15 Декември, 2021 18:57 3 129 7

Най-големите митове за мускулите

  • мускули-
  • тренировка-
  • спорт-
  • зала-
  • фитнес-
  • митове

Ето защо не трябва да бягаме от тренировките за трупане на мускулна маса

Най-големите митове за мускулите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ако редовно спортувате и ходите на фитнес, но се притеснявате да вдигате тежести, прочетете следващите неща, за да разбиете някои от най-големите митове относно силовите тренировки и трупането на мускулна маса.

Вдигането на големи тежести ще ни направи по-силни и здрави

"Ако вдигам големи тежести, ще бъда по-силен и ще изглеждам като културист." - това се чува непрекъснато в залата, особено от жени. Но в действителност това няма да направи мускулите по-твърди, нито ще им придаде хубава форма. Хората се заблуждават относно това, защото те чувстват "горенето" или напомпването. Усещането за парене е резултат от млечната киселина в мускулите и можете да получите същия ефект, когато стискате стрес топка през целия ден. Чувството за напомпване се усеща само защото мускулите се пълнят с кръв, но това не спомага така силно за изграждане на мускулите. Използването на по-големи тежести всъщност ни спестява време - изследвания показват, че независимо дали вдигаме по-големи тежести и правим по-малко повторения или използваме по-леки тежести за по-дълго – резултатите ще са едни и същи. Така че, за да получите желания ефект, уверете се, че правите точните упражнения, посъветвайте се с треньора си и изберете най-подходящото за вас.

Ако спра да тренирам, мускулите ще се превърнат в мазнини

Това е нещо, което най-често се чува от устата на тези, които не харесват бодибилдинга, страхуват се от фитнеса или са твърде мързеливи. Когато им кажете, че искате да тренирате, това което може да чуете от тях е: „Имам толкова много познати, които са тренирали навремето, но когато са спрели, това им се е отразило зле и сега са отпуснати и дебели.” Трябва да знаете, че това е много, много далеч от истината, защото мускулите са напълно различна тъкан от мазнините. Можете да натрупате мазнини като ядете прекалено много, а когато спрете да тренирате, мускулите ви ще започнат да се свиват – те не могат да се превърнат в мазнини, това е невъзможно.

Не трябва да се тренира с болки в мускулите

Номер едно от бодибилдинг митовете е толкова логичен и разпространен така успешно, че сигурно се чудите какво прави в този списък. Ако мускулна треска след тренировката ви, която по-принцип се усеща 24 до 48 часа след интензивна тренировка, все още ви държи, това е знак, че мускулните ви клетки са изтощени и не трябва да тренирате. Но дали е така?

Мускулната треска се получава в следствие на процеси показващи, че мускула ви се възстановява и расте. Направено е изследване с хора, които след интензивна тренировка получават мускулна треска и 2 дни по късно – все още с мускулна треска – повтарят упражненията. За това и учените твърдят, че ако имате мускулна треска, не трябва да пропускате ходенето на фитнес, най-малкото защото така тя ще изчезне по-бързо, отколкото ако се излежавате вкъщи. Това което може да направите, за да бъде тренировката ви по-лека е: ако болките ви са да речем в горната част на тялото – ръце, корем..., просто работете върху мускулатурата в друга част (например крака). Нека да не забравяме и великата народна мъдрост, която е доста удачна в случая - "Клин, клин избива".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех

    6 2 Отговор
    Относно мит 2. (Всички знаем, че се говори в преносен смисъл, кой тъпак ще си мисли , че мускулите се превръщат директно в мазнини)

    Тялото винаги иска да му е леко, мускулите изискват много енергия и за да се блокира гена който подтиска мускулния разтеж ние тренираме. Друг важен елемент е режима на хранене, много от културистите запазват режима на хранене след като вече не тренират активно заедно с естесвената мускулна дегенерация идват и сланините... така че до някъде мита е верен като изключим техническата част по преобразуване
  • 2 2254

    13 0 Отговор
    Като цяло, статията е вярна. За мускулната треска е точно така - стискаш зъби, правиш още две тренировки на пук и после мускулната треска изчезва и не се появява повече. Относно надебеляването като спреш - просто като тренираш, гориш много калории. Като спреш - продължаваш да ядеш същото количество храна, но не изгаряш калориите и те се трупат като мазнини.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 за мен

    8 0 Отговор
    за да расте мускула...т.е да става по-голям трябва да е подложен на стрес..т.е да не може да се справи лесно със задачата. този стрес става когато усетим болка и то болка при малко повторения 6-8 и имаме микроскъсвания на мускулните влакна. това кара тялото да възстанови тези скъсвания и да се презапаси...т.е да нарастне по обем. така , че тезата за същия ефект с леки тежести според мен е грешна.
  • 5 Анонимен

    1 1 Отговор
    По ти мен само любовният мускул расте
  • 6 инструктора

    4 0 Отговор
    По-голяма простотия скоро не бях чел. Ей това „Чувството за напомпване се усеща само защото мускулите се пълнят с кръв, но това не спомага така силно за изграждане на мускулите.“ само някой много, ама наистина много незапознат по темата може да го напише. Точно пълненето и повишената циркулация на кръв прави мускулите да стават по-големи, а именно, защото чрез кръвта се доставя кислород, аминокиселини и протеини, за да стане мускула по-голям и здрав. Ако няма тази доставка на нужните елементи мускула ще отслабва, защото няма да има с какво да се възтанови. Не случайно кратко кардио след силова тренировка е много полезно.

    Коментиран от #7

  • 7 що ли

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "инструктора":

    си мисля , че мускула се възстановява 24-48 часа след стренировката...за това група се тренира 2 пъти седмично...та не знам тази кратка кардио как ще задържи засилен кръвопотока за 24 и повече часа.