - поне 200 мл.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    9 2 Отговор
    Алкохол не може. Кафе не може. Чай не може... Мляко и сокове да избягваме... То само шампанско остана!
  • 2 Рошко

    16 1 Отговор
    Да четат тез дето си дезинфекцират ръцете през 5 мин, и ходят с маски и шлемове и чакат с нетърпение 4-я бустер та да не говорят и пишат глупости

    Коментиран от #5

  • 3 Препатил

    6 0 Отговор
    Добре че има кой да ги напише тези неща, че работата съвсем не е шега.
  • 4 Абе ,

    6 0 Отговор
    Най-добре , пийте ги редовно , преди да почнете да пишете у форума ...
  • 5 Рошеее

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Ком.4 се отнася за теб , най-вече ...
  • 6 Киро

    7 1 Отговор
    Въобще не пийте хапчета, има и други методи за лечение. Само пълните гушите на фармацефтичните гиганти - милиардери станаха някои
  • 7 ковидиотин

    8 0 Отговор
    Кой пие вода на днешно време?Масово се наливат с безалкохолни боклуци и кафе по цял ден после запеци и разстройства.Познавам един,който пиеше само безалкохолни и стигна до рак.Питам една домакиня ядат ли орехи и лешници?Тя вика, ядеме ядеме,като дойде празник да правим тиквеника и вътре слагам орехи.Абе хора,вие акъл имате ли?

    Коментиран от #8

  • 8 наш съм

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ковидиотин":

    Е, тиквеника и ние го "прайм" с орехи, "акъл" има, обаче сме свикнали да го раздаваме щедро на околните. Имаме даже степен "Дървен философ" от кварталния "зевзек". Сега да питам - млякото ако е ферментирало до млечнокисел продукт(Айран, Кефир, Ацидофилин) пак ли е неподходящо? Имам забележки към изложеното в статията, а здраве и щастие са неща, които вървят заедно... Поздрави от Москва! (Сигурен съм, че ще ми скочат, заради белтъчините - нека пуснат статия на тази тема и отново ще коментирам)