Last news in Fakti

25 Март, 2022 12:26 11 792 0

Открийте високия холестерол по… ръцете си

  • висок холестерол-
  • ръце-
  • симптоми-
  • здраве-
  • холестерол

Симптомите са трудно забележими, но...

Открийте високия холестерол по… ръцете си - 1
Снимка: shutterstock

Високият холестерол означава, че в кръвта има твърде много мастни вещества. Действа неусетно, но може да доведе до инсулт и инфаркт. Ето защо е важно да можете да идентифицирате всякакви необичайни предупредителни знаци.

Лекарите изброиха три знака по ръцете, които сигнализират за опасно високо ниво на холестерол.

Първата е болка в крайниците. Това се дължи на отлагането на холестерол, което води до запушване на кръвоносните съдове на краката и ръцете. Такова натрупване на мастна материя обаче може да се случи непрекъснато.

Усещането за изтръпване в ръцете може също да показва опасно високи нива на холестерол.

Последният признак включва малки, меки, жълти, с телесен цвят или червени подутини, които се появяват по лактите, ставите, сухожилията, коленете, ръцете или краката.

Според експерти повечето хора не забелязват симптомите на висок холестерол, така че единственият начин да се измери нивото на това вещество е да се направи кръвен тест, според Daily Express.

Според диетолога Елена Соломатина холестеролът може да се повиши не само заради храната. Причината за това състояние може да бъде стрес, възраст, липса на сън.

Експертът обясни този механизъм по следния начин: Когато човек изпитва чувство на стрес, тялото започва да произвежда повече холестерол, пише сайтът Zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА