Last news in Fakti

14 Декември, 2021 11:26 1 534 14

Д-р Станимир Хасърджиев: Абсолютно възможно е здравеопазване без доплащане и у нас

  • д-р станимир хасърджиев-
  • здравеопазване-
  • без доплащане

Д-р Недялко Калъчев каза, че има проект за промяна в наредбата, касаеща плащанията от НЗОК

Д-р Станимир Хасърджиев: Абсолютно възможно е здравеопазване без доплащане и у нас - 1
Снимка: NovaNews

Абсолютно възможно е постигането на здравеопазване без доплащане и у нас, каквито са идеите на новата власт. Това каза в ефира на „Твоят ден” председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. По думите му достъпното здравеопазване у нас излиза прекалено скъпо.

„50% от лечението пациентът трябва да заплати сам. Ако здравеопазването е прекалено скъпо, то тогава не можем да твърдим, че е достъпно. Последиците от прекалено скъпото здравеопазване го виждаме по време на COVID кризата”, обясни той. Управителят на една от големите вериги лаборатории у нас д-р Недялко Калъчев коментира от своя страна, че последната година и половина се е оказала изключително тежка и за лабораториите.

„Още миналата година направихме диагностични пакети, които взаимствахме от САЩ. Трябваше да убеждаваме обаче мениджърите на болниците, че те са им необходими. Срещнахме частична подкрепа, но е трудно, защото пакетите са скъпи. Един такъв, проследяващ склонността към съсирване на кръвта, струва между 15 и 20 лв. Изследванията след прекаран COVID не се покриват от НЗОК”, допълни той.
Д-р Калъчев каза още, че има проект за промяна в наредбата, касаеща плащанията от НЗОК.

„Надявам се тя да бъде реалност и да се стигне до нормативна промяна”, обясни той.

Социалните мрежи обаче се превърнаха в основен източник на информация за пациентите по време на пандемията.

„У нас нямаме ръководство за лечение на COVID, каквото беше издадено по целия свят. Дори да има протоколи за действие, те нямат задължителен характер и не винаги се спазват. Това е причината, когато хора смятат, че има нарушение в пациентските им права, това да се доказва трудно. Хората търсеха информация основно в социалните мрежи, тъй като не можеха да я придобият по друг начин”, коментира д-р Хасърджиев.

Той беше категоричен, че има нужда от коренна промяна в здравната система, чийто разпад започна по време на COVID кризата.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тъй то

    4 1 Отговор
    По главите ще ги познаете.В Хасъра няма нищо българско

    Коментиран от #11

  • 3 Истина

    1 2 Отговор
    В нормалните демократични европейски държави на работодателя е забранено да пита служителите си дали са ваксинирани. Другото е съветски стил вътрешни паспорти.
  • 4 Пич

    8 1 Отговор
    Да бе... Ама не изнася на никой... Нито на търговците с бели престилки , нито на тези , които точат парите с частни фирми...!!!
  • 5 123456

    6 2 Отговор
    На 9 милиона души беше безплатно и системата работеше перфектно , не се налагаше да събираме дарения . При 6 милиона може да си работи безупречно , ама няма келепир .
    Господи току що осъзнах цифрите които написах 9 милиона и 6 милиона
    Бога да пази България !
  • 6 Некой друг

    5 1 Отговор
    Да бе да, ще забраните избор на екип? Или ще излекувате лекарите от съсловната лакомия?
  • 7 цддр

    4 2 Отговор
    Защо се закачат за системата на САЩ? Там всичко е скъпо и прескъпо. Заплатите в БГ същите като в САЩ ли са? Лекарите ни добри ли са, колкото лекарите в САЩ? В САЩ работят всички най- кадърни специалисти от целия свят. На какво отгоре се мерите със САЩ?
  • 8 Админ

    6 2 Отговор
    Откакто болниците са АД те гледат като клиент а не като пациент, това трябва да спре, нека спрем търговията със здравето на народа.Милиони изтичат някъде,а може с тях всичко да е безплатно за хората които плащат данъци.Който не е плащал данъци или не е осигурен да плаща, стига сме хрантутили лилавите избиратели.
  • 9 Тъй тъй

    4 1 Отговор
    Такива изказвания правят предимно хора, които не са работили един ден медицина и най вече хора, чийто бизнес е хаоса в дадена област. .
  • 10 Колко да е скъпо

    2 0 Отговор
    Бюджетът на здравеопазването е поне 5 пъти по нисък от европейския. И заплатите са една много малка част от него
  • 11 Ти очите гледай

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тъй то":

    Те стигат.
  • 12 Д-р Хаус

    2 0 Отговор
    Ало,Хасър!! Ти в час ли си?? В Конституцията пише,че ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО е БЕЗПЛАТНО!! Така,както беше при бай Тошо и до 1999г.,когато един зъболекар / Семерджиев ) въведе КАСОВО осигурителния модел на здравеопазването!; Сега,всяко плащане от джоба на болния е противоконституционно! Схващаш ли бе тикво??

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Д- р Снагълс

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Д-р Хаус":

    А сега една аптекарка да промени МОДЕЛА на здравеопазването ли бе Д-р Хаус?? Ха ха ха!! Хи хи хи!!