Last news in Fakti

11 Януари, 2022 13:27 21 284 4

Кардиолог с важни съвети как да пазим сърцето

  • сърце-
  • пазим-
  • здраве-
  • съвети-
  • кардиолог

Стресът и пушенето също увеличават риска от сърдечни заболявания

 Кардиолог с важни съвети как да пазим сърцето - 1
Снимка: shutterstock

Какви са правилата за добро сърдечно здраве през зимата. И как да се погрижат за сърцето си преболедувалите COVID-19. Кардиологът проф. Яна Симова, началник на отделението по кардиология в УМБАЛ "Сърце и Мозък" в Плевен, разказва, че ниските температури затрудняват сърцето и това го кара да работи по-силно.

"Това създава предпоставки за създаване на тромби и съсиреци. Възможно е да причинят усложнения - инфаркт или инсулт. Най-чувствителни са хората със сърдечно-съдови заболявания, тези, които работят на открито и възрастните хора. Останалите почти не се влияят от температурните промени", обяснява тя.

По думите ѝ ниското атмосферното налягане, снеговалежът и силния и бърз вятър увеличава риска от инфаркти.

"Ходенето в дълбоки преспи, чистенето на сняг и бутането на коли, карат сърцето да се натоварва. Болка, тежест и неразположение в гърдите, която минава към челюстта и пръстите на лявата ръка. По-изразени задух, умора и изпотяване могат също да са симптоми", разкрива медикът и допълва, че стресът и пушенето също увеличават риска от сърдечни заболявания.

А редовната спортна дейност спомага за избягване на този риск.

"Алкохолът не помага за по-добро сърдечно здраве. Няма здравословна доза. Повишената топлина, която ни дава, намалява правилното възприемане на нивото на натоварване, което можем да си позволим", посочва тя и допълва, че сауната е безопасна процедура за хора със стабилни сърдечно-съдови заболявания, но не се препоръчва в нея да влизат хора с неконтролирано артериално налягане - над 140 или след прекаран скоро инфаркт.

Пропорционално на увеличаване на вълната на ковид, се увеличава и броят на миокардни инфаркти сред младите хора. "Има бум на млади хора, които от ковидната реанимация, отиват в сърдечно-съдовата, за да им се отпушват кръвоносни съдове. Рехабилитационна терапия с йога и тай чи са доказано успешен метод", споделя д-р Симова.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ъъъъ

    17 2 Отговор
    Пропорционално на увеличаване на вълната на ковид, се увеличава и броят на миокардни инфаркти сред младите хора. "Има бум на млади хора, които от ковидната реанимация, отиват в сърдечно-съдовата, за да им се отпушват кръвоносни съдове. - Един от страничните ефекти на новата мода
  • 2 внимание

    27 6 Отговор
    На първо място - не си инжектирайте експериментални препарати!
  • 3 Гтп

    7 0 Отговор
    Много готина лекарка. Направо хубавица
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.