Last news in Fakti

5 Януари, 2022 12:45 1 330 7

Защо мъдреците израстват толкова късно

  • мъдреци-
  • израстване-
  • челюст-
  • зъби

Отговорът се свежда до развитието на детето

Защо мъдреците израстват толкова късно - 1
Снимка: Shutterstock

Премахването на мъдреците вече е традиционно за много хора в края на тийнейджърските години. Но защо те не идват в детството с останалите ни постоянни зъби, чудят се учените.

Отговорът се свежда до развитието на детето. В челюстта на детето няма достатъчно място за появата на мъдреци. Но когато детето расте, челюстта му също расте и има повече място за поява на мъдреци, сочи проучване, публикувано наскоро в списанието Science Advances.

Въпреки това в много случаи се оказва, че съвременните човешки челюсти така и не порастват достатъчно, за да могат мъдреците да се появят безпроблемно, поради което отстраняването на мъдреците е толкова често срещано.

Древните хора са имали меню, пълно с ядки, сурови зеленчуци, дивечово месо и други твърди храни. Спазването на тази диета като дете всъщност удължава челюстта, пише в The Conversation Джулия Боунър, антрополог от Медицинския колеж на Университета на Саскачуан в Канада. Но тъй като хората в индустриализираните нации преминаха към яденето на по-меки храни, вече не се ползва пълния капацитет на челюстта, пише dariknews.bg.

Друга причина, поради която мъдреците се появяват в по-късна възраст, е, че дотогава те не са необходими. Когато древните хора смилат или губят кътниците си от твърда храна, мъдреците - третият комплект кътници - заемат тяхното място. „Те са предназначени като резерв за някой, който може да е загубил друг моларен зъб“, казва Стивън Купферман, орален хирург в Cedars Sinai в Лос Анджелис. Но тъй като повечето хора не губят кътниците си като малки деца, мъдреците чакат до зряла възраст, за да поникнат. С други думи, ако сте загубили кътниците си като дете или тийнейджър, вашите мъдреци са програмирани да изникнат, за да запълнят празнината.

Първият набор от постоянни кътници, които са предназначени за смилане на храна, се появяват за първи път на около 6-годишна възраст, когато детето започва да губи млечните си зъби. Около 12-годишна възраст се появяват вторите кътници, които служат като резервни на 6-годишните кътници. Мъдреците се появяват на възраст от 17 до 21 години.

Повечето хора имат 32 зъба, включително четири мъдреци.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гларуса

    4 0 Отговор
    Ти остави,че късно израстват,ами ако не дай си Боже се стигне до разваляне и вадене е супер неприятно.
  • 2 зъбар

    8 0 Отговор
    Много просто, защото някои помъдряват по късно! Кирчо Измамника още си кара с млечните зъби.
  • 3 пппф

    3 0 Отговор
    "смилане на рана" - ха ха ха
  • 4 Факт

    0 3 Отговор
    Всичко е една измама ! Мъдреци не съществуват, но зъболекарите си го измислят , за да взимат пари

    Коментиран от #6

  • 5 Смех

    0 1 Отговор
    защо акъла на комунстите и фашистите никога не идва...
  • 6 БЕЛИЯТ ЗЪБ

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    Е ТОВА КАТО ,ЧЕ НЯМА КОРОНА ВИРУС😂АМИ ОТИДИ И СИ НАПРАВИ ПАНОРАМНА СНИМКА НА ДЖУКАТА И ТИ!ДАЖЕ ЩЕ ГИ ВИДИШ....КАК СЕ СПОТАЙВАТ И ЧАКАТ УДОБЕН МОМЕНТ ЗА ДА 😱😱😱😱
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Защото нямаше да се казват-Мъдреци тогава!Аз съм против това вадене на мъдреците и го Казах на Дъщеря ми...Докторката.Естественно тя си ги извади и то с пълна упойка.можеше да и се цепи венецът докато израстнат те са необходими наий-малко за да подържат силуета на лицето.След,като Създателят ги е направил ти сам да се правиш на Създателя е меко казано...Нахално!В Германия операторите пак ви казвам са много подготвени.Още от 1ви семестър 1ви курс почват да режат трупове.....Не знам тук как е,но не вярвам веднага да ги вкарват в моргата!